Jeśli będę robił chiptuning, to tylko z opcją zmian w poszczególnych trybach. Może być np. seria w N i 300KM w D. Zakładam, że 200KM będzie mniej paliło, a do miasta większa moc mi niepotrzebna.
Jeśli będę robił chiptuning, to tylko z opcją zmian w poszczególnych trybach. Może być np. seria w N i 300KM w D. Zakładam, że 200KM będzie mniej paliło, a do miasta większa moc mi niepotrzebna.
Jak się nauczysz dobrze operować gazem to 300 KM będzie paliło mniejpodstawa to nauczyć się jeździć na odpuszczonym gazie i dzieją się cuda.
Poza tym jak pojeździsz chwilę 300 konnym to 200KM już nie włączysz
Na pewno spalanie spadnie jeśli będziesz korzystał z wyższego zakresu obrotów, kiedy pracuje turbosprężarka.
Mniejsze ciśnienie doładowania -> mniejsza dawka powietrza -> mniejsza wymagana dawka paliwa -> niższe spalanie.
W zależności od stylu jazdy różnice mogą ulec zmianie, ale 0.5-1.0 litr na sto kilometrów byłoby ok.
Sam bym u siebie coś takiego zrobił.
Ponadto, dzisiaj Squadra Tuning zamontowała w Giulii 2.0 tryb race, który wyłącza ESP (ABS dalej działa).
Wręcz przeciwnie, im wyższe obroty, tym szybsze obroty turbo i większe ciśnienie, ale w wersji 300 km turbosprężarka dostarcza do cylindra więcej powietrza, co wymusza zwiększenie dawki paliwa (w stosunku do analogicznego silnika 2.0t 200 ), co poskutkuje lepszymi osiągami. Zmniejszenie spalania o pół litra byłoby już dobrym osiągnięciem, ale znając życie, z braku mocy będzie się chętniej trzymało auto na wyższych obrotach i z całego oszczędzania nic nie wyniknie.
Z tego wynika cały bałagan z downsizingiem. Wszystkie te małe pierdziawki są ekonomiczne, póki nie rozkręcisz turbo, a jak dodasz gaz to robią wir w baku.
Ostatnio edytowane przez Farfocel ; 17-06-2019 o 10:27
Ja jednak chcialbym mieć serię przynajmniej pod A.
Czasem zdarzy się komuś innemu dać pokierować.
Poza tym, w korku jak się wlekę to nawet go lubię, nie muszę się męczyć prawą nogą co do milimetra.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Ale w A auto nie idzie jak 300ps...
Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka