Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Temat: Szybko znikający płyn chłodniczy.

Whiplash
    Gość

Domyślnie

to jakies pierdo**** po to jest korek z zaworkiem zeby upuszczac zbyt duze cisnienie z ukladu, jesli tego nie robi to znak ze cisnienie jest w normie. jesli bylby to stary korek to rozumiem moze juz nie dzialac jak nalezy, mialem taki przypadek ze mi wąż strzelil bo korek nie upuszczal cisnieniaale mail z 20lat wiec mail prawo

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9jtdm 16v

Domyślnie

Ja mam nowy oryginalny korek, po jeździe gdy węże są twardawe słychać bardzo delikatne syczenie ze zbiorniczka. Stary korek nie miał drugiej uszczelki tej na dole i praktycznie nie trzymał ciśnienia bo jak ściskałem węże to syczało z odpowietrznika. Nie mam pojęcia jak dałem rade jeździć na tym starym korku, kupiłem auto pod koniec września i nie miałem problemu z płynem do momentu aż nie zgubiłem całego zjeżdzając z autostrady a tam trochę dostała za swoje. Mechanik powiedział że może ktoś celowo zdjął tą dolną uszczelkę z korka żeby nie robić ciśnienia, jednak jak pół roku jeździłem na starym korku i nic poważnego sie nie działo a teraz coś sie dzieje to coś jest nie tak chyba.

- - - Updated - - -

Może zapytam inaczej. Do jakiej twardości możesz określić węże na rozgrzanym silniku u ciebie? Nie wiem do czego porównać swoje, twarde są ale nie są jak kamień, ścisnąć się da ale nie za wiele.

Auto

Domyślnie

Wybaczcie za odkop po takim czasie ale jeśli kogoś interesowało jak zakończyła się ta sprawa to była to pęknięta głowica w 4 miejscach. Koszt wymiany głowicy na inną po regeneracji plus rok gwarancji do tego nowy olej silnikowy i oczywiście robocizna za wszystko wyszło około 2400zł. Naprawa kosztowna ale mam nadzieję że już mnie nie spotka podobna sytuacja i że Alfa posłuży

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Jeżeli nie za wiele to ściągaj głowicę i tyle. Pęknięcie głowicy po mieście będzie bez objawowe. Na autostradzie przycisnoles i ciśnienie wywalilo tam gdzie było najsłabsze miejsce łączenia. I nie licz na to że się mylę w diagnozie
    Cytat Napisał Mesjasz Zobacz post
    Ja mam nowy oryginalny korek, po jeździe gdy węże są twardawe słychać bardzo delikatne syczenie ze zbiorniczka. Stary korek nie miał drugiej uszczelki tej na dole i praktycznie nie trzymał ciśnienia bo jak ściskałem węże to syczało z odpowietrznika. Nie mam pojęcia jak dałem rade jeździć na tym starym korku, kupiłem auto pod koniec września i nie miałem problemu z płynem do momentu aż nie zgubiłem całego zjeżdzając z autostrady a tam trochę dostała za swoje. Mechanik powiedział że może ktoś celowo zdjął tą dolną uszczelkę z korka żeby nie robić ciśnienia, jednak jak pół roku jeździłem na starym korku i nic poważnego sie nie działo a teraz coś sie dzieje to coś jest nie tak chyba.

- - - Updated - - -

Może zapytam inaczej. Do jakiej twardości możesz określić węże na rozgrzanym silniku u ciebie? Nie wiem do czego porównać swoje, twarde są ale nie są jak kamień, ścisnąć się da ale nie za wiele.
    Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Sorka nie zauważyłem że sam sobie odpowiedziałeś ;p

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Auto

Domyślnie

Pęknięcia były na tyle widoczne że nie trzeba było dawać głowicy na test szczelności.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar motodoktor1
    Mieszka w
    RZESZÓW
    Auto
    ALFA 159 SW 2.4JTDm 210KM/250 KM by Weloo i 3200GT 2001 375KM V8

Domyślnie

Wszystkie popekane glowice jakie wymieniałem były zamontowane w samochodach z mapowanymi sterownikami....to chyba nie przypadek.Tutaj od razu obstawiałem pęknięcie głowicy.Pozdrawiam i przestrzegam przed mapowaniem u byle kogo...