Kuknij na jakieś zdjęcia 156-tki ze sportpackiem. Taka krótka około 7cm antenka. Ja ją wykręciłem i w to miejsce dałem antenę CB.
Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...
Antena od telefonu jest montowana na dachu.
@slavol
Czy mogłbyś powiedzieć jak podpiąłeś antenę CB w miejsce tej od GSM? Musiałeś ściągać podsufitkę aby pociągnąć kabel? Jeśli tak to mógłbyś napisać czy da się to zrobić bez wiekszych strat?
Ciekawi mnie tez jaką antenę wsadziłeś - pewnie to jest trójzakresówka gsm/cb/radio TRIFLEX.
bylbym wdzięczny za odpowiedzi
pozdrawiam
Nie triflex ale blisko bo jednozakresowy tajfun. Radia prawie nie słucham więc potrzebowałem tylko do CB (tak nawiasem to kiepska ta antena, bardzo krótki zasięg. Nadaje nawet dobrze ale z odbiorem słabo, ale czego się spodziewać po 50cm.) a 150cm bat na 15cm talerzu na dachu lub klapie bagażnika wzbudza u mnie odruch wymiotny ;-)
Podsufitkę odpiąłem od strony drzwi z tyłu i dwa zatrzaski od strony tylnej szyby, te z tyłu się urwały od podsufitki więc doszło klejenie, antenę przykręcasz od dołu śrubką przez taką podkładkę z ząbkami. A kabel pod uszczelką w podsufitce,słupku, deską, tunelem i do radia (mam na obudowie tunelu) Roboty na 10min.
Ten triflex ma wbudowany splitter więc działa i CB i radio i tel.
Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...
Wie ktoś może gdzie jest ten wzmacniacz w 156 sportwagon '02 przed liftingiem, bo w słupku go nie widze:/
Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa
miałem podobny problem co ty...
zastosowałem dosyć oryginalny patent (mój pomysł!) ale działa.
po zdjęciu nakładki tylnego słupka ukazuje nam się wzmacniacz antenowy a obok niego jest otwór w metalowym szkielecie słupka...
kupiłem dobrą ale zwykłą antenę na dach,bacik ma ok 40 cm.
połączyłem dwoma przewodami,jeden do masy a drugi do wejścia z szyby we wzmacniaczu.wszystko odpowiednio zaizolowałem,antenę owinołem gąbką żeby nie "dzwoniła" i całość wsunąłem do otworu obok wzmacniacza antenowego.
dzięki temu prostemu zabiegowi odbiór słabszych stacji znacznie się poprawił!
pozdrawiam!!!
moja druga ulubienica...