Temat: Usterki - większe i mniejsze, rozwiązania i porady

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

Ad.1 tego nie wiem
    Ad.2 Nie bardzo rozumiem o co chodzi, żeby po wejściu i uruchomieniu samochodu zaczął odtwarzać, tak jest najpierw włącza się radio, a po pewnej chwili Spotify jak słuchałeś go wyłączając samochód.
    Ad 3. Tego nie wiem, może kodując w inny sposób się da.
    Ad. 4 nie wiem o co chodzi bo właśnie tak jest, może spróbuj przełączyć przełącznik na podsufitce z symbolem samochodu i drzwi
    5. Tak też jest, ale trzeba zapiąć pasy inaczej nie puści i trzeba zwalniać samemu.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał ward Zobacz post
    Hej podpowiedzcie proszę bo znaleźć nie mogę a przeczytałem już chyba 100 stron różnych wątków:
    1. Czy da się jakoś zaprogramować kluczyk zbliżeniowy, żeby zamykał samochód pod odejściu od niego? Obecnie działa tak, że auto otwiera się ale już się nie zamyka po odejściu.
    raczej nie. możnaby coś polukać po schematach, pomierzyć na wyjściu z modułu RFHM sygnały czy zdekodować cokolwiek on tam wysyła jako pozwolenie, i na tej podstawie zrobić autozamknięcie. no ale to robota dla hobbysty który ma czas i akurat mu zależy na takiej funkcji. może się okazać prosta sprawa (gdyby np wystawiał układ tylko jakiś prosty sygnał), trudniejsza jeśli trzeba dekodować jakąś transmisję, albo jeszcze wysłać zapytanie (np poprzez CAN)
    2. Czy da się wyłączyć autoplay radia i najlepiej (to już na formu znalazłem - a właściwie znalazłem ale bez rozwiązania) włączyć autoplay spotify?
    Apka na telefon typu Automate - robisz flow który np po podłączeniu się z Twoim autem przez BT otwiera i puszcza spotify. sam nie robiłem, ale widziałem że są jakieś przykładowe flowy.
    3. Czy da się wyłączyć automatyczne składanie lusterek?
    oficjalnie nie, nieoficjalnie trzebaby looknąć po schematach i odłączyć gdzieś jakiś kabelek - tyle ze wtedy nie będzie składania i z przycisku (ale np w 159 przez 6 lat nie używałem w ogóle, więc pewnie wielu takie rozwiązanie zadowoli)
    4. Czy da się włączyć automatyczne włączenie oświetlenia wewnętrznego po wyłączeniu silnika? Jak wyłączam silnik to prawie zawsze chcę zabrać jakieś graty - choćby telefon, więc światełko byłby wskazane. W autach którymi jeździłem wcześniej zawsze był taki system.
    EDIT, u mnie światła świecą 30sek po wyłączeniu stacyjki
    5. Hamulec ręczny, obecnie nie zwalnia się po wciśnięciu D i dodatniu gazu, czy tak ma być? Ręczny po wejściu w "D" i dodaniu gazu chyba powinie się sam zwolnić?! Takie też miałem doświaczenia z innymi samochodami.
    I ostatnie pewnie najważniejsze, gdzie sprawdzę jaki mam soft, może aktualizacja rozwiązałaby moje problemy?
    zwalnia jak masz pas zapięty przynajmniej u mnie, jak odpiety to trzeba ręcznie zwolnić. może to zależy od jakiś ustawień, z głowy nie pamietam ale tam był jakiś automatyczny ręczny i o ile pamiętam miałem to ustwienie włączone.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 26-03-2019 o 23:08
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Fachowiec Avatar kozak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    BMW 540i

Domyślnie

Automatyczny ręczny jest przy gaszeniu auta. To nie ma nic wspólnego z ruszaniem.

Dopoki nie zapniesz pasa ręczny sam się nie zwolni przy ruszaniu.

Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    Ad.2 Nie bardzo rozumiem o co chodzi, żeby po wejściu i uruchomieniu samochodu zaczął odtwarzać, tak jest najpierw włącza się radio, a po pewnej chwili Spotify jak słuchałeś go wyłączając samochód.
    Spotify to najczęściej się na komórce zamyka sam (nie masz już przycisków w powiadomieniach), i wtedy z samego radia jeśli łączysz się przez BT tylko (a nie Spotify przez Android Auto, bo wtedy jest inaczej) to już nie odpalisz nic i trzeba najpierw odpalić spotify ręcznie na komórce, a czasem to i play nacisnąć (różnie to bywało, testowane na 2 różnych telefonach, i potwierdzane przez wielu forumowiczów).
    Z AA jest ta zaleta że Spotify zawsze wraca na ostatni kawałek do momentu w którym się wyłączyło radio, wystarczy 2 kliki po rotary pad i gra. A jak ktoś chce autoplay to pewnie znów Automate się by nadał

- - - Updated - - -

Cytat Napisał kozak Zobacz post
    Automatyczny ręczny jest przy gaszeniu auta. To nie ma nic wspólnego z ruszaniem.

Dopoki nie zapniesz pasa ręczny sam się nie zwolni przy ruszaniu.

Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka
    może, nie wnikałem, po prostu jak odebrałem auto, poklikałem po ustawieniach, i to akurat mi pasowało jak jest więc się nie zagłębiałem
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

Odnośnie Spotify, głównie słucham przez BT, nie przez AA. No to ja widocznie mam inaczej. Bo mam tak: słucham Spotify, gaszę samochód wychodzę, przychodzę, odpalam samochód, na moment włączy się radio, po kilku sekundach zaczyna odtwarzać Spotify na kawałku gdzie przestało. Nie dzieje się tak jak zamknę Spotify na telefonie. W poprzednim samochodzie było jeszcze lepiej, bo od razu zaczynało odtwarzać Spotify bez jak tutaj początkowej dawki radia

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Giulia 2.2

Domyślnie

Kurynio, epsonix i Kozak, dziękuję za odpowiedzi, nie będę wszystkich cytował bo trochę ich jest. Podsumowując:
    1. Automatyczne zamykanie - lepiej odpuścić i się przyzwyczaić.

2. Tu jest tylko zewnętrzna apka do zarządzania BT - opcji w IF samochodu nie ma (szkoda), w poprzednich samochodach połączenie BT zawsze odpalało Spotify - tutaj niestety nie odpala. Co ciekawe yanosik się zawsze odpala i nie ma z tym poblemu..
    Chyba mam stary soft bo nie mogę wyłączyć autoplay`a radia mimo, że ktoś podpowiadał że jest taka opcja w ustawieniach.

3. Lusterka. Nie da się - jakoś bardzo mi to nie przeszkadza ale w zimie to może być problematyczne, zwłaszcza przy marznących deszczach..

4. Światło po zgaszeniu - rozwiązany. Rzeczywiście tak jak mówicie na guziku są 3 opcje (sprawdziłem tylko dwie).

5. Hamulec ręczny - sprawdzę motyw z pasem

Mam soft 002.008.021. Szukam wątku jak zrobić update jeśli jest coś nowszego.

Cieszę się, że tak prężnie działa forum. Dobrze to wróży na przyszłość
    Ostatnio edytowane przez ward ; 26-03-2019 o 23:39

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo ;)

Domyślnie

Hej podpowiedzcie proszę bo znaleźć nie mogę a przeczytałem już chyba 100 stron różnych wątków:
    1. Czy da się jakoś zaprogramować kluczyk zbliżeniowy, żeby zamykał samochód pod odejściu od niego? Obecnie działa tak, że auto otwiera się ale już się nie zamyka po odejściu.
    2. Czy da się wyłączyć autoplay radia i najlepiej (to już na formu znalazłem - a właściwie znalazłem ale bez rozwiązania) włączyć autoplay spotify?
    3. Czy da się wyłączyć automatyczne składanie lusterek?
    4. Czy da się włączyć automatyczne włączenie oświetlenia wewnętrznego po wyłączeniu silnika? Jak wyłączam silnik to prawie zawsze chcę zabrać jakieś graty - choćby telefon, więc światełko byłby wskazane. W autach którymi jeździłem wcześniej zawsze był taki system.
    5. Hamulec ręczny, obecnie nie zwalnia się po wciśnięciu D i dodatniu gazu, czy tak ma być? Ręczny po wejściu w "D" i dodaniu gazu chyba powinie się sam zwolnić?! Takie też miałem doświaczenia z innymi samochodami.
    I ostatnie pewnie najważniejsze, gdzie sprawdzę jaki mam soft, może aktualizacja rozwiązałaby moje problemy?
    To ja dodam do tego co koledzy odpisali, że samochód sam się nie zamknie i to jest rozsądne rozwiązanie. Dlaczego?

W Mazdzie jest system który sam zamyka auto po odejściu od niego. Poczytaj fora Mazdy co piszą o tym systemie użytkownicy. Krótko mówiąc nigdy nie są do końca pewni czy auto się zamknęło czy nie. Trzeba dobrze zrozumieć procedurę ważne jest kto ostatni wysiada czy kierowca czy pasażer oraz np. jak szybko kierowca oddala się od auta (serio!). No i wkurzające jest gdy idziesz wyjąć dziecko z fotelika a auto już jest zamknięte. Co ciekawe jest różnica w sedanie i kombi bo w kombi jest dodatkowy czujnik w bagażniku i obejście auta z tyłu nie powoduje zamknięcia centralnego, w sedanie już tak. Czujniki obecności pilota/kluczyka mają dość mały zasięg.
    Generalnie system automatycznie zamykający drzwi w Mazdzie jest, działa ale ma swoje wady i w mojej ocenie jest raczej uciążliwy dla zwykłego użytkownika. Jeśli auto użytkuje jedna osoba to może być pomocny.

W Giulii albo zamykasz guzikiem w drzwiach i wiesz że jest zamknięty albo pilotem. Nie jest prawdą że sam się otwiera, otwarcie następuje w chwili złapania za klamkę przednich drzwi (w tylnych klamkach nie ma czujników).

Pamiętaj, że kluczyk zbliżeniowy jest w zasadzie bezbronny dla systemów wzmacniających sygnał i przy włączonym systemie Easy Entry auto można ukraść dziecinnie prosto. Więc warto się zastanowić czy nie wyłączyć tego systemu w Menu.

Jeśli chodzi o składanie lusterek to wysyłałem oficjalne zapytanie do FCA w tej sprawie, badali, mierzyli cuda wianki by w końcu odpisać mi uprzejmie, że na rynek w PL nie przewidują wyłączania automatycznego składania lusterek. Choć mają to oprogramowane, mam instrukcję w której jest opisana możliwość wyłączenia składania lusterek i dlatego ich o to pytałem tzn gdzie to jest bo instrukcja opisuje a u mnie nie ma.

Ręczny jak koledzy opisali wymaga zapiętego pasa. Wydaje mi się, że jak się mocno przygazuje to jednak mimo braku zapiętego pasa odpuści. Próbowałem to chyba na jakiejś demówce kiedyś.

Światła - poszukaj w ustawieniach.
    Ostatnio edytowane przez murder ; 27-03-2019 o 09:48

Auto

Domyślnie

[MENTION=82074]ward[/MENTION] co do firmwaru to do twojego radia jest duzo nowszy. w sumie to serwis powinien ci zrobic update za free bo bylo tsb dlavtych radii na rozne problemy chocby z bt. numer najnowszego to 002.costam.055. mozesz tez sam wgrac, gdzies kraza po necie. byly na alfaowner na pewno w watku software and map update, tyle ze oni wrzucaja czasowe linki i trzeba znow prosic. na alfaclub.it tez widzialem

Użytkownik Świeżak Avatar g0trek
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

Cytat Napisał murder Zobacz post
    Krótko mówiąc nigdy nie są do końca pewni czy auto się zamknęło czy nie.
    Dlatego automatycznie składające się lusterka są zaletą . Dzięki nim poznaję czy auto jest zamknięte czy otwarte.

Użytkownik Znawca Avatar prezes-tk
    Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto
    Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.

Domyślnie

Cytat Napisał g0trek Zobacz post
    Dlatego automatycznie składające się lusterka są zaletą . Dzięki nim poznaję czy auto jest zamknięte czy otwarte.

Chyba nie do końca: złożone lusterka świadczyć mogą, że auto zostało zamknięte przynajmniej na chwilkę.Po otwarciu drzwi lusterka nadal pozostają zamknięte - do momentu włączenia zapłonu. Tak więc auto może być otwarte a lusterka złożone.