Zapalasz po nocy i czekasz 2, 3 min. Potem jedziesz lekko 5, 10 km. Przed zgaszeniem po ostrej jeździe czekasz i chlodzisz sprężarke. Wymienisz olej i filtry co 10kkm. Jak umiesz używać samochód to każdy olej jest dobry.
Motul
Vavoline
Castrol
PENRITE
MILLERS OILS
Selenia
Yacco Lube
Texaco
Total
Mobil
RAVENOL
Shell
Fuchs
Midland
Eurol
Liqui Moly
Zapalasz po nocy i czekasz 2, 3 min. Potem jedziesz lekko 5, 10 km. Przed zgaszeniem po ostrej jeździe czekasz i chlodzisz sprężarke. Wymienisz olej i filtry co 10kkm. Jak umiesz używać samochód to każdy olej jest dobry.
Nie pozostaje nic jak przykleić te mądrości w pierwszym poście i zamknąć temat bo został wyczerpany. 1200 stron dyskusji, a tu się okazuje, ze rozwiazanie takie proste![]()
Ostatnio edytowane przez Pływak ; 28-01-2019 o 01:29
ja też będę wymieniął olej i postawiłem na valvolin 10w40
Wlyszkow poradził, co poradził nie bez powodu, wie co pisze i pewnie uznał że pytający zrozumie dlaczego. "średnio mi pasuje" nie jest żadną przesłanką , więc jak już coś tu można olejem "leczyć" to tak jak Ci poradził (wyższa lepkość w temp roboczej, bo 10w40 będzie mieć tą samą co 5w40 którego ubywa właśnie 5 litrów od wymiany do wymiany, przy okazji 5W50 to będzie z dużym prawdopodobieństwem syntetyk w odróżnieniu od 10w40 - przeważnie mineralny, i skoro wokół komina - krótkie odcinki to 5W się lepiej spisze).
Natomiast tu nie bardzo jest co leczyć, 5 litrów na 10tys km, to nie wina oleju tylko silnika, więc mu tam już raczej nic nie zaszkodzi, w tym 10w40 mineralne.
Ostatnio edytowane przez Andrzejsr ; 28-01-2019 o 10:14
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Z takim podejściem naprawdę nie rozumiem sensu twojej obecności na tym forum. Skoro wychodzisz z założenia, ze jak umiesz używać auto ta każdy olej jest dobry to po co pytałeś w ogóle w tym temacie przecież masz instrukcje i gwarancje? Po co pytasz czym zabezpieczyć skóry? Czym zabezpieczyć lakier? Odpowiadam byle czym bo skoro umiesz tak użytkować auta, że jakość oleju nie ma kompletnie znaczenia to pewnie jak skóry psikasz plakiem, a lakier woskiem z marketu to też będzie dobrze zabezpieczone. Mam wrażenie, ze po prosty chciałeś się tylko pochwalić autem gdzie się da bo w innym wypadku kto wrzuca fotki auta w temacie doboru oleju tym bardziej fotki wnętrza? Dobór oleju pod kolor skór? Ale jak już się pochwaliłeś to po raz kolejny proszę abyś zostawił ten temat tym co temat olejów interesuje ich bardziej niż to co wpisane w instrukcji auta.
Kolego luzik, nie pompuj . Zapytałem o olej, kilka razy. Brak odpowiedzi, a opowieści o pao i srao mnie nie interesują więc już mnie nie ma w wątku. Auta używam od czterdziestu kilku lat, raczej bogate, nie sądzę że tu to robisz dłużej, ale może. I może wiesz więcej. Ale zawsze działają i wyglądają w perfekcyjny stylu. Co do skóry otrzymałem od kolegów na forum fajne wskazówki. Co do lakieru raczej mniej, choć dowiedziałem się że aby zostać onanistą szybko spływającej wody z odrobiną brudu z lakieru mojej Belli warto złożyć ceramikę za 45.000 zł. Ewentualnie dobrze działa chinska za 35 zł, a nie jest tak samo prestiżowa. A skoro foto tak cię zabolało, to nie patrz. Luzik.