Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Temat: Immobilaizer lub kluczyk ?

shadow20
    Gość

Domyślnie

Witam. Ja mam takie małe pytanie.

Jestem że tak powiem słabo obeznany w sprawach alfa code.
    Kupiłem alfę 146 i ma ona karty kodowe do kluczyka, czyli wnioskuje że są od immo. Wiec pytanie do kolegów i koleżanek mam następujące:

Czy w razie nie łączności kluczyka z antenka ten kod się wpisuje gdzieś aby odpalic silnik?? Gdzie się go wprowadza? Słyszałem, że przez radio lecz kupiłem auto bez radia, kupiłem potem osobno radio firmy blaupunkt, trzeba je jakoś zakodowac? Czy jest konieczna wizyta w serwisie??

Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar aquarius01
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003

Domyślnie

Cytat Napisał shadow20 Zobacz post
    Gdzie się go wprowadza?
    Zaskoczę Cię - wprowadza się go pedałem gazu Jak dobrze poszukasz na forum to znajdziesz całą procedurę opisaną bardzo dokładnie. Całość również opisana jest w instrukcji obsługi jak i w WorkShop Manual'u, do których linki również pojawiały się tutaj wielokrotnie
    Pozdrawiam
    Zbyszek
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997

shadow20
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał aquarius01 Zobacz post
    Zaskoczę Cię - wprowadza się go pedałem gazu Jak dobrze poszukasz na forum to znajdziesz całą procedurę opisaną bardzo dokładnie. Całość również opisana jest w instrukcji obsługi jak i w WorkShop Manual'u, do których linki również pojawiały się tutaj wielokrotnie

To jest chyba metoda mechaniczna na karcie jest jeszcze elektroniczna poszperam może znajdę dzięki.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar frynas
    Mieszka w
    sieradz/międzyrzecz
    Auto
    FIAT CROMA 1.9 16v 150KM

Domyślnie

A jeżeli ja nie mam karty kodowej i będę zmieniał tą antenkę to nie zrobi się jakiś psikus z tym immo???? Chodzi o to czy jak np: odłączę na dłużej akumulator to się nie zakoduje???
    Ostatnio edytowane przez grzelutek ; 07-09-2009 o 15:01
    alfa romeao 146 1,9TD

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał shadow20 Zobacz post
    karcie jest jeszcze elektroniczna
    Szukaj, szukaj - kod mechaniczny służy tylko i wyłącznie do dopasowania wkładek i kluczyków a elektroniczny do "wstukania" pedałem gazu kodu do immobilizera w przypadku uszkodzenia klucza lub antenki, więc nici z Twojego szukania, ale jak coś znajdziesz to daj znać, chętnie dowiem się czegoś nowego

---------- Post dodany o godzinie 08:30 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 08:26 ----------

Cytat Napisał frynas Zobacz post
    a jeżeli ja nie mam karty kodowej i bede zmieniał tą antenkę to nie zrobi sie jakiś psikus z tym immo????chodzi o to czy jak np: odłącze na dłużej akumulator to się nie zakoduje???
    Nic takiego się nie stanie jeżeli system działa sprawnie to jest to mało prawdopodobne. Kartę kodową można zamówić w ASO (do Alfa/Fiat ODE I na pewno co do Alfa/Fiat CODE II nie jestem pewny, ale zawsze można zapytać. Kosztuje chyba około 100 zł i czeka się na nią jakieś dwa tygodnie) i warto ją mieć właśnie na tego typu okoliczności jak uszkodzona antenka czy transponder w kluczyku lub innego typu problemy z immobilizerem.
    Ostatnio edytowane przez aquarius01 ; 02-09-2009 o 09:33
    Pozdrawiam
    Zbyszek

Mieszka w
    sieradz/międzyrzecz
    Auto
    FIAT CROMA 1.9 16v 150KM

Domyślnie

Spróbuję zamówić antenkę, ale dopiero kiedy auto nie będzie mi niezbędne do życia(za 2 tyg wesele) to wtedy będę kombinował z antenką.....Na początek spróbuję ją trochę oczyścić bo była cała tłusta pewnie od WD40 i przeczyszczę ją sprężonym powietrzem.Jeśli to nie pomoże to będę wymieniał antenkę.
    Ostatnio edytowane przez grzelutek ; 02-09-2009 o 19:16
    alfa romeao 146 1,9TD

homel86
    Gość

Domyślnie

aquarius01 jak cytujesz, to weż to rób dokładniej troszke bo podpiąłeś mnie pod posta innego kolegi

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał homel86 Zobacz post
    aquarius01 jak cytujesz, to weż to rób dokładniej troszke bo podpiąłeś mnie pod posta innego kolegi
    Wskaż mi miejsce, gdzie dokonałem błędnego cytowania to dopiszę sprostowanie. Po za tym pamiętaj, że łączenie cytatów następuje na tym forum automatycznie i nie mamy na to wpływu. Jeżeli odstęp czasy między wpisami jest stosownie krótki i są w tym samym wątku wpisy będą w jednym poście.
    Pozdrawiam
    Zbyszek

Mieszka w
    sieradz/międzyrzecz
    Auto
    FIAT CROMA 1.9 16v 150KM

Domyślnie

No i stało się! Alfa padła kompletnie i to w momencie kiedy jest mi niezbędna.Wyprułem tą antenkę,kombinowałem z nią i dalej nie działa.Koledzy proszę napiszcie mi co to może być za przyczyna,czy mam zamawiać nową antenkę za 230zł ,czy kombinować coś innego(jeśli to nie antenka to 230zł pójdzie sie j...ć) ,a może ktoś odłączał już immo????Może to będzie lepsze rozwiązanie problemu....????Proszę o szybką odpowiedź
    Ostatnio edytowane przez grzelutek ; 07-09-2009 o 19:37
    alfa romeao 146 1,9TD

Mieszka w
    sieradz/międzyrzecz
    Auto
    FIAT CROMA 1.9 16v 150KM

Domyślnie

Kupiłem antenkę do immobilizera...zamontowałem i działa bez zarzutu....Dziękuję koledze Aquarius01 za naprowadzenie na problem i jego naprawę.

a oto puenta:
    antenka do immobilizera:230zł
    koszt rozmów telefonicznych żeby zamówić antenkę: 2zł
    podróż do Gorzowa po antenkę 20zł
    radość z jazdy naprawioną Alfą: bezcenne
    Są rzeczy których kupić nie można, za pozostałe zapłacisz gotówką
    alfa romeao 146 1,9TD