dokładnie tak jak kol. wyżej napisał, fabrycznie miałem zwykły wyświetlacz nierekonfigurowalny z wielkimi literami/cyframi (progression 2k10)
[QUOTE=Dareek;1860668]kilka uwag po montażu CC - Giulietta 1.4 TB Progression 2014
Nie odpinamy aku - bo i po co?
Nie ma szans na inicjacje poduszki bez zasilania - jak wył zapłon to jasiek jest nieaktywny.
wyłączamy zapłon wypinamy poduszkę wymieniamy zespolaka i składamy ponownie ale po podpięciu wszystkich kabli nie zapychamy do końca poduszki tylko sprawdzamy czy śmiga. Unikamy błędów i cyrków z ich kasowaniem.
po złożeniu do kupy mamy niekatywny tempomat i żadnej dyskoteki na desce.
Przy montażu w wersji polift obudowa kierownicy łączy się 4 rema śrubkami na imbusa- nie ma żadnych 7 śrubek jak tu pisano.
następna sprawa- przy montażu przełącznika zespolonego można kupić bez taśmy - starą przekładamy pamiętając aby nią nie kręcić to raz a dwa zwrócić uwagę na takie 2 zapadki od tyłu taśmy- muszą trafić idealnie w wycięcia pierścienia zespolaka - inaczej nie będzie funkcji automatycznego wyłączenia kierunkowskazów po wyprostowaniu kierownicy.
i na koniec zaślepka na tempomat- można ją zamontować - a nawet trzeba - po złożeniu obudowy kolumny kierowniczej. koszt w ASO 24 pln
- - - Updated - - -
Czy w wersji przed liftowej też można zdjąć kierownicę bez odpinania akumulatora? Wystarczy wyłączyć zapłon? Trochę boję się tych błędów po zdjęciu napięcia.
W każdym- wyłącz zapłon poczekaj kilka minut a dla pewności że go nie włączysz wyjmij kluczyk. Inna sprawa że nawet jak złapiesz błąd poduszki a potem wszystko podepniesz "po bożemu" to kontrolna po kolejnym włączonym zapłonie zgaśnie. Błąd będzie w pamięci kompa i po 40 cyklach włączenia zapłonu zniknie.
Mam problem z aktywowaniem tempomatu. Elm327 + MES przy wejściu w proxy alignment mam 'unreliable communication deteced'.
Z CAN Info mogę się połączyć bez problemu. Próbowałem z i bez high latency mode lecz bez zmian.
Czym robicie aktywacje?
a masz usuniety zbedny rezystor terminujacy z elma? w razie czego poczytaj temat interfejsy diagnostyczne
Mam wersję bez rezystora 1.4 oraz wlutowany przełącznik dla CAN.
Engine, Service itd. to wszystko działa. Problem jest tylko z proxy.
Czytalem gdzieś, że problem jest z ELM bo jest wolny i szybko zapełnia mu się bufor.
Nie wiem czy dotyczy to mojej wersji czy ogólnie ELMa?
Stąd pytanie jakimi interfejsami udaje się to zrobić?
Możecie proszę podzielić się informacją jakim ELMem(wersja, kabel/Bluetooth?) i jaką wersją MESa udaje wam się wejść w opcje proxy?
do Proxi w Giulietcie musisz mieć przełącznik ustawiony na adapter typ 3 /żółty, tak masz?
Ja robiłem u siebie i w paru innych 159/Giuliettach Proxi albo ELMem 1.3 USB, albo ELMem 1.4 na BT albo VGate Scanem na BT. Zdarzyła mi się jednak Giulietta (Sprint z 2015r) gdzie mój VGate Scan nie ruszył (a innego nie miałem pod ręką) i tam akurat właściciel dał mi swojego iCar 3 bodajże (taki mały biały), i na nim zrobiliśmy Proxi chyba z AlfaOBD z komórki.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.