Witam serdecznie
Mam problem ze swoją Bellą, jest to egzemplarz z 03 roku z silnikiem 1.9 jtdm 140 km. Od samego początku, gdy ją kupiłem, borykałem się z problemem dużego zużycia paliwa (12l podczas łagodnej jazdy po mnieście )oraz brakiem mocy poniżej 2k obrotów. Dodatkowo, od niedawna samochód zostawia za sobą chmurę czarnego dymu nawet podczas łagodnego przyśpieszania. Na domiar złego kolega, który posiada 159 w wersji 115km twierdzi, że moje auto słabo się zbieraNie jest to, może palący problem, ale jego auto rozpędza się do ponad 200 km/h a mój rekord to 190 km/h (osiągane na 5 biegu, na 6 v-max to 180)
Nie wiem czy ma to związek z usterką, ale pomimo spalania w mieście na poziomie 12l komputer pokazuje mi 7l
Wszystko co do tej pory robiłem ,nie rozwiązało mojego problemu (chodzi mi głównie o zużycie paliwa), a zrobiłem całkiem sporo.
EGR nowy, zaślepka on/off nic nie wnosi do problemu.
Bez zaślepionego EGR zero błędów na kompie (mam FES)
Odpięta przepłykwka: wejście w tryb awaryjny (maks 3k obrotów, turbo wyłączone)
Przepływomierz wymieniany już 2x. Raz na nowego Chińczyka i raz na oryginalną używkę.
Wieża ciśnień i podciśnień sprawdzona i szczelna, poskładana na nowych zaciskowych opaskach.
Zawór sterowania turbo OK
Grucha na turbinie OK
Turbo zdrowe (60k km po regeneracji)
Przeczyszczony MAP sensor
Przeczyszczone wszystkie złącza elektryczne pod maską
Odpala bez problemu, chodzi równo.
Wykonałem próbę przelewową wtryskiwaczy, 30s pracy na biegu jałowym, rozgrzany silnik.
wtrysk 1: 9,5ml
wtrysk 2: 7,5ml
wtrysk 3: 7,5ml
wtrysk 4: 8,5ml
Te wyniki nic mi nie mówią
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, będę wdzięczny za każdą sugestię. Zależy mi na naprawie belli, bo przy obecnych wydatkach na paliwo nie stać mnie na jej utrzymanie, a bardzo ją polubiłem
Pozdrawiam
Maciek