Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Temat: Rozrząd - problem

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 159SW 1.9jtdm 16V 150KM 2007

Domyślnie

Dosyć się nasłuchałem od znajomych co mechanicy narobili od wlewania wspomnianego castrola z beczki po wymianę skrzyni biegów i nie zalaniu jej olejem... Ale wydaje mi się, że problem nie tkwi w mechanikach a ich uczniach. Gdy sam mechanik się bierze za auto to w większości przypadków jest ok. Gorzej gdy twoim autem opiekuje się ich uczeń/stażysta...

WinnieThePooh
    Gość

Domyślnie

trzy sprawy.
    1. nigdy, ale to nigdy bym nie oddał auta do warsztatu, do którego nie mam zaufania. jak twoja wiedza z zakresu mechaniki samochodowej jest taka, jak pytanie na początku, to wierz mi, że nawet jak będziesz stał mechanikowi nad głową to i tak cię w .uja zrobi. jak tylko będzie chciał.
    2. od zawsze mechanik mi leje castrola z beczki, do różnych aut i nigdy nie miałem z tego powodu żadnych, ale to żadnych problemów. tylko wymiany co 15k, a nie jak producent podaje 20k i więcej.
    3. możesz zdradzić, ile zapłaciłeś za ten komplet rozrządu z pompą wody? edit. nieważne. już sprawdziłem sobie na iparts.
    Ostatnio edytowane przez WinnieThePooh ; 07-05-2018 o 20:49

Auto

Domyślnie

Jak już wiecie moja wiedza nt mechaniki jest znikoma. Dlatego posługuje się tym co wyczytam lub dowiem się od znajomych. Co do castrola z beczki to również nigdy nie miałem nic przeciwko w moim starym aucie. Co do alfy wyczytałem, aby lać coś lepszego np motul. Niestety nie mam znajomego mechanika, ani żadnego zaufanego. Wiem tylko, że wolę kupić rozrząd i dać do miejscowego mechanika i zapłacić w sumie 700zl niż jechać do ASO fiata i stracić 1800zl .

Wysłane z mojego HUAWEI RIO-L01 przy użyciu Tapatalka

Auto
    .

Domyślnie

Akurat nie lanie Castrola to dobry pomysł i ta opinia pojawia się szeroko wśród właścicieli wielu marek.

Natomiast pozostałe rzeczy, cóż... dawno takich głupot nie czytałem. Nie wiesz, nie znasz się, ale wiesz że mechanik zrobi cie w wała, bo koledzy naopowiadali ci jakichś głupot. Oddaj do warsztatu który ma dobrą opinię i się nie wygłupiaj. Internetowi eksperci, takich klientów to na prawdę tylko współczuć komukolwiek

Auto

Domyślnie

To po co jest to forum skoro według Ciebie mechanicy wszystko wiedzą i zrobią najlepiej? Skąd się wziely te wszystkie tematy? Nie mam zaufanego mechanika i nie zamierzam byle jakiemu wierzyć. Jeżeli któryś będzie się sprawdzał to nie widzę problemu żeby mu zaufać. Na chwilę obecną tak nie jest. Jeżeli masz wiedzą nt mechaniki samochodowej i sprawdzonego mechanika to pozazdrościć. W moim przypadku tak nie jest, więc co w tym dziwnego że czerpie wiedze z internetu ? Nie korzystam z jednego źródła lecz porównuje kilka stron i na tej podstawie wyciągam wnioski i decyduje np co zamówić. I co w tym takiego dziwnego?

WinnieThePooh
    Gość

Domyślnie

ja tam wolę dopłacić 100zł marży do części i niech warsztat wszystko zamawia i montuje. jak coś będzie nie tak to przynajmniej nie ma spychologii, tylko gwarancja na części i robotę jest u tego samego kolesia. nie dalej jak rok temu u ojca w aucie wymienialiśmy sprzęgło. po dosłownie 2 miesiącach zaczęło hałasować łożysko oporowe. odstawiony do warsztatu,. cześć wymieniona, żadnych problemów. a jak bym kupił części gdzieś w necie to płać extra za demontaż, czekaj aż ci sklep reklamację uwzględni (albo i nie, bo zwali na zły montaż), płać znowu za ponowny montaż. i ewentualnie dochodź kto winny mechanik, czy wadliwa część. Co do legendarnego Castrola z beczki, to ma być Castrol, i jest ok, a nie jakieś zlewki z innych aut, albo chińska podróba.

Użytkownik Świeżak Avatar Grisza1976
    Mieszka w
    Knurów Śląskie
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDM 16V

Domyślnie

Nie popadaj w paranoję tylko znajdź sobie mechanika godnego zaufania lub polecanego na forum. Nie będziesz się musiał schizować po obejrzeniu kolejnego odcinka "Będzie Pan zadowolony". Przynajmniej jak mechanik zamówi jakąś nie pasującą część to będzie jego problem a tak to ty będziesz się musiał z tym bujać i tracić czas jak mu przyniesiesz część, która nie będzie pasować.

Auto

Domyślnie

I tak będzie najlepiej . Pozostaje mi tylko znaleźć sprawdzonego mechanika. Myślę że na tym można zakończyć temat. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomoc. Pozdrawiam

Użytkownik Świeżak Avatar Grisza1976
    Mieszka w
    Knurów Śląskie
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDM 16V

Domyślnie

Kolego nie irytuj się tak od razu. Koledzy chcą ci służyć dobrą radą więc nie bierz tego za złą monetę. Każde forum to kompendium wiedzy i doświadczeń użytkowników danej marki dzięki czemu wiele rzeczy można zrobić we własnym zakresie.

Auto

Domyślnie

I jestem im wdzięczny za wszystkie komentarze. Nie że wszystkimi się zgadzam, no ale cóż. Na pewno nie chodzi o te z wiedzy mechaniki samochodowej te bardzo mi pomogły .