Ja leję Castrol Magnatec 10W40 ale myślę zmienić na coś lepszego, fakt faktem od wymiany do wymiany nie pije oleju, przebieg niecałe 150kkm ale tak po przejechaniu 5kkm to olej jest normalnie czarny. Mogę spokojnie zalać np. 10W60?
Ja leję Castrol Magnatec 10W40 ale myślę zmienić na coś lepszego, fakt faktem od wymiany do wymiany nie pije oleju, przebieg niecałe 150kkm ale tak po przejechaniu 5kkm to olej jest normalnie czarny. Mogę spokojnie zalać np. 10W60?
159 SW 1.9 JTS 16V 2006r.
147 1.9 JTD 8V 2004r.
ja mam TS-a 1.6 220tys przebiegu i leje castrola 10w40 ale za jakiś czas muszę wymienić olej. co polecacie?
dodam jeszcze ze lubi sobie wypić troszke tego castrolawycieków nie ma żadnych a jak sie go powkręca troche na obroty to wypija trochę oleju. jak wlewam przy wymianie jakies 4,5 litra to jeszcze 1,5 do następnej wymiany idzie na dolewkę :/
Ostatnio edytowane przez Karol_PKAR ; 26-08-2009 o 20:04
skoro wszyscy tak chwalicie Valvoline to i chyba ja spróbuję![]()
Ja zalałem Valvolinem tydzień temu, ale nie odpalam puki nie będę jechał wariata wymienić, więc niewiele mogę rzec.
Generalnie tendencja na forum jest taka: Valvoline MaxLife; Motul, Agip (kolejność losowa), a skoro ceny nie są jakoś dramatycznie wyższe w porównaniu do np. Castrola to nie ma się co zastanawiać.
Pzdr.
Ciekawe chcesz mi powiedzieć, że 14-letnie auto ma przejechane 70.000 km? Moje miało tyle po czterech latach a Twoje ma po czternastu
Wracając do tematu - myślę, że spokojnie możesz zalać VALVOLINE MaxLife 10W-40. Sam się zastanawiam między AGIP-em a VALVOLINE, ale mam jeszcze trochę czasu, bo wymiana na dopiero wiosnę![]()
Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
z przebiegami naprawdę jest różnie, moje w dwa zrobiło 4700
co do tematu - Motul, Agip lub Valvoline MaxLife - 10w40.
Wiem też trochę dziwne ale zdarza się uwierz, wiem po własnych doświadczeniach na 3 stacjach diagnostycznych powiedzieli mi po stanie podwozia, że przebieg bardzo prawdopodobnie autentyczny, koledzy z forum wypowiadają się podobnie nie mówię, że jestem pewny i się upieram przy tym ale po stanie samochodu można właśnie takie wnioski wyciągnąc. Dzięki za wypowiedzi.
Pozdrawiam.
Auto 11 letnie, jazda miejska..
Przebieg 220 tysięcy,
jaki olej polecacie? wcześniej miałem 10W-40.
Czy oleje firmy LOTOS są dobre?
I jeszcze jedno pytanie..
Jak odpalam Alfkę to tak przy końcu odpalania słyszę "pierdzenie" czy to coś od akumulatora ?
czy może już czas na wymianę oleju?![]()
Ostatnio edytowane przez alfaholic145JTD ; 26-12-2010 o 23:22