Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Temat: Giulia, Stelvio czy może ....

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    A5

Domyślnie

Cytat Napisał MiLykie Zobacz post

I ja się pytam - jak żyć? Rozkładać wycieczkę do Włoch na 3 dni jazdy?
    Np. samolotem Poznań-Rzym leciałem 1:25. Więc tak samo się mogę zapytać Ciebie, jak żyć i męczyć się 9 h za kółkiem z przerwą na tankowanie.

Czasy się zmieniają, większość ludzi wybiera transport lotniczy a nie użera się na zakorkowanych autobanach. W końcu urlop, prawda?

Akurat w Tesli mocno siedzę, więc się wypowiem - nie wspomniałeś o darmowym albo prawie darmowym ładowaniu do tych aut. W tej chwili rzeczywiście auto do 90% ładuje się w 30 minut, to już powstają pierwsze stacje o mocy nawet 350 kwh, które skrócą ten czas do 10 minut. W tym czasie coś sobie zjesz, rozprostujesz nogi i pojedziesz dalej.

Podobnie z bateriami - największe mają 100 kwh co daje zasięg 640 km. Uwzględniając prędkość 140 km/h bo takie są limity, zasięg spada do 390 km. Ale już zapowiedziana Tesla Roadster pozwoli przejechać bez ładowania dystans z Los Angeles do San Francisco i z powrotem. Z prędkością autostradową.

Kwestia 2-3 lat.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Dareek Zobacz post
    Dla mnie samochody elektryczne z ekologią nie mają nic wspólnego- przecież ten prąd trzeba wyprodukować.
    Zgoda, problem z tym że auta spalinowe mogą korzystać tylko z jednego źródła prądu - elektryczne nie tylko. Polecam poniższy krótki filmik.

youtube.com/watch?v=QweNsLesMrM

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo ;)

Domyślnie

Nie sądzę że potencjalny klient Alfy w Polsce myślał choć przez chwilę o Tesli. Potencjalny klient Alfy albo uzna, że jest za droga (w porównaniu np. do poprzednika) i poszuka tańszych alternatyw albo kupi BMW/Audi/Mercedesa.

Jestem pełen uznania dla 'projektu Tesla' ale moim zdaniem na dzisiaj to jest firma, która w każdej chwili może zniknąć z rynku. Jeśli ktoś czyta branżowe informacje to zrozumie o co mi chodzi.
    Za 2 albo 3 lata jeśli im wszystko dobrze pójdzie (a trzymam kciuki) to moim zdaniem warto rozważać zakup Tesli. O ile też poprawią jakość montażu/materiałów.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    AR Giulietta Veloce 2016

Domyślnie

Cytat Napisał MiLykie Zobacz post
    często z prędkościami w okolicach 180-200 w Polsce i nieco wolniej w Niemczech, gdzie są ograniczenia.
    lol, bo w Polsce ograniczeń nie ma
    a swoją drogą stała prędkość powyżej 150-160 jest w sumie w giuliettcie mało komfortowa...za głosno się robi...fajnie sobie pojechać 230 przez kilkanaście kilometrów w lecie jak jest sucho, ale na całą trasę do Włoch to już słabo...
    Poza tym zgadzam się właściwie z wszystkim, co napisałeś. tesla i elektryki ogólnie nadają się na dojazdy do pracy w mieście/ pod miastem/ do sąsiedniego miasta, nie na dalszą wycieczkę- tu ewentualnie wymiana ogniw wodorowych...ale mało prawdopodobne, by zdobyło to dużą popularność w najbliższym czasie, dlatego zapewne benzyny jeszcze będą parę ładnych lat funkcjonować. i nawet biorąc pod uwagę elektryka na dojazdy, na rodzinne wyjazdy na narty wybrałbym benzynę, najchętniej stelvio
    Cytat Napisał montana Zobacz post
    Np. samolotem Poznań-Rzym leciałem 1:25. Więc tak samo się mogę zapytać Ciebie, jak żyć i męczyć się 9 h za kółkiem z przerwą na tankowanie.
    porównanie bez sensu, samochód na wakacjach daje wolność dojazd wspólnym busem na stok, każdy wyjazd poza miejsce na którym jesteś to koszmar albo wynajem samochodu na miejscu- co kto lubi. niektórzy lubią długie podróże samochodem i zapewniam Cię, ze to nie jest kwestia kosztów jak myślisz, czemu większość Niemców jeździ samochodami na narty? samolot jest dobry na wypad na weekend do rzymu czy barcelony, ewentualnie do wyjazdu poza europę

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    signiore Giuseppe Busso

Domyślnie

Do hyde-parku z tym. Ode mnie dla autora tematu polecam PKP.

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał loonyjoe Zobacz post
    lol, bo w Polsce ograniczeń nie ma
    Są ograniczenia ale nikt na nie nie zwraca uwagi, bo mandaty są śmiesznie niskie. Mając dobry wóz tylko Ci co mają wyobraźnie nie pędzą 180-200km/h...

Poza tym zgadzam się właściwie z wszystkim, co napisałeś. tesla i elektryki ogólnie nadają się na dojazdy do pracy w mieście/ pod miastem/ do sąsiedniego miasta, nie na dalszą wycieczkę- tu ewentualnie wymiana ogniw wodorowych...ale mało prawdopodobne, by zdobyło to dużą popularność w najbliższym czasie, dlatego zapewne benzyny jeszcze będą parę ładnych lat funkcjonować. i nawet biorąc pod uwagę elektryka na dojazdy, na rodzinne wyjazdy na narty wybrałbym benzynę, najchętniej stelvio
    Jest jeden samochód, który łączy te dwa światy - BMW 3 Hybrid Plug-in. Na mieście cichy i prawie darmowy przejazd, na krajówce hybryda z niskim spalaniem a na autostradzie zwinna 250 konna benzyna bez konieczności przymusowych postojów. To wszystko taniej niż Giulia Veloce... Jak ktoś chce być eko to nie musi pchać się w Teslę, wg mnie BMW będzie lepszym wyborem.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    A5

Domyślnie

porównanie bez sensu, samochód na wakacjach daje wolność dojazd wspólnym busem na stok, każdy wyjazd poza miejsce na którym jesteś to koszmar albo wynajem samochodu na miejscu- co kto lubi. niektórzy lubią długie podróże samochodem i zapewniam Cię, ze to nie jest kwestia kosztów jak myślisz, czemu większość Niemców jeździ samochodami na narty? samolot jest dobry na wypad na weekend do rzymu czy barcelony, ewentualnie do wyjazdu poza europę
    Na narty to się jedzie - raz do roku - nie trzeba koniecznie kupować auta żeby raz do roku by mieć wygodę podróżowania. Można je wynająć. A na inne wakacje: Barcelona, Rzym, jak samo powiedziałeś - lotem.

Pozostaje właśnie to o czym wspomniałeś - przyjemność prowadzenia auta na długich trasach. Jednak to domena nielicznych, pewnie właścicieli Alf i BMW. Reszta chętnie zajęła by się czymś innym - w końcu nie każdy lubi długie trasy. Stąd też te całe halo wokół aut autonomicznych. Ja np. mieszkam niedaleko pracy, nie wyjeżdżam poza miasto, oprócz 2X w roku nad polskie morze i do rodziny z 4 razy w roku. Dlatego rozważałem Teslę Model 3 i właśnie Gulię, gdzieś też pałęta się Audi. Ale muszę przyznać, że najlepiej pod względem emocji czuję się w Alfie. Dużo robi też cena, która jak na 200 KM wydaje się być atrakcyjna.
    Ostatnio edytowane przez montana ; 26-01-2018 o 08:46

Użytkownik Świeżak Avatar filop
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    E0 BUSSO

Domyślnie

hmmm.
    "Np. samolotem Poznań-Rzym leciałem 1:25"
    Jeśli nie mieszkasz w mieście z lotniskiem a np. 1,5h obok - dochodzi owe 1.5h.
    Do tego przed odlotem musisz być np "Ryanair radzi pasażerom, żeby byli na lotnisku minimum trzy godziny przed odlotem. Lepiej posłuchać
    Ostrzeżenia Ryanaira nie warto lekceważyć, przekonało się o tym trzydziestu pasażerów, którzy w kwietniu nie zostali wpuszczeni na pokład trzech samolotów lecących na Wyspy Brytyjskie. Swoją podróż zakończyli na gdańskim lotnisku. Powodem była właśnie przedłużona kontrola paszportowa. "
    Więc 3h - żeby ba pewno odlecieć .
    Mamy 4.5h.
    Dalej - po wylądowaniu zanim bagaże zjadą itd. 30-40minut. Ile mamy już ? 5? no właśnie 5 i jesteśmy na lotnisku, jeśli Rzym to pewnie Flumiciono.
    Do centrum uberem albo autobusem ponad godzinę, w szczycie prawie 2 może być. Pociągiem Da Vinci - najszybsza opcja za kilkanaście euro od łba - 35 min.
    Łącznie mamy już ponad ok. w 6,5h w totalu i jesteśmy na dworcu w Rzymie.
    W porównaniu do auta przepaść, ale 1.5h to nigdy nie będzie.
    E0 BUSSO

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    A5

Domyślnie

Cóż za piękne rozłożenie problemu na czynniki pierwsze. Oczywiście musiałeś wziąć uwagę ekstremalną sytuację Ja jestem na lotnisku na 1,5 h przed odlotem i nie było problemu, a na lotnisko, jak większość poznaniaków, mam 15 minut taksówką. Nie będę się tutaj rozwodził, prawda jest mniej więcej taka, że śniadanie jem w domu, a obiad w Rzymie. I do tego jestem wypoczęty i z pierwszego dnia urlopu korzystam już ma maksa, a nie pół doby odsypiam.

Już nie wspomnę o korkach.

Użytkownik Rowerzysta Avatar szymonjot
    Mieszka w
    Warszawa/Opole
    Auto
    159 TBI Ti

Domyślnie

A miał ktoś okazję porównywać Giulię Veloce z Kią Stinger V6?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159

Domyślnie

Jechałem oboma autami.
    Na korzyść Stingera:
    - bardziej praktyczny
    - lepiej wyposażony
    - lepsze przyspieszenie

Na korzyść Giulii
    - lepsze prowadzenie (chociaż stinger tez wypadł niespodziewanie dobrze)
    - niższa masa, co czuć wyraźnie
    - mniejszy rozmiar dla niektórych będzie zaletą
    - niższa cena i rabaty, których w Kii nie dostaniemy

Szczerze mówiąc za żadne z tych aut nie dałbym 240 tysięcy złotych, tylko kupił Audi/BMW/mercedesa od brokera, który jest w stanie w tej cenie załatwić dobrze wyposażone E klasę, G30, A6/S5 lub poszedł do Infiniti i rozmawiał na temat Q50.
    W cenie 160-200 tysięcy Stinger w wersji GT-line jest za wolny, a Veloce wyrasta do rangi najlepszego auta w tej cenie, bowiem nawet broker nie znajdzie porządnie wyposażonego „Niemca” w tych pieniądzach. Niestety, mój budżet nie pozwala mi na myślenie o nowej Giulii, niemiej do 200k auto jest bardzo dobrym wyborem.
    Ostatnio edytowane przez Farfocel ; 26-01-2018 o 12:00