Zobacz wyniki ankiety: Czy Alfa Romeo to marka premium?

Głosujących
91. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak

47 51.65%
  • Nie

44 48.35%
Strona 4 z 54 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 535

Temat: Czy Alfa Romeo to marka premium?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał azar Zobacz post
    Marka premium chyba nie może przespać 25lat Traci pozycję i zaczyna od nowa jak to właśnie się dzieje. Obecnie 2 modele to raczej za mało żeby się nazywać premium. Dobra droga ale jeszcze długa

Ariel Atom też kasuje M3 na torze nawet na prostej

Spokojnie już pracują nad kosiarkami Będą i 1.3

1. Zarządzanie marką jest beznadziejne - sama marka nie . Podobnie jest z Maserati i podobnie było z Lancią (chyba nikt nie powie, że tu nie było potencjału na coś więcej...). Zresztą, Fiat się też posypał... Tylko Ferrari sobie radzi.
    2. A zawieziesz Atomem dzieci do przedszkola?
    3. Nie chce mi się wierzyć w to 1.3. Słabo by wyszło. No ale zobaczymy. W przypadku Alfy nic mnie nie zdziwi .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

jersey
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Piszesz o marce, która po 25 latach nieobecności w segmencie na rynku wypuściła model, który skasował na torze ikonę, jaką dla każdego w zasadzie jest M3. Podaj mi jakąkolwiek inną markę, która byłaby w stanie tego dokonać.
    Dowolna, która będzie miała własne zaplecze techniczne albo wsparcie innej marki koncernu mającej doświadczenie w produkcji szybkich samochodów jak było w wypadku Alfy. Przecież gdyby nie Ferrari i Fiat to Giulia nie miałaby żadnego sensownego silnika pod maską, chyba że stareńkie TBi w wersji jaką pakują do 4C nazwiemy sensownym.

Użytkownik Świeżak Avatar Olej555
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    BMW f10 2016, Mazda 6 2015, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2006 , Alfa 156 SW 1.9JTD 200

Domyślnie

Cytat Napisał Espressivo Zobacz post
    Dlatego cała ta dyskusja jest trochę bezsensowna bo ociera się o definiowanie co dla kogo oznacza jakieś określenie które ma ogólnie szerokie znaczenie.
    Dokładnie tak jest. Też już pisałem jakiś czas temu że cały ten bełkot o premium nie premium do niczego nie prowadzi (czasem prowadzi do kłótni i obrażanie się nawzajem)
    Dla tych co nie uznają AR za premium kilka postów w tym wątku niczego nie zmieni i na odwrót.

Azar czy Tobie ktoś płaci za rozdrapywanie tego "strupa" jakim jest temat premium / nie premium ?
    Kolejny raz podnosisz ten temat... lecz tym razem poszedłeś o krok dalej - założyłeś wątek.
    Mocno Ci do musi doskwierać.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał jersey Zobacz post
    Dowolna, która będzie miała własne zaplecze techniczne albo wsparcie innej marki koncernu mającej doświadczenie w produkcji szybkich samochodów jak było w wypadku Alfy. Przecież gdyby nie Ferrari i Fiat to Giulia nie miałaby żadnego sensownego silnika pod maską, chyba że stareńkie TBi w wersji jaką pakują do 4C nazwiemy sensownym.
    Brawo . No to jakie to będą marki? Ferrari powstało dzięki Alfie, a że potem losy się tak potoczyły... VAG ma Lambo, a Audi czy Porsche (oni akurat pewnie by mogli, ale poszli z Panamerą w nieco inną stronę) średnio ma co stawać do Giuli...
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    BMW f10 2016, Mazda 6 2015, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2006 , Alfa 156 SW 1.9JTD 200

Domyślnie

Brawo . No to jakie to będą marki? Ferrari powstało dzięki Alfie, a że potem losy się tak potoczyły... VAG ma Lambo, a Audi czy Porsche (oni akurat pewnie by mogli, ale poszli z Panamerą w nieco inną stronę) średnio ma co stawać do Giuli...
    też chciałem podobnie skomentować tę wypowiedź jerseya ale odpuściłem, szkoda wchodzić w polemikę z takimi poglądami.

Użytkownik Znawca Avatar azar
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta 1.4

Domyślnie

Cytat Napisał Olej555 Zobacz post
    Azar czy Tobie ktoś płaci za rozdrapywanie tego "strupa" jakim jest temat premium / nie premium ?
    Nie Po prostu jestem ciekawy a forum jest od tego aby dyskutować Jaki strup? Kogoś piecze, że ktoś ma inne zdanie?
    Mocno Ci do musi doskwierać.
    Tak To się nazywa dyskusja. Chcę poznać opinię innych. Założyłem wątek aby każdy mógł się wypowiedzieć. Nie oczekuję że dojdziemy do jednej konkluzji i wszyscy się pod tym podpiszemy a ja zamknę wątek i wyślę to do Fiata.
    Jeśli uważasz, ze to rana i strup i nie warto o tym rozmawiać to nie zmuszam.
    Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
    Jaram się, że jeździłem 147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
    Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C

kazikx
    Gość

Domyślnie

Jest premium sortum i drugim sortum aut, co jest odbiciem klasyki podziału społecznego.

W premium sortum jest Alfa.
    W drugim sortum jest Romeo.

I bądź tu mądry.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Ten czas na Nurburgringu to fajna sprawa oczywiście. Tylko to powinna być taka wisienka na torcie, czy początek z trzęsieniem ziemi jak u Hitchcok'a, po których ujawnia się leżący głębiej tort czy "napięcie tylko rośnie". A tu po tym krótkim wyskoku... - pustka. I co - to już wszystko ? - zapytają Panie. Trochę wstyd.

Która marka by mogła zrobić czas ? - mogłaby sądzę każda. Tylko być może wiedzą, że co innego jest ważne (lub ważniejsze) długoterminowo i nie rozdrabniają się na pozory i wyskoki. Czasem na N-ringu żadna marka do premium się nie wbiła, najwyżej podtrzymuje obecność. Latami. Za to czym się jedna wbiła w ten segment niezaprzeczalnie i to z nicości - Lexus ? - solidnością i serwisem, ewolucją, konsekwencją, badaniami , itd. Później można sobie pozwolić na takie cuda jak LFA.
    Alfie powinno było teoretycznie być łatwiej z przeszłością (tą bardzo przeszłą przeszłością). Ale tu najwyraźniej jak w motosporcie - jeden zakręt źle i pozamiatane. A co dopiero całe sekcje, czy wręcz jazda w odwrotnym kierunku . Nie da się już na następnych nic nadrobić.

Mieszka w
    Szczecin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał azar Zobacz post
    Nie Po prostu jestem ciekawy a forum jest od tego aby dyskutować Jaki strup? Kogoś piecze, że ktoś ma inne zdanie?

Tak To się nazywa dyskusja. Chcę poznać opinię innych. Założyłem wątek aby każdy mógł się wypowiedzieć. Nie oczekuję że dojdziemy do jednej konkluzji i wszyscy się pod tym podpiszemy a ja zamknę wątek i wyślę to do Fiata.
    Jeśli uważasz, ze to rana i strup i nie warto o tym rozmawiać to nie zmuszam.
    Analogia do "strupa" wynikała z tego co napisałem.
    Wielokrotnie już podważałeś AR konkretnie GIULIE jako marke/ produkt premium w innych wątkach. Była dyskusja i ok nie ma problemu.
    Temat wyschnął (zastrupił się).
    Tymczasem ponownie wracasz do tej samej dyskusji ("rozdrapujesz strupa") tak jakbyś wciąż szukał potwierdzenia swojej opinii.

Wysłać do fiata ? Serio ? Nie mam więcej pytań.

Użytkownik Znawca Avatar azar
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta 1.4

Domyślnie

dyskusja i ok nie ma problemu.
    Temat wyschnął (zastrupił się).
    Czy za punkt honoru masz postawione zamknięcie tematu premium i Giulii?
    Jak widać powyżej to otwarta dyskusja i temat bardzo rozmyty Dlatego ta dyskusja będzie trwała pewnie latami. Tym bardziej, że Alfa się rozwija i zmienia. Nie ustalimy dzisiaj czy to premium czy nie. Będziemy o tym rozmawiać ciągle wraz z rozwojem marki. Od tego jest forum.

Tak będę do tego wracał nie raz. Będę porównywał Giulię do innych samochodów i Affa Romeo do innych marek. Będę wstawiał filmy i dyskutował. Może Alfa kiedyś mnie przekona do zmiany zdania. Bardzo bym chciał. Niewiele jej brakuje. Tym czasem będę dyskutował z ludźmi, który mają coś do powiedzenia i chcą się tym podzielić, nie boją się dyskusji i nie obrażają innych personalnie.

Tymczasem ponownie wracasz do tej samej dyskusji ("rozdrapujesz strupa") tak jakbyś wciąż szukał potwierdzenia swojej opinii.
    Tak szukam powierdzenia swojego zdania (jak widać są takie osoby) ale szukam też odpowiedzi dlaczego inni sądzą inaczej i szanuję ich zdanie.

Obecnie z głosowanie wynika, że alfiści postrzegają Alfa Romeo jako markę premium. Nie zgadzam się z tym ale to szanuję.

Ciekawe jest też dlaczego tak sądzą.
    - napęd na tył
    - niezawodność
    - utrata wartości
    - poziom cenowy
    - historia
    - design
    - czasy nurburgring

To bardzo cenne spostrzeżenia. Bardzo wszystkim dziękuję za merytoryczne wypowiedzi.
    Ostatnio edytowane przez azar ; 06-06-2018 o 14:39
    Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
    Jaram się, że jeździłem 147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
    Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C