2.4 przy spokojnej jeździe pali poza miastem 5.5 - 5.7 l/100 km.
Przy trybie eko - da się zejść poniżej 5 litrów.
W mieście maksymalne spalanie przy mrozach -10 C i odcinkach 2-3 km wyszło 12.4 l/100 km
Nie wiem jakie to kosztowne naprawy mogą wystąpić w 2.4 których nie ma w innych dieslach JTDm - owszem niektóre częsci są droższe, lub dostęp jest trudniejszy - ale przynajmniej normlanie się jeździ tym autem. Po kilku latach z 2.4 nie wyobrażam sobie jazdy z silnikiem 150-170 KM i momentem obrotowym 350 Nm - masakra i nuda. Nie mówiąc już o tym, że gdy 2.4 jest rozgrzane to pracuje bardzo ładnie, równo i dużo ciszej niż 1.9 - przy przyspieszaniu nie ma typowo traktorowego dźwięku. Owszem jeśli chodzi o akustykę V6 zostawia w tyle całą resztę, bez dyskusji.
Miałem 1.9 w GT, mam 2.4 w 159, oba to świetne diesle ale 2.4 bardziej pasuje do dużej masy 159.
Ciekawe, że o awaryjności 2.4 i rzekomej niedużej różnicy między 1.9 najwięcej mają do powiedzenia Ci którzy nigdy 2.4 nie mieli
Każdy kto od czasu do czasu jeździ autostradami lub drogami szybkiego ruchu za Chiny Ludowe nie zamieniłby swojego 2.4 na 1.9![]()