Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Tłumik z diesla do 1.4 TB, a dźwięk wydechu

Użytkownik Świeżak Avatar lookash
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 TB 120KM

Domyślnie Tłumik z diesla do 1.4 TB, a dźwięk wydechu

Szukałem tego na forum, ale nie znalazłem konkretnej informacji o samym dźwięku. Obecnie w 1.4 120KM mam pojedynczą końcówkę, ale sam dźwięk mi się podoba. Wiem, ze ludzie zamieniają te tłumiki na wersję z diesla, bo ta ma dwie końcówki. Pytanie co wtedy z dźwiękiem wydechu? Nie jest w jakiś sposób wykastrowany? Jak w przypadku założenia wersji od QV do 1.4 (czytałem opinie, że te są wtedy dużo cichsze)?

No i typowo od strony technicznej nie ma żadnych przeciwwskazań do takiego zabiegu? Silnik nie dostanie po tyłku od tego?

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

zakładaj- tłumik róznią sie nr katalogowym i tyle. Jaki nie kupiłbyś dwururka wymaga lekkiej modyfikacji przy łączeniu z rurą środkową ( inna średnica).
    co do dźwięku - moje subiektywne odczucie że jest lekko ciszej w środku (dla mnie dalej za głośno) choć inni twierdzą że tak samo. na 100 % na zewn taki samo gada

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

U żony w 1.4TB 120HP w zimie założyłem podwójny tłumik z 2.0JTDm. Jak Dareek napisał, lekka modyfikacja potrzebna do połączenia z rurą od tłumika środkowego. Dźwięk w moim odczuciu jest taki sam, żona natomiast uważa że jest ciut głośniej.

Jest teoretycznie jeszcze jedna mozliwość - w JTDm nie ma srodkowego tłumika a łączenie rury z przodu jest identyczne jak w 1.4 - można się pokusić spróbować podmieniać całość. Wtedy na pewno będzie głośniej. ja nawet mam taką rurę - dostałem z tłumikiem za free - nie montowałem bo żona by głośniejszego tłumika nie zaakceptowała.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak Avatar lookash
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 TB 120KM

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Jest teoretycznie jeszcze jedna mozliwość - w JTDm nie ma srodkowego tłumika a łączenie rury z przodu jest identyczne jak w 1.4 - można się pokusić spróbować podmieniać całość. Wtedy na pewno będzie głośniej. ja nawet mam taką rurę - dostałem z tłumikiem za free - nie montowałem bo żona by głośniejszego tłumika nie zaakceptowała.
    Ooo, w sumie nie zwróciłem uwagi. A rzeczywiście to jakieś wyjście. Rzeczywiście sprawdzałeś że rura pasuje bez przerabiania bliżej silnika? Obawiam się tylko, że wtedy będzie już bardzo głośno i mogą być problemy z przeglądem.

A i druga sprawa. Widzę, że są wydechy od jtdm zarówno z prostymi końcówkami jak w wersji benzynowej, jak i "ściętymi" ukośnie. Poza wizualna różnicą jest coś więcej?
    Ostatnio edytowane przez lookash ; 30-09-2018 o 18:43

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

nie sprawdzalem, ale taka informacje dostałem od kolegi od ktorego kupowalem ten tlumik, sprawdzilem tez w eperze czy jest ta sama uszczelka na laczeniu i tak, tylko wersje 1.4 i 2.0 maja ten typ uszczelki. nawet jakby cos sie roznilo to na pewno latwo przerobic.