Strona 32 z 111 PierwszyPierwszy ... 22232425262728293031323334353637383940414282 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 1106

Temat: [Stelvio] Opinie użytkowników o Stelvio

Użytkownik Rowerzysta Avatar pawelek
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Giulietta 1.4 TB

Domyślnie

Cytat Napisał Mandus Zobacz post
    Mnie zaczyna denerwować termometr - nie dość, że bardzo wolno reaguje na zmianę temperatury, to w ogóle pokazuje zawyżone wartości. Dzisiaj np. wszędzie pokazuje -7st czy -8st, a Alfa wyświetla -3st.
    Termometry od czasu Gilulietty są słabe, rozrzut +/- 3 stopni to norma. Mój akurat działa powiedzmy ok, ale spotkałem w serwisie 2 ludzi którzy wymieniali.
    Temperatur pozazdrościć, w mojej okolicy wczoraj -14 w dzień.

W temacie: podczas urlopu wypożyczyłem Stelvio - tj chciałem Giulię, a ze mają 1 szt akurat nie mieli i zgodnie polityką firmy dali porównywalny lub lepszy (wg nich klasa wyżej). 280KM, skórka i ogólny wypas. Współ-turyści z Włoch gratulowali wyboru. Zaczynając od plusów:
    - przestronny, pasażerowie zadowoleni, bagażnik równo z progiem, kwadratowy, super.
    - jazda wąskimi uliczkami, parkowanie i manewrowanie zaskakująco łatwe. Uwaga na odruch z manuala - tj próba naciśnięcia sprzęgła i hamulca = obie nogi na hamulcu co powoduje hamowanie awaryjne i autko staje w miejscu.
    - jazda na wprost w każdych prędkościach całkowicie ok, próbowałem machać łopatkami ale bez większych rezultatów - tj automat działa wystarczająco sprawnie
    Co się nie podobało:
    - moje próby pojeżdżenia szybko na zakrętach: subiektywnie - nie wychodziły. Może za wolno i po prostu trzeba dużo agresywniej żeby coś poczuć, ale wtedy nieprzyjemnie buja na boki. Taka widać natura SUV-a i z fizyką (tj wysokością budy) się nie wygra
    - przyspieszenie tez niby jest, ale nie tak odczuwalne jak w Giuliettcie czy Giulii

na w/w odczucia może istotnie wpływać jazda z żywym tempomatem z boku

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Kermitt
    Auto
    Stelvio ??

Domyślnie

Witam, mam pytanie odnośnie audio planuje zamówić z systemem HK i czy można w nim puszczać muzykę z kart SD lub pendrive ??

Użytkownik Znawca Avatar azar
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta 1.4

Domyślnie

Tak można używać pendrive. Obsługuje standardowe mp3, WAV i FLAC co bardzo cieszy
    Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
    Jaram się, że jeździłem 147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
    Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

W sumie tak na szybko stwierdziłem że opisze swoje pierwsze wrażenia.

Samochód mam od wczoraj - Wersja FE + Szklany dach + lakier metalizowany vesuvio grey + alarm fabryczny i chyba to by bylo tyle.

Wrażenia z jazdy super - na poczatku hmm mysle no szału nie ma - to był skrzyni N - no ale jak juz sie rozgrzał to stwierdzilem ze zobaczymy w trybie D, no i faktycznie pojawił sie banan na twarzy Przez moment stwierdziłęm że pojade za Audi A7 bo gość pocinał - 220-230 i Stelvio dawało rade - co prawda jechalem tak chwile bo jakoś szkoda mi było paliwa Pozatym nowy silnik ale fakt na obroty nie wchodziło duże 4,5k. Nie wiem w sumie jak wam radzili z docieraniem - mi sprzedawca powiedział że nie ma takiej potrzeby bo współczene metody produkcji sa juz naprawde dopracowane. No a w sumie przy automacie faktycznie nie kreci go jakos bardzo w trybie N - powiedzialbym całkiem neutralnie. Wiekszosc trasy 140-160. Teraz jakies 10% zrobiłem poza terenem zabudowanym i ogólnie na podstawie tankowania wyszłi mi spalanie średnio 12,9 - mój Diesel z Opla Astry J GTC przy takiej jeździe spaliłby ok 8l - jest różnica - ale jednak przyjemność, komfort jazdy w Alfie bez porówniania.

Gdzieś widziałem wpis że ktoś miał problem z wyprzedzeniem Mini Coopera który jechał 160-180 - no to w sumie dziwne - chyba że jechał w trybie A lub N. W trybie A wogóle auto wydaje sie mega ocieżałe i robi wrażenie jakiegoś trupa No wiec jak ktoś chce narzekać niech włączy tryb D i jak dalej bedzie narzekać no to faktycznie słabo No ale wtedy niech pokarze który suv robi to lepiej i wtedy moze pojawić sie problem

Ogólnie opcji ustawień tyle że jeszcze nie ogarniam ale bede musiał usiąść i przeklikać wszystko kolejno.

Jak dla mnie jazda to przyjemność. Jeśli ktoś szuka kompromisu pomiedzy autem rodzinnym, sportowym i w dodatku wysokim to chyba Stelvio bedzie odpowiednim wyborem. Odpukać jak na ten moment jestem zadowolony z zakupu no ale to dopiero poczatek

Siedzenia tragedii nie ma w FE Fakt te z wersji sport znacznie lepiej trzymały boki no ale w FE nie jest źle Mysle że po pewnym czasie napisze wiecej

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Stelvio FE

Domyślnie

Czuję się wywołany bo to ja miałem problem z Cooperem S przy 160. Auto było w D . Do 160 mało mocnych jest na Stelvio - powyżej już różnie - to jest jednak SUV.

Auto
    Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

Cytat Napisał Jacek Słanina Zobacz post
    Czuję się wywołany bo to ja miałem problem z Cooperem S przy 160. Auto było w D . Do 160 mało mocnych jest na Stelvio - powyżej już różnie - to jest jednak SUV.
    Hmm ale wytlumacz mi jaki problem wyprzedzic coopera s jak jechal 160 chyba ze sie scigaliscie.. i nie bylo miejscs dajesz do gara i lecisz spokojne ponad 200.. wiadomo ze piwyzej 160 napewno bedzie gorzej przyspieszac bo buda jest duza ale ja jakos z audi problemu nie mialem zeby nadazyc do 220-230 fakt nie wiem jaki to byl silnik w audi ale a7 raczej slabych sie nie kupuje

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Stelvio FE

Domyślnie

Przy 200 i z bmką się na autostradzie ścigałem i z mercem CLS - Alfa dawała radę - bo 200 - 220 spokojnie się prowadzi. Cooopera S chciałem wyprzedzić przy 160 - oparł nogę i do 200 nie dałem rady. Ot cały temat

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Stelvio First Edition

Domyślnie

W kwestii dotarcia. Mi też sprzedawca sugerował, że ten temat już w ogóle nie istnieje. Ale... Instrukcja strona 117: "Zaleca się, w pierwszym okresie eksploatacji, czyli przez pierwsze 1600 km (1000 mil), nie wymagać od samochodu maksymalnych obciążeń (np. gwałtownie przyspieszać, jechać zbyt długo z maksymalnymi obrotami, ostro hamować itp.)." Dla świętego spokoju postąpiłem zgodnie z instrukcją. Czy słusznie - nie wiem. Ale nic się złego nie stanie od tego, że pierwsze kilka tyg pojeździsz delikatniej.

Auto
    Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

Cytat Napisał Jacek Słanina Zobacz post
    Przy 200 i z bmką się na autostradzie ścigałem i z mercem CLS - Alfa dawała radę - bo 200 - 220 spokojnie się prowadzi. Cooopera S chciałem wyprzedzić przy 160 - oparł nogę i do 200 nie dałem rady. Ot cały temat
    No to ok zgoda.. pewnie to byl ten cooper s z najmocniejszym silnikiem no ale to juz fizyka i opor powietrza Ale wstydu nie bylo napewo bo odsadzic by nie odsadzil

Auto
    Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

Cytat Napisał allred Zobacz post
    W kwestii dotarcia. Mi też sprzedawca sugerował, że ten temat już w ogóle nie istnieje. Ale... Instrukcja strona 117: "Zaleca się, w pierwszym okresie eksploatacji, czyli przez pierwsze 1600 km (1000 mil), nie wymagać od samochodu maksymalnych obciążeń (np. gwałtownie przyspieszać, jechać zbyt długo z maksymalnymi obrotami, ostro hamować itp.)." Dla świętego spokoju postąpiłem zgodnie z instrukcją. Czy słusznie - nie wiem. Ale nic się złego nie stanie od tego, że pierwsze kilka tyg pojeździsz delikatniej.
    No tak teraz spokojniej jezdze - a fakt szukalem tej informacji w instrukcji i sie nie dokopalem spodziewalem sie gdzies na poczatku albo w ksiazce serwisowej

A jakie paliwo lejecie? Bo tak czytam i juz sam nie wiem czy jest sens lac 98