Wejdź sobie na zlapkuriera, albo furgonetka.pl i zobaczysz
Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
Wejdź sobie na zlapkuriera, albo furgonetka.pl i zobaczysz
Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
Witam, chciałem sie Was poradzić w jednej sprawie. Zakupiłem do swojej alfy felgi na lato 18 cali, mam również seryjne 16 , które chciałbym trochę odświeżyć. I teraz pytanie, czy w domowy sposób jakoś to dam radę zrobić ? Czytałem trochę o plasti dipie ale czy to ma sens ? Pozdrawiam
Wysłane z mojego GRACE przy użyciu Tapatalka
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Ogarniesz np. zestawem Motip albo Boll - masz podkłady aktylowe + lakier bazowy + klar. Na YT masz filmiki instruktażowe. Ja osobiście już kilka kompletów tym ogarnąłem i nawet zimą nic się z powłoką lakierniczą nie działo. Weilu mi mówiło, że będzie schodził lakier itp... Nic podobnego. Przykład - w 2012 lakierowałem zestawem motipa felgi na lato do Vectry - przelatały 3 sezony i zero śladu zużycia - a przed renowacją lakier złaził bo utleniło się aluminium. Po mojej renowacji - brak śladów zużycia. Poszedł podkład epoksy + akryl + baza + klar. Drugi przykład z 2016 - lakierowałem felgi Cosmos 17" do Peugeota 407. Poszedł szlif na rantach bo były poobdzierane od krawężników, dodatkowo rozszlifowany lakier na 600 na to poszedł podkład akrylowy + baza + klar. Mokro na mokro. Czasy schnięć między warstwami w temp około 20st to 15-20 minut. Tyle w temacie. Nie ma co się spalać nad felgami 16" tylko ogarnąć to zestawem. Żadne plastidipy bo po tym felgi wyglądają jak ... no wiadomo jak![]()
![]()
tylko dawać do takich co raz że usuwają lakier chemicznie a nie piaskowaniem, a dwa mają wybór kolorów, czyli raczej firmy które się specjalizuja mocno w alufelgach - inni to mają jeden srebrny, nie kładą klaru na zewnątrz "bo przecieś się łuszczy" i felga po renowacji wygląda jak imadło za 30zł z Castoramy - grube ziarno, nudny kolor i bez zewnętrznego klaru.
ja robiłem w aluexpress.pl na chrome shadow, i zrobili bardzo ładnie, nic się nie dzieje z tym (2.5 roku temu robiłem 2 komplety felg do 159)
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Ja polecam http://www.renowacjafelg.pl/
Robiłem u nich już w sumie 3 kpl do 159, i kpl do BMW E60 i F10.
Ściągają lakier chemicznie, naprawiają ranty, potem malują proszkowo i wygrzewają w piecu
![]()
wez mi wytlumacz jaka krzywde wyrządza piaskowanie,
np taką:
może użyli zbyt grubego "piasku", ale tak felgi wyglądały po zdjęciu chemicznym poprzedniego lakieru i były mega anty-niespodzianką. O ile front można było łatwo wyszlifować, to wnętrze ramion już niebardzo (tylko poprawić), i efekt po malowaniu proszkowym byłataki że lekka skórka pomarańczowa jest wewnątrz ramion.
z jakiś powodów w profesjonalnych firmach specjalizujących się tylko w felgach alu stary lakier ściągają chemią.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
to jeszcze powiedz mi co to za srodek , ja o takim cudownym nie slyszałem , moze jeden komplet w nowym srodku sie uda oczyscic , i to nie kazdy model oryginalnych felg czesto jest tak ze zejdzie lakier a podklad zostanie
nie wiem, ale jakos to robia firmy ktore sie w tym specjalizuja, widocznie sa sposoby. na moich felgach efekt mega piaskowania widac - pumeks ktorego chyba nikt nie chce miec?