Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 105

Temat: Zamierzam kupić alfę, czy warto? zapraszam do dyskusji

Użytkownik Maniak resoraków Avatar adkaduk
    Mieszka w
    Kędzierzyn- Koźle
    Auto
    Seat Leon III FL 1.4TSI

Domyślnie

Moim zdaniem nie ma sensu wydawać takiej kwoty na 156, która strasznie traci wartość z każdym dniem i którą finalnie sprzedasz w cenie 30gr/kg.
    A przy tak starym samochodzie marka i model ma niewielkie znaczenie. Liczy się stan samochodu i to jak poprzedni właściciele go używali i serwisowali. Jak chcesz długo pojeździć to szukaj sprawdzonego samochodu, najlepiej od rodziny lub znajomych bo rynek samochodów używanych w Polsce jest chory. Sam szukałem auta przez pół roku nie ograniczając się do konkretnego modelu i wszystko co oglądałem nadawało się na złom albo wymagało znacznych inwestycji.
    A co do 156 to jest to świetne auto, daje dużą przyjemność z jazdy. 1.9JTD brzmi lepiej i zachowuje się bardziej kulturalnie niż np. 2.0TDI 180km w Tiguanie z 2014r.
    Jednak koszty utrzymania alfy nie są niskie.
    156 nie ma też prawie miejsca na nogi z tyłu, a promień skrętu powoduje, że ciężko się manewruje.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Question

Będzie loteria i tyle.
    O nie chodzi o węże w kieszeniach ale i czas. Stare włoskie auto - ciągle będzie coś i z dużym prawdopodobienstwem zawiedzie tysiąc dwa km od domu. Jak sobie możesz na takie niedogodności pozwolić kosztem odwracania głowy za nią (bo to świetny stylistycznie wóz, to oczywiste), to działaj.
    Szukaj mechanika i wozu z suchego kraju po prostu.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar alfist
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Giulia Q , GT3.2 Q2

Domyślnie

Ceny używanych 156 są przecież teraz bardzo niskie, dużo jest też używanych części w normalnych cenach, ale jeśli chce się serwisować w ASO na nowych częściach, to koszty są rzeczywiście duże.Ten samochód już nie stanieje, chyba że jego stan będzie taki że nadaje się na złom. To właśnie dobry moment by tanio kupić takie auto, trzeba tylko wyszukać egzemplarz w dobrym stanie, takim, aby te kilka lat jeszcze przejechał.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 156

Domyślnie

Zatem chyba odpuszczę.. Boje się, że mnie to przerośnie. Możecie mi coś w takim razie polecić w kwocie o jakiej mowa w pierwszym poście? Myślałem jeszcze o stilo, peugeot 407, Saab 9-3... Nie wiem co mam robić, z jednej strony dociera do mnie mnóstwo informacji o tym jaki to rynek w Polsce jest "zepsuty", a z drugiej mój kumpel z pracy za pierwszym wyjazdem kupił ładne auto, brat kupił niedawno stillo za niespełna 8tys z kilkoma problemami których się pozbył i teraz autko jest igła(został tylko mały purchel na klapie bagażnika a reszta blach jak z fabryki). Ogólnie wszyscy znajomi którzy kupują auta nie mają jakiś wielkich problemów, a na wszystkich forach ludzie mówią, że kupno dobrego auta w Polsce to jak wykonanie podwójnego backflipa na wigry3- da się, ale czy zaryzykujesz złamanie karku?

Bardzo wam wszystkim dziękuję za treściwe i pomocne odpowiedzi. Myślę, że temat jest już wyczerpany. Pozdrawiam i życzę jak najmniej problemów z Waszymi Włoszkami. Pozdrawiam

Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Giulia Q , GT3.2 Q2

Domyślnie

Powodzenia. Lesio 146 miał jednak racje.
    Ostatnio edytowane przez alfist ; 08-02-2018 o 11:45

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 156

Domyślnie

Alfist, nie wiem czy ostatnim postem próbujesz wjechać mi na ambicję czy raczej wbić szpilkę... Nie można mieć wszystkiego. Adrzejsr przestraszył mnie trochę stwierdzeniem, że alfa może mnie zawieźć będąc Dalego od domu. Chętnie obejrzę kilka Alf i jeśli jedna z nich wyda mi się ok, kupie i będę się męczył lub cieszył. Jarek1986 zaproponował mi swoją , czekam na jego odpowiedz i może też obejrzę...

Wychodzi na to, ż jednak wjechałeś na ambicję. Postaram się podejść do tego że zdrowym rozsądkiem i będę rozglądał się za Alfą. Na przyszłość, same "Powodzenia" by wystarczyło. Nie odbierz tego jako atak w Twoim kierunku, staram się po prostu abyście zrozumieli moją perspektywę i ograniczenia. Pozdrawiam.

Użytkownik Znawca Avatar viader
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2,4 jtdm 20V, 159SW 1,75 TBI TI

Domyślnie

Jak kupisz jtd to raczej nie będzie kosztowna w utrzymaniu, zepsuje się jak każde auto pewnie kilka razy ale to proste auto i tanie w naprawie, do tego fajnie wygląda i świetnie się prowadzi. Jak Ci się podoba to kupuj i tyle. Ja mam 156 i 166 i nie boję się nimi jeździć mimo, że w 156 mam felernego jtsa, w ktorym przekręciła się panewka 350km od domu. W jtd wątpię w taką przygodę. Podstawa przy starym aucie to asistance. Zresztą nawet przygoda z silnikiem to nie była tragedia bo za 3,5k zł wleciał inny silnik z wymianą i nowym rozrzadem i auto jezdzi dalej. To mniej wiecej cena dwumasu z wymianą w pospolitym fordzie czy vw.

Wysłane z mojego CAM-L21 przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Giulia Q , GT3.2 Q2

Domyślnie

Cytat Napisał Baroro Zobacz post
    Alfist, nie wiem czy ostatnim postem próbujesz wjechać mi na ambicję czy raczej wbić szpilkę... Nie można mieć wszystkiego. Adrzejsr przestraszył mnie trochę stwierdzeniem, że alfa może mnie zawieźć będąc Dalego od domu. Chętnie obejrzę kilka Alf i jeśli jedna z nich wyda mi się ok, kupie i będę się męczył lub cieszył. Jarek1986 zaproponował mi swoją , czekam na jego odpowiedz i może też obejrzę...

Wychodzi na to, ż jednak wjechałeś na ambicję. Postaram się podejść do tego że zdrowym rozsądkiem i będę rozglądał się za Alfą. Na przyszłość, same "Powodzenia" by wystarczyło. Nie odbierz tego jako atak w Twoim kierunku, staram się po prostu abyście zrozumieli moją perspektywę i ograniczenia. Pozdrawiam.
    To nie tak, -zauważyłem po prostu że Lesio 146 ma dużą praktykę jeśli chodzi o Alfy (widać to po jego postach), ale nawet tutaj trafnie wyczuł sprawę . Nic na siłę, zrobisz jak będziesz chciał. Tak jak pisałem tu od początku- najważniejsze są preferencje kupującego, system wartości jaki stosuje przy ocenie auta a także zwykłe emocje, które czasem skłaniają do nieracjonalnego wyboru.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał viader Zobacz post
    Jak kupisz jtd to raczej nie będzie kosztowna w utrzymaniu, zepsuje się jak każde auto pewnie kilka razy ale to proste auto i tanie w naprawie, do tego fajnie wygląda i świetnie się prowadzi. Jak Ci się podoba to kupuj i tyle. Ja mam 156 i 166 i nie boję się nimi jeździć mimo, że w 156 mam felernego jtsa, w ktorym przekręciła się panewka 350km od domu. W jtd wątpię w taką przygodę. Podstawa przy starym aucie to asistance. Zresztą nawet przygoda z silnikiem to nie była tragedia bo za 3,5k zł wleciał inny silnik z wymianą i nowym rozrzadem i auto jezdzi dalej. To mniej wiecej cena dwumasu z wymianą w pospolitym fordzie czy vw.

Wysłane z mojego CAM-L21 przy użyciu Tapatalka
    Assistance można kupic bez jego ciągłości?
    Zawsze to cos.

No i to jest właśnie alfowskie ppdejscie - silnik sie roz... Masa klopotu, plany wyjazdu popsute, humor do d., wizyty w warsztatach, późniejsze sprawdzania jk poskladali itd, kupa czasu i energii out itd. Ale to nic. Bo wygląda
    Na hobby - jak najbardziej, jako jedno z kilku. Jako jedyne - uda się, albo sie nie uda. Zalezy jak bardzo lubisz loterie i oglądać swoje auto po prostu. A no i późniejsza sprzedaż gdy jednak posluchasz podjudzeń mocno kłopotliwa.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar strzelec
    Mieszka w
    SD
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4, Alfa Romeo 159 2.0 Mondeo Hybryd Vigniale

Domyślnie

Alfa 156 z JTD będzie pewnie tak samo awaryjna jak każdy inny diesel z tych roczników. Czyli dwumasa wtryski czy turbo. Mogę napisać z mojego do świadczenia że 156 to praktycznie bezawaryjne auto, no bo wymiana wahaczy czy amortyzatorów czy też hamulców to normalna eksploatacja każdego innego auta, a właśnie tylko to naprawiałem w mojej 156. Generalnie to co jest bardzo ważne w każdym aucie czyli silnik i skrzynia są w tym aucie bardzo trwałe, a inne sprawy będą zależeć dużo jak było auto wcześniej traktowane. Musisz sobie odpowiedzieć czy naprawdę potrzebujesz diesla z jego wszystkimi zaletami i wadami. Ja już wiem że nie chcę ropniaka po mimo tak jak wcześniej pisałem że u mnie nić poważnego się nie psuje.