Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 116

Temat: JTD V max i spalanie

superglide
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kubacik Zobacz post
    brak my tylko tego wewnętrznego psi lub jak ktoś woli ukrytego fiu
    Esencja. Dodatkowo złapałem się na tym, że gdzieś tam głęboko i podświadomie (bazując na wiedzy o trwałości dzisiejszych motorów diesla wszystkich marek) czekam, aż padnie turbina, wtryski czy dwumas. Mało tego, przy dużym przebiegu zamiast cieszyć się z bezawaryjności, znowu czekam kiedy TO się stanie. To taki stan, jak pomiędzy komisją poborową a biletem do jednostki, i tak to nastąpi, ale nie wiesz w który poniedziałek zapuka listonosz
    Oczywiście żartuję i przerysowuję, ale coś w tym jest i następne auto prawie na pewno nie będzie dieslem :-)
    A jeśli ktoś ma wątpliwości co do kultury pracy multijeta 1,9 to proponuje przewieźć się passatem lub octavią, normalnie klekot a w octavce jeszcze słabe wygłuszenie, klekocze i drga jak stara taksówka.

Daniel156SW
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał superglide Zobacz post
    Esencja. Dodatkowo złapałem się na tym, że gdzieś tam głęboko i podświadomie (bazując na wiedzy o trwałości dzisiejszych motorów diesla wszystkich marek) czekam, aż padnie turbina, wtryski czy dwumas. Mało tego, przy dużym przebiegu zamiast cieszyć się z bezawaryjności, znowu czekam kiedy TO się stanie. To taki stan, jak pomiędzy komisją poborową a biletem do jednostki, i tak to nastąpi, ale nie wiesz w który poniedziałek zapuka listonosz
    Oczywiście żartuję i przerysowuję, ale coś w tym jest i następne auto prawie na pewno nie będzie dieslem :-)
    A jeśli ktoś ma wątpliwości co do kultury pracy multijeta 1,9 to proponuje przewieźć się passatem lub octavią, normalnie klekot a w octavce jeszcze słabe wygłuszenie, klekocze i drga jak stara taksówka.
    Masz trochę racji w tym co napisałeś, to już nie są ropniaki na milion kilometrów.. ale mają inne zalety
    Co do kultury pracy to potwierdzam, miałem przyjemność prowadzić takie "perełki" jak BORA 1.9 TDI albo np. Astra II 2.0 coś tam i musze przyznać że różnica jest kolosalna na plus JTD, klekoczą jak traktory jak dodasz porządnie gazu :/

Hanys Romeo Avatar Adam$72
    Mieszka w
    SI
    Auto
    sztrucel 156 2.4TDI , FZS 600

Domyślnie

Niedawna przejażdzka:680 km,zażarła 48 l ropy.Nieco ponad 10 godz jazdy,w tym ok półtorej godz stania w korkach.Prędkości w pełnym zakresie od 0 do 200km/h.Pewnie dała by rade więcej,ale juz nie było za bardzo gdzie.Odc.Piotrków Tryb-Czestochowa dało sie przejechac w jakies 20-25 min.

Krysss_88
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Adam$72 Zobacz post
    Niedawna przejażdzka:680 km,zażarła 48 l ropy.Nieco ponad 10 godz jazdy,w tym ok półtorej godz stania w korkach.Prędkości w pełnym zakresie od 0 do 200km/h.Pewnie dała by rade więcej,ale juz nie było za bardzo gdzie.Odc.Piotrków Tryb-Czestochowa dało sie przejechac w jakies 20-25 min.

Ja wracalem moja Alfa z pod Tarnowa do Gdanska (640km bo troche bladzilem chcac ominac Lodz), zalalem 38l ropy przy palacej sie rezerwie i dopiero 15km od domu mi sie znowu zapalila... 9h jazdy

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Czytając niektóre posty nie mogę się powstrzymać od stwierdzenia, że niektóre wasze silniki widać mocno wyeksploatowane muszą już być, lub z poważnymi usterkami. Moja 156 Jtd jest wprawdzie po lekkim wirusie ze 112 KM na 136 i 276 Nm na 305 (dane z hamowni oczywiście), ale nawet przed chip'em osiągała 210 licznikowe bez problemu (wedle GPS było to 206km/h) co oczywiście było podyktowane tylko i wyłącznie chęcią sprawdzenia osiągów a nie katowaniem przez jakiś czas na niezbyt wygodnych dla Diesel'a obrotach. W tej chwili sprint od 120 do 180 na 5-tym biegu trwa 20 sek i porównując z innymi autami podczas jazdy na autostradzie jest naprawdę dobrym wynikiem biorąc pod uwagę, że jechałem mocno obciążony a mój model to SW z dość dużym przebiegiem.

Co do spalania to podczas jazdy miejskiej i na krótkich odcinkach, ze staniem w korkach spala około 7-7,5/100, natomiast jadąc autostradą ze średnią prędkością rzędu 130-150 (czasem i pod 200 było, ale to tylko sporadycznie) z włączoną klimatyzacją spalanie wyszło 6,4 litra (960km na 61 litrach). Z autopsji wiem też, że można zejść do około 5,5/100km, ale robi się wtedy bardzo powolnie, nudno i udało się to tylko mojej żonie, bo ja mam za ciężką nogę i zbyt dużo gór w okolicy. Zaznaczyć tutaj należy też, że posiadam koła z ogumieniem o rozmiarze 205/55/16 będące nie bez znaczenia dla zużycia paliwa. Na oponach o szerokości 195 lub 185 (185/65/15 fabryka montowała do wielu odmian silnikowych 156) spalanie powinno spaść ale to zależy też od rodzaju bieżnika, ciśnienia itd. Mając koła 17' z oponami np 235 nie ma się co dziwić większemu spalaniu, bo masa tych kół tworzy większą siłę bezwładności, szerokość opony daje większe opory toczenia i zmniejsza też często prędkość maksymalną, bo silnik nie ma już przy wysokich obrotach na tyle momentu, żeby to wszystko rozpędzić. Oczywiście należy też pamiętać, że przy zbyt małym obwodzie opony (np profil 195/50/15 stosowany zazwyczaj w AR 146 zamiast przewidzianych 195/55/15) wskazania licznika nam zawyżą prędkość licznikową a faktycznie możemy być nawet o 5 km/h wolniejsi, co łatwo widać na przykładzie prędkość z GPS.

Temat oczywiście nie został tutaj wyczerpany do końca i pewnie ktoś coś jeszcze doda, ale niektórzy powinni ewidentnie poszukać pod maską koni mechanicznych z pomocą mechanika bo np maksymalna prędkość 160 km/h podana wyżej jest aż żenująca, jak na AR 156.

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    bo np maksymalna prędkość 160 km/h podana wyżej jest aż żenująca, jak na AR 156.
    Toś mi pojechał . A tak na serio to zacznę szukąć własnie tych zdechniętych konii. Opony mam 215/45/R17 i ciężko mi zejść ponieżej spalania podawanego przez producenta. Komp mi zawyża chyba spalanie. Wg moich obliczeń spala mniej jak pokazuje średnią.
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał kobe83 Zobacz post
    Toś mi pojechał . A tak na serio to zacznę szukąć własnie tych zdechniętych konii. Opony mam 215/45/R17 i ciężko mi zejść ponieżej spalania podawanego przez producenta. Komp mi zawyża chyba spalanie. Wg moich obliczeń spala mniej jak pokazuje średnią.
    Nie "pojechałem" Ci wcale i nie miałem tego na celu. Jeśli tak to odczułeś to nie moja wina i dementuję to oficjalnie, ale odnośnie auta to każdy chyba powie, że 160 km/h nawet Panda 1,2 potrafi osiągnąć więc nic nowego tutaj nie stworzyłem a jedynie radzę Ci poszukać przyczyny tych symbolicznych osiągów, jak na to auto.

Hanys Romeo Avatar Adam$72
    Mieszka w
    SI
    Auto
    sztrucel 156 2.4TDI , FZS 600

Domyślnie

Cytat Napisał Krysss_88 Zobacz post
    Ja wracalem moja Alfa z pod Tarnowa do Gdanska (640km bo troche bladzilem chcac ominac Lodz), zalalem 38l ropy przy palacej sie rezerwie i dopiero 15km od domu mi sie znowu zapalila... 9h jazdy
    1.9 mniej pali niż 2.4 ,ale i tak nie mam co narzekać,biorąc pod uwage warunki jazdy,jak i samą jazde.

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Żartowałem oczywiście z tym pojechaniem, nie odebrałem tego tak . Moje Punto 2 1.2 60KM, które miałem przed Alfami szło wg wskazania licznika 180km/h. Mam wrażenie, że przepływka się kończy, może uda mi się zrobić miarodajne testy Unidiagiem. Nie stać mnie też na wymiany części w ciemno.
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

g.fu
    Gość

Domyślnie

Moja 156 Jtd jest wprawdzie po lekkim wirusie ze 112 KM na 136 i 276 Nm na 305 (...)
    W tej chwili sprint od 120 do 180 na 5-tym biegu trwa 20 sek i porównując z innymi autami podczas jazdy na autostradzie jest naprawdę dobrym wynikiem biorąc pod uwagę, że jechałem mocno obciążony a mój model to SW z dość dużym przebiegiem.
    Jak na sprint to te 20 sek jakoś kiepsko wygląda, raczej człapaniem bym to nazwał. Też mam 136KM i 305Nm tylko bez wirusa, bo to 2,4jtd i moje odczucia są dokładnie takie same jak opisali kubacik i ludvigus.
    Co do spalania to podczas jazdy miejskiej i na krótkich odcinkach, ze staniem w korkach spala około 7-7,5/100, natomiast jadąc autostradą ze średnią prędkością rzędu 130-150 (czasem i pod 200 było, ale to tylko sporadycznie) z włączoną klimatyzacją spalanie wyszło 6,4 litra (960km na 61 litrach).
    Ludzie jak Wy to robicie? Na trasie udało mi się zejść do 6,1 ale przy prędkościach ślamazarnych, a przy normalnej jeździe szosowej (mały ruch -średnia 102km/h) 6,5- 7l/100km. Dynamiczna choć nie szybka jazda na dłuższej trasie ( 500km bez zatrzymania, średnia 80km/h) ze sporą ilością wyprzedzania - zużycie 7,6 litra, miasto 7,5 - 8,5 litra. Maksymalne chwilowe spalanie 19,8 litra przy ostrym przyspieszaniu. Dla wyjaśnienia dodam, że silnik w pełni sprawny, turbina też, przepływka nowa, bo pomyślałem, że może jest padnięta i dlatego taki muł, ale nie ten typ po prostu tak ma. Ludzie co mieli do czynienia z tymi silnikami mówią, że wszystko jest ok, tylko ja się czepiam. Pewnie następnym razem trzeba będzie kupić chociaż 3,0V6 i zagazować. Wyjdzie za jednym razem i taniej i przyjemniej.