Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: 147 1.9 JTD 140hp dym z pod maski

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Brak

Domyślnie 147 1.9 JTD 140hp dym z pod maski

Witam
    Dwa tygodnie temu stałem się właścicielem pięknej alfy 147 bardzo się cieszyłem bo auto wydawało się w świetnej kondycji, jedyne co było do zrobienia to sprzęgło które ślizgało się na 4 biegu wzwyż. Tydzień temu umówiłem się już z mechanikiem na dzisiejszy dzień i szczerze mówiąc bałem się że do wymiany będzie jeszcze dwumas chociaż żadnych objawów nie ma. Sprzęgło wyszło jakieś 800 gdy się okaże że do wymiany jest jeszcze koło dwumasowe kwota wzrasta do 2500 bez roboty. Wracając z pracy po około 10 min zauważyłem że za autem troszeczkę się dymi. Dym biały więc pomyślałem że to wilgoć w układzie wydechowym i że jest to po prostu para jednak po minucie za mną była już chmura dymu i poczułem zapach spalonej gumy/plastiku więc zatrzymałem się wyłączyłem auto i otwieram maskę. Od strony rozrządu było widać jak się coś dymi nie byłem jednak w stanie stwierdzić co bo wiało. Pomyślałem że sprężarka zamarzla i pasek po prostu paliło jednak nie pamiętałem czy automatycznie mi nie włączyło klimatyzacji. Uruchomiłem auto z nadzieją że coś zobaczę skąd dochodzi ten dym jednak tak jakby się naprawilo i dojechałem do mechanika. Streściłem mu krótko historię już mam wjeżdżać do garażu przekrecam kluczyk i bum brak pradu. Podejrzewa alternator jednak na forum przeczytałem że może to być też ten elektromagnes ze sprężarki klimy który podobno ma robić spięcie.
    Co o tym myślicie?? Może ktoś miał taką sytuację ?? Nie chce być naciągnięty na niepotrzebne koszty. Te ceny samego sprzęgła i kompletu sprzęgła z dwumasem są ok ??

Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar kamień
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Alfa 147 1,9 JTD 16V

Domyślnie

Witam. Miałem takie zdarzenie w mojej 147 jtd 140 km. Padło łożysko w kompresorze klimatyzacji. Kupa dymu z pod maski i postój w środku lasu. Pół godziny i pojechałem dalej. Dwa dni jeszcze jeździłem po czym zablokowal się kompresor i szczelił pasek, przez co nie było ładowania (na tym samym pasku co kompresor) W rezultacie wymieniłem kompresor i pasek.

Wysłane z mojego T1-A21w przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 jtd 16V

Domyślnie

2500 za same części? Jeśli tak do chyba dość drogo, na allegroo najdroższy zestaw to 2000 zł.

Auto
    Brak

Domyślnie

Sprawa wygląda tak. Dwumas pojeździ prawdopodobnie długo, w filtrze powietrza sam syf i olej, przecieka uszczelniacz wału wiec wymienili, cieknie turbina, prawdopodobnie puszczą olej na lożyskach, w intercollerze olej, odsączą, więc czeka mnie turbina i teraz pytanie czy kupić używaną czy zregenerować za około 800zl ??

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 16V, Opel signum 1.9 180 km, honda vfr 800

Domyślnie

A czasem nie zamarzła Ci odma ???

Auto
    Brak

Domyślnie

Też się właśnie nad tym zastanawiałem bo turbina nie wyje jest cichutka nie odczułem spadku mocy. Myślisz że przez odme mogło zassać ??

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Busko Zdrój
    Auto
    ---

Domyślnie

Oczywiście, że tak mogło się stać przez zamarzniętą odmę.

Auto
    Brak

Domyślnie

Jutro postaram się wyczyścić i dam znać co i jak. Jak narazie autko niech sobie stoi bo nie chciał bym żeby silnik mi się rozbiegał