Od 3 dni mam w koncu Stelvio (280km exec) - postanowiłem podzielic sie pierwszymi wrazeniami po 5 dniach jazdy. Zaznaczam ze nie jestem alfaholikiem choc zawsze ta marka mnie pociagala i w koncu kupilem. Mam porownanie z BMW 4, Volvo, etc.
Wyglad
Auto jest bardzo ladne, oryginalna stylistyka, troche detali - dla mnie piekne sa rury (duze), dyfuzor czy przedni spojler. Calosc ladnie zgrana.
Wg mnie najladnieszy SUV. Bardzo charakterny w porownaniu z „autem zony sasiada” (X3), Q5 (bleeeee), XC60 (bez wyrazu). Podobnie ladny jest dla mnie GLC Coupe, reszta modeli w tej klasie raczej nie dla mnie.
Wnetrze
Tu sie rozpisze.
Jakosc materialow - ok. Deska moglaby byc bardziej gladka (te slady imitujace skore sa jak w KII), konsola srodkowa moglabybyc trochę mieksza, a drzwi u dolu moglyby miec lepszy plastik. To pierdoly.
Ogolnie jest ok i nie ma sie do czego przyczepić.
Robote robia alu wstawki - wg mnie „szczal w 10 tke”
Topowo wyposazone auta od niemcow sa w srodku zdecydowanie bardziej premium ale koszt dodatkow to nieraz 100k (niestety takie auta dostaja dziennikarze do testow i wtedy stelvio wypada mocno przecietnie).
Troche draznia szczegoly - jakby auta nie testowano albo miano to w pompie.
Schowek w konsoli srodkowej - ok ale nie ma otworu na kabel wiec albo jedzie otwarty albo telefon w schowku (musze podlaczyc USB ze wzgledu na carplay/aa edt: działa tez na usb z konsoli środkowej poza tym cienki org. kabel się mieści ). Dodatkowo schowki jakies male - ten pasazera mikry i skrzypi
Nie ma miejsca na instrukcje i kartę gwarancyjna (gdzie q..a ma to wozic ?)
Schowek od strony kierowcy tez nie za duży a i ten srodkowy tylka nie urwie. W kieszeniach drzwi nie mieści się flaszka
Co do miejsca - jest ok - z tylu moglobybyc wiecej miejsca na nogi, a bagaznik jest za wąski, ale ogolnie bez zastrzezen (jak na ta klasa auta).
Nie jestem zbyt wysoki wiec nad głową dla mnie wystarczy i z przodu i z tylu.
Klapa bagaznika z racji konstrukcji w moim garazu wali w sufit na poziomie 4 a na poziomie 3 ja wale w nia glowa - musze sie pobawic wlasnym ustaweniem !
edt bagażnik jest za wąski rozumiem ze subwoofer etc ale można było to lepiej rozwiązać - jest zdecydowanie za wąsko
Siedzenia przod (sportowe) - takie jak lubie. Bardzo przypominaja te z BMW w mpakiecie, uwaga na oparcie - dosc wąskie.
Zakres regulacji - ok - mam 6 plaszczyzn, nie wiem dlaczego stosuja tu 2 rodzaje (6 i 8 plaszczyzn) ale nie ma to wiekszego znaczenia dla mnie. Skóra perforowana wyglada naprawde super ! Szkoda ze chłodzenia foteli nie ma.
Z tylu - calkiem dlugie siedzisko wiec wg mnie wygodnie nie wiem tylko dlaczego nie mozna regulowac pochylenia oparcia nawet KIA sportage to ma.
Obsluga
Dosyc intuicyjna i bardzo prosta. Infotaiment - widac mocna inspiracje BMW (poprzednie wersje). Ogolnie pokretlo jest wygodne i intuicyjne.
Nie wiem czemy pseudopismaki czepiaja sie braku gladzika. Po co mi gladzik !!! W BMW tez go nie bylo w standardzie ale w modelach z wyzszym infotainmentem.
edt: gładzik jest opisany w instrukcji wiec może na jakimś rynku jest - można na nim pisać tylko po co
Kółko dziala jak nalezy i jest spoko.
Mi brakuje obslugi dotykiem (jak w nowych BMW) bo ekran jest blisko kierownicy i mialoby to sens ale nie w tym aucie - patrz dalej
Obsluga klimy jak nalezy - szalenstwo z obsluga na tablecie (volvo) to slepa uliczka (faktycznie cholernie rozprasza).
Znowu widze tu inspiracje BMW.
Obsluga na kierownicy - dla mnie jeszcze za malo przyciskow. Obsluga ekranu pomiedzy zagarami mogalby byc z kierownicy tylko znowu - nie ma co obslugiwac (dalej)
Światła - przełącznik troche dziwaczny - nieby czemu nie moge sobie wlaczyc pozycyjnych podczas jazdy ?? DRL rzekomo mozna wylaczyc (instrukacja) ale nie można !
Z drugiej strony mówię o funkcjach które dla 90% nie maja znaczenia
Wycieraczki - bez sensu jest brak pracy przerywanej tylnej wycieraczki chyba ze to gdzies ukryli.
Wlaczanie tylu do dolu tez troche bez sensu - czy nie mozna bylo zrobic jak w VAG albo Toyocie ?
Co do wycieraczki przedniej - tylko 2 poziomy czujnika deszczu i ... oba niewystarczajace
Wyswietlacze i infotaiment
Ogolnie szalu nie ma ale jest lepiej niz w podstawowym BMW model '16/17!!!
Wyswietlacz centralny jest wyrazny i widoczny. 6,5 cala nie jest zle. ssie jesli chodzi o kamere tyl (nie wiem czemu obraz nie jest na calej wysokosci tylko obciety pare mm z gory i z dolu)
Co gorsza 8'8 tu wiele nie zmienia (ta sama wysokosc), kamera wyglada jednak lepiej.
Nawigacja po ustawieniach systemu - latwa przyjemna i szybka tylko po czym tu nawigowac ??!!!.
Ustawienia bardzo podstawowe, nie mozna sobie nawet kolorkow pozmieniać. Znowu nie ma to większego znaczenia ale w innych autach się da
CP i AA dziala bdb. Choc to pierwsze nadaje sie tylko (albo aż) do muzyki i google mapsow.
Warto wspomniec ze w AA navi pokazuje kierunek na wyswietlaczu w zegarach a na CP nie (jestem aplowcem, androidem gardzę ale staram sie byc obiektywny)
Zwróćcie uwage ze wiele marek premium nie ma AA/CP, JLR, BMW (wiekszosc modeli), MB - GLC ma od 2018, itd. Bleutooth etc chodzi bezblednie.
Co do SMS - w iphone mozna tylko odczytywac (trzeba wlaczyc powiadomienia w BT - wyłączone by deafult po sparowaniu), w androidzie pozwala także odpisywać zdefiniowanym szablonem
Dziala to calkiem ok. Infotainment generalnie mi sie nie zawiesza, BT dziala bardzo i sie paruje - tyle ze nic ciekawego nie oferuje.
Nie ma zadnych ciekawych funkcji (zuzycie paliwa, moc, NM, temp oleju wody itp inne pierdoly)
Jakiś bezuzyteczny kompas i chu..a punktacja eko ktora nic nie znaczy!
Nawigacja - prosta - ale update map upierdliwy (usb, 9GB dowloadu - volvo mialo online!!)
Najgorsze jest to ... czego nie ma tzn heads up (ja nie lubie ale w tej klasie to wypada miec) kamery 360 (choc np w BMW mocno to bylo bez sensu bo nie bylo przedniej), hot spota itp.
Tak jestem gadzeciarzemjakbysmy nie byli na swiecie bylaby tylko skoda i nokia 3310
Cieszy mnogosc usb (naliczylem 5) oraz MOPAR connect (nie mam - ale jest to krok w dobrym kierunku choc do volvo on-call troche mu brakuje).
Najbardziej rozczarowuje wyswietlacz centralny. FCA - wsadzcie wloskie dupy do skody i nauczcie sie logiki !
Trip 1 /2 - ok ale jeden z nich powinien sie resteowac sam jak np w vag
Brakuje tez czasu jazdy.
Nie wiem tez co za pajac wymyslil ze spalanie (srednie) jakie pokazuje to max 15 (swoja droga jadac w korku do pracy na ECO zszedlem do 13 wiec pali jak smok - chyba ze licznik zle wskazuje)
Co mnie irytuje (uwaga tak ma wiele aut) ze w trybie D nie widac nr biegu (w innym aucie FCA moge to wlaczyc) - co ciekawe w instrukcji pokazuje sie D3 na ekranie !
Ekran z wykresami - jakis nonsens z czapy ale to nic przy globusie w trybie EKO co trzeba palic zeby to tak zrobic !!!
G-meter tez bez sensu nie pokazuje żadnych wartość !!!
Trzeba bylo zrobic jak w SRT albo w fordzie z kuniem (pomiar 0-100/100-0 ćwierć mili etc)
Brakuje opcji wyswietlenia parametrow pracy (temp wody, skrzyni, napiecia etc) - przecież te dane są !!!
Z milych akcentow - mamy temp oleju (znowu jak w BMW) a nie wody -szkoda ze beznadziejne wyswietlacze zamiast wskazówki.
Plus za wysiwetlanie wskazówek nawigacji (AA) oraz nazwy granego utworu w konsoli centralnej
Muzyka (mam lepszy zestaw ale nie HK) - jest ok - znacznie lepiej niz HIFI w BMW (to dopiero byl zart). Choc bas moglby byc glebszy. HK w volvo gra znacznie lepiej ale w stelvio nie mam HK wiec nie ma porownania
Z innych rzeczy
- elektryczny reczny (ok w toyocie, not ok w alfie)
- korek wlewu - juz sie przyzwyczailem ze go nie ma
[b] edt[\b]
- czujniki za szybko pokazują ostatni poziom - mam wąski garaż i łatwo nie jest
Jazda
Dla mnie bomba - ciagnie jak zla ale z racji wywazenia nie czuc tak bardzo przyspieszania. Na tyle ile umiem jezdzic prowadz sie super.
[b]edt[\b] po kilku dniach jazdy
[b]
Prowadzenie jest boskie - przyspieszenie (jak na zwykle auto) po prostu genialne.
Przyczepność tego auta + stabilność w zakręcie - jak hothatch
Spalanie - niesety bak mniej niż 400 km to jakaś masakra - wolnossące v6 w dużych suvach tyle palą (np. QX70 3.7, Jeep GC 3.6),
430i tez paliło 12-14 ale nie 16!!!
Na usprawiedliwienie jazda w bardzo dużych korkach i troszkę testow.
Dźwięk - ciagle uważam ze jest super (jak na takie auto w 2019 roku) w porównaniu nawet do przyzwoitego BMW 430i (r4 nie v6)
[\b]
Pod maska - wg mnie rozporka na srobach m6 wygląda żałośnie
Mógli tez postarać się i trochę pokazać na wierzchu albo dać chociaż ładniejsza pokrywę - przy czym nie odbiega od standardu i 99% osób ma to gdzieś
Czytalem narzekania ze za twarda - moze są lepiej amortyzujace auta - ale dla mnie jest ok, nic nie dobija i nie tłucze!!
Czytałem narzekania na pedal hamulca - sluszne - na poczatku bierze jakby byl przegrzany a potem zbiera mocniej. Wg mnie trzeba sie przywyczaic a nie mędzić.
Kierownica po prostu super, zakrety tez ok.
Z wad - zenujaca zwrotnosc - mam Q4
Nie testowalem jeszcze czy mozna polatac bokiem - w BMW mialem taki tryb sport - nie wylaczal ESP i troche pozwalal ale dalej zapewnial bezpieczeństwo
edt: plus za tryb manualny - nie zmienia sam biegów !!! A to zadkosć
Co do glosnosci - nie ma tragedii ale wyciszenie nie rzuca na kolana (slychac np dzwieki piasku uderzajacgo w karoserie). Sa cichsze auta.
Dzwiek - czytalem tu płaczki n/t syntetyzatora - wg mnie miedzy 4,5 a 6,5 w trybie Dynamic w srodku jest bardzo fajnie - moze to i sytezator ale tak juz jest i bedzie zawsze można se wydech zanabyć
Wiecej powiem jak troche polatam![]()
Rozczarowuje mnie wyglad silnika pod maska - powinni dac cos w czerwonym kolorze, cos na wierzchu etc.
Ogolnie jak jest ? Jest super !! Piekne auto z dobrym silnikiem i niezlej ergonomi. Ma slabe multimedia ale spelniaja podstawowe potrzeby. Poza tym czy warto podniecac sie multimediami jak auto robi 100<6s i prowadzi sie jak zloto ?
Jesli cos co napisalem jest nieprawda - skorygujcie - manuala przeczytalem ale nie wiem wszystkiego. Traktujcie ten opis z przymruzeniem oka, bez napinki. Watki o stelvio maja 100000 wpisow wiec mam nadzieje ze takie podsumowanie pomoze swiezakom odjesc od niemieckiego szajsu !