Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Alfa Romeo 145 1.4 TS pracuje na dwóch cylindrach...

lukih
    Gość

Domyślnie Alfa Romeo 145 1.4 TS pracuje na dwóch cylindrach...

Witam Kolegów.
    Chciałem opisać przykre wydarzenie jakie spotkało mnie wczoraj.
    Otóż wracam sobie z wakacji, wszystko idzie bezproblemowo a tu nagle na 3428 kilometrze wakacyjnej trasy silnik zaczyna stukać, a samochód traci moc. Zgasiłem Alfę, otwieram maskę widzę dym spod pokrywy głowicy i śmierdzi jakby jakieś kable się paliły. Odpalam samochód a on zaczyna pracować jak diesel, nierówno, trzęsie i powoli wchodzi na obroty. Wygląda na to że pracuje na dwóch cylindrach, a dodatkowo daje się słyszeć metalowy stuk ze środka silnika. Sytuacja miała miejsce na słowacji, 200km od domu, na sporym podjeździe. Jechalem normalnie, bez katowania, temperatura silnika 80 kilka stopni. Dwa dni wcześniej przejechałem o wiele większe góry w Rumunii, więc nie podejrzewam że awaria spowodowana była dużym obciążeniem silnika. Zorganizowałem lawetę z Polski i zamiast być w domu na 17, dotarłem na 7 rano. Do mechanika dopiero w poniedziałek. Czy ktoś z Was miał taki przypadek? Co mogło się zepsuć?
    Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar Matt21
    Mieszka w
    Szopie
    Auto
    Po-Jeep Grand Cherokee - luźno spasowany, wysokoobrotowy 1.6 TS

Domyślnie

Ach te TS-y... pierwszy pomysł to kable WN bym sprawdził skoro dym spod pokrywy silnika, może coś "nie masi" i 2 tłoki nie spalają. Stukanie też może być tym spowodowane bo 2 tłoki chodzą na marne...
    DIESEL POWER - BEZ DYMU NIE MA OGNIA !!
    Honda CBR 929 - DYMU BRAK OGIEŃ POZOSTAŁ

lukih
    Gość

Domyślnie

Wiec tak, pokrywa silnika sciagnięta, okazało się że urwało świecę a gwint został w głowicy. Cylinder już wyczyszczony w środku z jakiegoś syfu ( mam nadzieje że dobrze ). Jutro skombinuję nową panewkę i świecę i wtedy okaże się czy cewka przetrwała. Prawdopodobnie jakiś spec podokręcał świece zbyt dużą siłą i teraz mam problem. Więc to nie wina alfy tylko mechanika...

Użytkownik Romeo Avatar kaes
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 145 1,4 bx 1995

Domyślnie

Cytat Napisał lukih Zobacz post
    Wiec tak, pokrywa silnika sciagnięta, okazało się że urwało świecę a gwint został w głowicy. Cylinder już wyczyszczony w środku z jakiegoś syfu ( mam nadzieje że dobrze ). Jutro skombinuję nową panewkę i świecę i wtedy okaże się czy cewka przetrwała. Prawdopodobnie jakiś spec podokręcał świece zbyt dużą siłą i teraz mam problem. Więc to nie wina alfy tylko mechanika...
    Zapewne świece NGK...
    Wziuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum...Co to było? Takie szybkie i piękne?
    To 145 boxerek oczywiście!

lukih
    Gość

Domyślnie

Bingo Kaes!! Po przedmuchaniu cylindra, wymianie świecy, założeniu nowej fajki okazało się że cewka ocalała i Alficzka znowu hula!! Więcej strachu się najadłem, niż to było warte,chociaż laweta kosztowna była. Świece dokręcone już z poprawnym momentem, więc mam nadzieję na same pozytywne doznania z moją 145-piątką