Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: Problem z wiatrakami chłodnicy

Użytkownik Świeżak Avatar Pandaster
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    166 2.4 JTD 150 KM 2003

Domyślnie

Dzięki jeszcze raz za odpowiedź. W takim razie zabieram się porządnie za tą masę. Dokładnie tak miałem, że po włączeniu wentylatora rośnie temp choć teoretycznie powinna lecieć w dół. Ja akurat drugi koniec Wawy bo Gocław więc daleko od Legionowa, postaram się to jakoś sam ogarnąć, może się uda. Jak napotkam jakieś problemy to będę jeszcze prosił tutaj o rady. Ale jak się kiedyś na jakimś spocie spotkamy to piwo stawiam

Użytkownik Świeżak Avatar Twiti2
    Mieszka w
    Legionowo
    Auto
    Alfa Romeo 166 3,0 V6 226KM +LPG, 10.1999r. ZF4HP20, paint-VULCANO NERO

Domyślnie

Wymień masę i wszystko wróci do normy, jak coś wysyłam Ci na PW mój nr to jutro dzwoń po info.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    166 2.4 JTD 150 KM 2003

Domyślnie

Niestety nic to nie dało Już powoli tracę nadzieje. Kabel masowy wymieniony (ten od rozrusznika do karoserii) wskazówka dalej wariuje, a wiatraki dalej się nie włączają.

Użytkownik Świeżak Avatar Twiti2
    Mieszka w
    Legionowo
    Auto
    Alfa Romeo 166 3,0 V6 226KM +LPG, 10.1999r. ZF4HP20, paint-VULCANO NERO

Domyślnie

Kolego Pandaster, ma to być kabel masowy od skrzyni do górnej częsci kielicha, nie rozrusznik, pozatym zmierzyłeś napięcie z tyłu przy aku i z przodu od skrzyneczki na podszybiu (są tam plusy grube) do silnika masę dotknij i zobacz a potem do kielicha dla porównania, musi być tak samo, sprawdź napięcie i zmień masę ale nie tą, ta jest za lewym kołem na skrzyni i idzie do góry na kielich. TO TA MASA

ps. Prosiłem że jak coś to dzwoń i wytłumaczę.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    166 2.4 JTD 150 KM 2003

Domyślnie

Panowie, po kilku miesiącach batalii problem w końcu udało mi się rozwiązać. Koledze Twiti2 muszę przyznać rację, była to prozaiczna usterka związana z słabą masą, lecz u mnie problem wyglądał trochę inaczej. Całej sprawie nie pomagało też to że pękł mi 2x termostat (Vernet, nie polecam gówna poszła jakaś wybrakowana partia i pękają przy tym plastikowym krućcu) i mechanik razem z elektrykiem obstawiali, że tańcząca temperatura to objaw nieszczelnego układu. Jednak po załatwieniu oryginalnego termostatu i przy braku wycieków problem dalej występował. Ładowanie było kiepskie (~13V) więc obstawiłem że po prostu altek siada mimo że był wymieniany. Zauważyłem jednak, że lampka na podsufitce podczas gaszenia, "mruga", a z tego co się orientowałem to ma ona stałe napięcie, a sterowana jest właśnie masą. Więc trop znowu poleciał w stronę tej nieszczęsnej masy. Wymieniłem wcześniej przewód kielich - łapa skrzyni, i nic to nie dało. Szukałem więc dalej, wymieniłem klemę minusową też nic. Coś mnie tknęło, żeby puścić masę nie kielich - skrzynia, tylko inaczej kielich - góra silnika (przykręciłem pod plastikową pokrywę silnika). Ładowanie wróciło do normy, a wskaźnik temperatury w końcu się uspokoił. Nad problemem siedziało dwóch elektryków i oboje rozkładali ręce. Nie wiem czemu w fabrycznym miejscu przewodu masowego ten nie spełniał swojego zadania, wszystko tam oczyściłem zanim założyłem nowy... No, ale tak czy siak dla potomnych, tańcząca wskazówka temperatury gdy na kompie temperatura jest w porządku to na pewno problem z masą.

Użytkownik Rowerzysta Avatar silentosu
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    166 3.0 V6 Sportronic

Domyślnie

Cytat Napisał Pandaster Zobacz post
    No, ale tak czy siak dla potomnych, tańcząca wskazówka temperatury gdy na kompie temperatura jest w porządku to na pewno problem z masą.
    Nie zapominajmy tez o przytkanej chłodnicy. Jej wygląd zewnętrzny może zmylić trop:-)