Temat: Usterki - większe i mniejsze, rozwiązania i porady

Użytkownik Rowerzysta Avatar Peterr
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Stelvio 280 KM

Domyślnie

No właśnie podejrzewam jakaś usterkę mechaniczną lub w serwisie źle ustawili interwał wymiany.

ViP Maniak resoraków Avatar majk
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    ALFY

Domyślnie

Olej wymienili inspekcje w InfoCenter ustawili, ale w sterowniku silnika procedury wymiany oleju nie zrobili. Panie to nie dizel z DPF

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR Giulietta 1.4 TB Sport + LPG Tartarini EVO 01

Domyślnie

Cytat Napisał prezes-tk Zobacz post
    Kurła, czytam i nie wierzę, który to już akumulator, a przynajmniej podejrzenie? Jakaś partia wadliwa? Moje auto 1,5 roku stało na stocku, raczej nie wierzę, że ktoś w tym czasie dbał o baterię, a tym bardziej, że wymieniono ją przed wydaniem auta. Parkuję w nocy w garażu ale w dzień pod firmą, również na mrozie (jak jest). Jeżdżę po mieście, poza trasą raz na 2-3 tygodnie, same krótkie odcinki. No, do pracy mam 10 km, rano jadę z reguły w jednym kawałku ale wracam często krótkimi partiami, za każdym razem rozruch. I odpukać nic. Za kilka dni będzie rok, jak ją ujeżdżam.
    Nie nie. Nie denerwuj się. Nie irytuj. To normalne, że we współczesnych autach, a w alfach w szczególności akumulator to eksploatacja. Wynika to z niewłaściwej eksploatacji właśnie. To wina uzytkownika, bo jeździ na dystansach zbyt krotkich, do kt te pojazdy nie sa przeznaczone. Albo używasz za dużo fabrycznie montowanych odbiorników prądu np. w zimie podgrzewanych siedzeń albo ogrzewania szyby tylnej, wentylatora za dużo.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Peterr Zobacz post
    A u mnie coś nowego, po 5k od wymiany oleju komputer pokazuje komunikat wymienić olej silnikowy co jest?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
    Olej.

Użytkownik Znawca Avatar prezes-tk
    Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto
    Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.

Domyślnie

Cytat Napisał XJ6 Zobacz post
    Nie nie. Nie denerwuj się. Nie irytuj.
    Jestem daleki od nerwów i irytacji. Po prostu mam nadzieję, że po raz kolejny miałem dobrą rękę przy odbieraniu auta. Odpukać ale jak dotąd wszystkie moje auta jeździły bezawaryjnie. Te do sportu w zasadzie też. Chyba, że sam coś zepsułem. Moją statystykę psuje tylko naprawa kompleksowa skrzyni w 166. Bardzo bolesna sprawa.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Peterr
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Stelvio 280 KM

Domyślnie

Nie nie. Nie denerwuj się. Nie irytuj. To normalne, że we współczesnych autach, a w alfach w szczególności akumulator to eksploatacja. Wynika to z niewłaściwej eksploatacji właśnie. To wina uzytkownika, bo jeździ na dystansach zbyt krotkich, do kt te pojazdy nie sa przeznaczone. Albo używasz za dużo fabrycznie montowanych odbiorników prądu np. w zimie podgrzewanych siedzeń albo ogrzewania szyby tylnej, wentylatora za dużo.

- - - Updated - - -

Olej.
    Wiem ze olej ale dlaczego po 5K

Użytkownik Świeżak Avatar Michalwawa
    Auto
    Giulia Q

Domyślnie

- - - Updated - - -

Olej.
    Nie zgodzę się z Tobą. Jeśli w tygodniu nie mam dalekiego przejazdu jadę zawsze w niedziele obwodnica Warszawy przynajmniej 30-40 minut. W zeszłym tygodniu Poznan w obie strony. Temepratury na plusie, nie używam ogrzewania tylnej szyby. Fakt, używałem podgrzewania kierownicy, ale bardzo rzadko i krótko. Nie mam nawigacji zewnętrznej i żadnego źródła zewnetrznego. Jedynie mysle o światłach, mam ustawione 60 sekund od wyłączenia zapłonu. Zrozumiałbym gdyby samochód stał na mrozie, ale w garażu gdzie jest 15 stopni? To jednak wadliwy produkt bo przy identycznej eksploatacji nie miałem problemów w volvo.

Użytkownik Znawca
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Peterr Zobacz post
    Wiem ze olej ale dlaczego po 5K
    Nie nie. Olej w sensie zignoruj.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Michalwawa Zobacz post
    Nie zgodzę się z Tobą. Jeśli w tygodniu nie mam dalekiego przejazdu jadę zawsze w niedziele obwodnica Warszawy przynajmniej 30-40 minut. W zeszłym tygodniu Poznan w obie strony. Temepratury na plusie, nie używam ogrzewania tylnej szyby. Fakt, używałem podgrzewania kierownicy, ale bardzo rzadko i krótko. Nie mam nawigacji zewnętrznej i żadnego źródła zewnetrznego. Jedynie mysle o światłach, mam ustawione 60 sekund od wyłączenia zapłonu. Zrozumiałbym gdyby samochód stał na mrozie, ale w garażu gdzie jest 15 stopni? To jednak wadliwy produkt bo przy identycznej eksploatacji nie miałem problemów w volvo.

Mnie tego nie musisz tlumaczyc. Ale zara stawia się tu w zwartej grupie ci, którzy zaczną Cię przekonywac, że 50 lat po lądowaniu na Księżycu, nie jest możliwie skonfigurowanie układu elektrycznego w aucie, który by się nie zesrawal przy normalnej eksploatacji.

Użytkownik Świeżak Avatar Michalwawa
    Auto
    Giulia Q

Domyślnie

Nie nie. Olej w sensie zignoruj.

- - - Updated - - -

Mnie tego nie musisz tlumaczyc. Ale zara stawia się tu w zwartej grupie ci, którzy zaczną Cię przekonywac, że 50 lat po lądowaniu na Księżycu, nie jest możliwie skonfigurowanie układu elektrycznego w aucie, który by się nie zesrawal przy normalnej eksploatacji.
    Ok, nie wyłapałem ironii

Użytkownik Znawca Avatar azar
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta 1.4

Domyślnie

Dobre
    Ja kupiłem sobie rękawiczki żeby nie wyładowywać akumulatora grzaniem kierownicy. Do tylnej szyby mam odmrażacz w spayu aby nie używać elektrycznego ogrzewania. Staram się jeździć w dzień aby nie używać xenonów bo to spory pobór prądu. Dlatego u mnie akumulator jak nowy. Auto to trzeba używać z głową a nie na pałę wszystko włączać jak leci

#pdk
    Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
    Jaram się, że jeździłem 147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
    Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C

Użytkownik Znawca
    Auto

Domyślnie

Właśnie. Aż dziwię się dlaczego jeszcze rękawiczek, czapki uszanki futrzanej, kożucha z baranicą, zgrzewki odmrażacza do szyb i kalesonów nie dodają jako gratis do każdej Alfy, ewentualnie jako opcji za te marne 1000 zł, pod nazwą "Pakiet zimowy - kompleksowa ochrona akumulatora".