JEDEN: Wymieniłem katalizator - ciszej w aucie parokrotnie - wow, ale minus - słychać wszechobecny szum z zewnątrz - da się coś z tym zrobić?
Przy okazji wymiany katalizatora wspomniałem o mułowatym silniku i o obrotach z rana, i w ogóle, że słaby jest.
Przy dodaniu gazu strzela lekko z tylnej rury, tzn. tak: dodam więcej gazu, puszczam gaz i wtedy z wydechu przy spadaniu obrotów słychać lekki wystrzał (takie mocniejsze pierdnięcie, i widać pod spodem, że wszystkie rury mocno potrząsa do tyłu). Powiedział mi mechanik, że mam przestawiony zapłon. Czy to prawda?
DWA: w aucie był robiony przez poprzedniego właściciela rozrząd przy przebiegu 134tys. (teraz 144tys.), ale jest jedno DUŻE 'ALE' - na napisie (naklejka) jest napis: "tylko pasek", więc powiedzieli mi, żebym jak najszybciej wymienił rozrząd, bo wtedy dopiero będą kłopoty.
TRZY: inny mechanik (w tym samym zakładzie), powiedział, że kiedyś ktoś miał podobny problem z alfą i to był źle ustawiony rozrząd. (chodzi o obroty z rana, że nie chce przekraczać 2000rpm).
W każdym razie umówiłem się na poniedziałek na wymianę rozrządu do Wrocławia na ulicy Karkonoskiej 7. Coś wiesz na jego temat? Za wymianę (bez pompy wody) z częściami wliczonymi w cenę chce 1050zł. Czy to jest rozsądna cena? Mówił, że są tam dwa paski, a nie jeden.