tez zamierzam kupic alfe 159 jaki silnik jest dobry pod LPG
tez zamierzam kupic alfe 159 jaki silnik jest dobry pod LPG
wszstkie są ok pod lpg ale najlepszy 1,8 mpi
Spalania gazu 12l/100km po krakowie + 3 litry benzyny jak narazie. Wynik usredniony z 1400km. Benzyna liczona łącznie z jazda na zimnym silniku (rozgrzewanie) + pobór w trakcie jazdy. Wynik całkiem niezły. Jezdze 10km do pracy a na gaz przełącza się po 1-2km zależnie od temperatury zewnętrznej. Narazie wad nie widzę.
Panowie czy polecacie faktycznie ten zakład GZW do montażu gazu do 1.9 JTS czy jest coś lepszego na Śląsku aktualnie?Jaki jest koszt ogólnie takiej instalacji na tą chwilę?
Mogę polecić (jeśli Kędzierzyn-Koźle jest dla Ciebie w zasięgu) zakład ZUM Careco www.gazuj.pl Zakładałem tam instalację do swojego auta (AR 159 2.2 JTS) kiedy dostępny był tylko STAG 400 DPI. Właściciel zakładu też ma takie auto więc jest w temaciez tym, że w swoim ma teraz instalację KME, o której wypowiada się w superlatywach (jeździłem jego autem kilka dni i faktycznie zużycie Pb do LPG wypada lepiej niż w STAG-u). Dwa lata temu płaciłem 3100zł, aktualnych cen nie znam.
Ostatnie tankowania wyglądają tak. Po mieście średnia mi wychodzi koło 11l lpg, na trasie przy 130-140 wyszło mi ostatnio 9,58l/100km. Spalanie benzynki po paru bakach gazu to 1,75l/100km łącznie z rozgrzewaniem i zużyciem podczas jazdy. Jakieś 8kkm na elpegu zrobione, żadnych problemów jak narazie.
Hej. Nie chcę zakładać nowego wątku więc piszę tutaj.
Po przeczytaniu tych 33 stron wątku mam pytania. Czy mogą wypowiedzieć się użytkownicy instalcji, która lepiej się sprawuje w JTS, STAG czy KME ? Podobno KME pali mniej ale ktoś na forum napiasł, że jeśli po montażu STAG pali za dużo to technicy ze STAGA mogą zmienić ustawienia i zmniejszyć zużycie. Czy w KME też tak można ?
Wedle mojej wiedzy najlepsze miejsce do zagazowania Alfy z bezpośrednim wtryskiem to GZW - oni po prostu mają duże doświadczenie w tym temacie.
Na chwilę obecna najlepsze rozwiązanie, jeśli chodzi o sterownik to KME NEVO-Sky, a spalanie to zależne jest od nogi, nie można dziadować na ustawieniach, bo szkoda silnika.
Ja mam w swojej Alfie Staga i spokojnie zamykam się w 12L
Hej.
Czy możecie polecić jakiegoś dobrego gazownika w Warszawie/okolicach?
Chciałbym zamontować LPG(kme nevo-sky) w 2.2 JTS.
Ostatnio edytowane przez neoN ; 04-07-2020 o 12:13