Witam mam od niedawna alficzke 156 i problemem jest to ze po wlaczeniu swiatel mijania i postojowych obrotomierz przestaje dzialac ktos mial taki przypadek ??
Witam mam od niedawna alficzke 156 i problemem jest to ze po wlaczeniu swiatel mijania i postojowych obrotomierz przestaje dzialac ktos mial taki przypadek ??
Czegos takiego nie slyszalemu mnie na krzyz postojowki nie swiecily do wymiany polprzewodnik w obrotomierzu ... ale zeby bylo ze obrotoierz zdycha po wlaczeniu swiatel ... to nie slyszalem obstswial bym obrotomierz do wymiany ale to tylko teoria
![]()
Tak jak naposal Camey: przy slabym ladowaniu obrotomierz sie wyl
Podobnie wygląda sprawa z prędkościomierzem sam teraz to przerabiałem, po włączeniu świateł mijania prędkościomierz spadał na 0 na postojowych działał. Wymiana aku bo nawet już ładowanie prostownikiem nie pomagało bo ciągle miał problemy z rozruchem.
Tak ale do tego świeci się kontrolka ze awaria żarówki i swiatla drogowe nacisne stop i są tylko mijania wymieniłem żarówki sprawdziłem masę
Też samo to ze to niepodswietla tego obrotomierza i ciekaw jestem bo mam przegrzany wyświetlacz w infocenter czy moze to od niego coś byc
Jak nie są zaśniedziałe styki w gnieździe żarówki, to ze starości sprężynka nie ma siły dopychać równolegle płytki z gniazdami. Po drugie bardzo często nadpalają się styki w gnieździe oprawki i wtyczce od świateł.
Wymontować i posprawdzać wizualnie i miernikiem z buzerem czy obwody są w porządku i nie ma gdzieś zwarć lub innych niedomagań.
Walnięty infocenter nie ma z tym nic wspólnego.
Wszystko już sprawne okazuje się że jest to brak masy prawdopodobnie zerwany przewód dla innych osób które mają problem z takim obrotomierzem : jest to czarny przewodzik w białej kostce wystarczy mostek do śrubki za zegarem i wszystko gra![]()