Są zmiany w specyfikacji. Doszła norma 505.01 ale nie wiadomo czy wynika to ze zmiany formulacji czy tylko producent załatwił papiery. Jeśli jest zmiana to kosmetyczna. Generalnie jest to ten sam olej.
Co do olejów do 1.9 jtdm 150 KM to miałem :
- fabryczny olej bez dodatków
- Motul X-clen 5W40 + cera tec
- Meguin Compatible 5W30+ cera tec
- Penrite Enviro+ 5W40+ AR9100
- Neste City Pro 5W40 + AR9100
- Eurol Synthence FS 0W30 (obecnie)
Najlepiej (subiektywnie) silnik pracuje na Eurolu (pomimo, że nie dodałem jeszcze AR9100), potem Penrite i Neste. Meguin się zmęczył dość mocno po pewnym czasie.
W bliźniaczym CDTI 150 KM bez dpf miałem :
- Motul X-cess 5W40 + cera tec
- Specol Gold 5W40 + mix ar9100/9200 (stara formuła)
- Specol Spec Premium C3 5W40 + AR9100
- Meguin Super Leichtlauf 5W40 + AR9100
- Meguin Super Leichtlauf Driver 0W40 + AR9100
- Neste City Pro 0W40 + AR200V2
i subiektywnie najlepiej silnik pracował na tym ostatnim zestawie. Na Specolu Gold 5W40 (z mixem) po kilkudniowym postoju po odpaleniu przy -23 stopniach pzrez kilka-kilkanaście sekund silnik zauważalnie się trzaskał. To samo było w identycznym silniku obok gdzie zalany był LM top tec 4100 5W40 + AR9100. Natomiast w prawie nowym Outlanderze 2.2 D na serwisowym oleju Kolegi silnik hałasował cały czas.

W 2.0 TDI CGFB miałem :
- Castrola 5W30 z 504/507 po poprzednim właścicielu - temp. oleju podczas szybkiej jazdy autostradowej była o ok. 5-7 stopni wyższa niż "potem".
- Specol Spec Premium C3 VW 504/507 5W30 + AR2300 (czyszczenie)
- Fuchs Titan Race Pro S C3 5W30 + AR9200V2
- Eurol Synthence FS 0W30 + AR9200V2 (2 razy)
- Eurol Synthence FS 0W30 + AR9100 (obecnie na zimę)
Znów subiektywnie najlepiej na Eurolu z AR9100. Różnica po zlaniu Castola i wymianie na specol + AR2300 kolosalna. Fuchs rozczarowanie. Podczas odpalania na silnym mrozie (1 raz tak miałem w Alpach) silnik nieprzyjemnie klepał. Ogólnie kultura pracy kiepska. Na Eurolu jest dużo lepiej - dużo lepiej niż w prawie nowym Passacie 2.0 TDI 150 KM na oleju serwisowym (głuchy usłyszy różnice). Auto po programie.
W 1.9 CDTI bez dpf-a Kolei testowaliśmy różne oleje (Specol, LM, Meguin, Neste) a teraz jest Eurol Fluence 5W40 + AR9100 i "tak samo jak na Neste cityPro 5W40 + AR9100).
W różnych 2.0 CDTI (bliźniacza konstrukcja do 2.0 JTD) z Eurola FS 0W30 Klienci są mocno zadowoleni tak samo albo nawet bardziej niż z Millersa EE longlife C3 5W30, Millersa EE longlife 5W30 czy Penrite Enviro+ 5W40, na których generalnie silniki pracują bardzo fajnie. Jak więcej Klientów zacznie wracać to będzie więcej opinii ale na razie same pozytywne i b. pozytywne opinie. Być może spróbuje jeszcze Millersa EE longlife 5W30 lub XF longlife 5W30 (z witaminami) dla porównania ale trochę mi szkoda bo uważam, że Eurol jest po prostu lepszy. Być może zamiast Millersa jakiś (prawdopodobnie 0W30 z 504/507) Ravenol wpadnie dla porównania.
To moje spostrzeżenia tak na szybko.
- - - Updated - - -
Wybacz ale zarówno Ja jak i wielu Kolegów bazujemy na wieloletnim doświadczeniu w tym temacie i pewnie razem oglądaliśmy nie setki a tysiące analiz oraz bazujemy na doświadczeniu setek użytkowników. Selenia nie ma najlepszych opinii. To, ze Petronas jest w F1 to nie świadczy kompletnie o niczym. To jak by w Secicento szukać genów Ferrari Enzo. Dwa różne produkty. Dwa różne światy. O Eurolu PSA wiadomo, zę jest na PAO+ domieszka HC a to już ważna informacja. Dość bliżniaczy FS 0W30 z normą 504/507 w kompleksowym badaniu wypadł naprawdę b. dobrze i ją wszelkie przesłanki aby sądzić iż PSA wypadnie podobnie dobrze. Eurol cechuje też bardzo duża powtarzalność co niestety nie jest oczywistością w dzisiejszych czasach. Oleje Millersa zbierają generalnie bardzo pochlebne opinie i są to jakościowo b. dobre produkty i sprawdzone przez wielu użytkowników. Tak samo jak w Eurolu Millers gwarantuje powtarzalną jakość i parametry. Z jednej strony masz wiec zaproponowane 2 produkty, po których możesz spodziewać się naprawdę wysokiej jakości a z drugie Senenie, która nigdy nie błyszczała i po bliższej znajomości (czytaj testach użytkowników, badaniach) wypadała co najwyżej średnio. Wybór należy do Ciebie ale nie oczekuj, ze ktoś będzie silił się na udowadnianie wyższości produktu A nad produktem B. Ja jestem na tyle "nienormalny", że robię banania swojego oleju. I wiem, że mój olej w moim silniku jak najbardziej daje radę.