Ok. Szpula mi wystarczy na 100 lat muszę coś na metry znaleźć. Poszukam na tej stronie może coś tak sprzedają [emoji6]
Ok. Szpula mi wystarczy na 100 lat muszę coś na metry znaleźć. Poszukam na tej stronie może coś tak sprzedają [emoji6]
sprzedają na metry (albo jakieś tam kawałki przynajmniej), ale cena rośnie za metr jak bierze się krótsze kawałki. dlatego Ci pisałem olej kolory, wybierz ze 2 średnice które Ci załatwią wszystkie wiązki, weź w jednym kolorze, pooznaczaj kable po przeciągnięciu, i lutuj wg oznaczeń, tym bardziej że poza podstawowymi 10 kolorami jednolitymi, coś z mieszanych (takie jak masz we wiązkach ori) praktycznie jest nie do kupienia nawet na szpule - takie rzeczy to zamawiają producenci wiązek na dziesiątki km kabla w konkretnej konfiguracji 2 kolorów - niedostępne w standardowej ofercie. wiem coś o tym bo jak chciałem AWG22 też w jakiś dwukolorowych oznaczeniach (jakichkolwiek), to była masakra, z niestandardowych kolorów udało mi się dokupić różowy i żółto-zielony i tyle wystarczy bo do produków potrzebuję 12 kolorów (łatwiejszy seryjny montaż/wzrokowa weryfikacja gdy się różnią). dla mnie te 305m szpule to jak biznes dobrze pójdzie starczą na 2 lata produkcji no ale trzeba było kupić (z resztą jak wiele innych produktów - całe szpule np po 5tyś rezystorów czy kondensatorów bo znacznie niższa cena motywuje)
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Jasne. To trzeba pozamawiać [emoji6]
Na pewno w Warszawie są jakieś sklepy elektryczno/elektroniczne. Tam zasięgniesz języka i kupisz od ręki co trzeba w 20min, a tak, to możesz się bujać po stronach.
Ja lutowałem większość przewodów (tak jak pisał epsonix) i póki co mam spokój. Wyczyściłem też gniazdo od prawego reflektora, bo było pordzewiałe i raz lampa świeciła, a raz nie.
PS Jak znajdziesz "coś" w czarnym stosunkowo grubym peszlu, to to będzie przewód od płynu od spryskiwaczy - żebyś nie przeciął przez przypadek.
Okej będę uważał choć jedyny gruby pęknięty miałem przewód... Nie wiem czy to nie coś pokroju tego wzmacniacza niby w szybie....
Ja mam w lewym przepuście ten peszel od spryskiwacza.
Na szybie to raczej antena dodatkowa i jest to czarny gruby ale antenowy, kolejny czarny gruby to masa podgrzewania szyby. Mówimy o prawej stronie.
Natomiast lewa od ogrzewania szyby to czerwony o ile dobrze pamiętam i właśnie gdy naprawialem u siebie komplekosowo wiązki to wymieniłem również ten czerwony który był w dobrym stanie ale za krótki bo przedłużałem wiązki, ciekawostka taka że był w sylikonowej izolacji a sama miedź czyli linka o wiele cieńsza takie jakby włoski mniej podatna na zrywanie lub pękanie oczywiście przekrój przewodu zachowany, widocznie ktoś to robił już w Niemczech. Ja wymieniłem na standardowe przewody bo musiałem zrobić to szybko ale kolejnym razem bym kupił właśnie te elastyczne zresztą z takich przewodów prawdopodobnie zrobione są reparatarurki kompletnych wiązek na prawą i lewa stronę. Też miałem na oku stronę co proponuje epsonix, ale póki co narazie jest ok.
Jeśli chodzi o przewód spryskiwacza szyby to kupić dwie złączki kawałek wezyka spryskiwacza i zatopić w kleju na gorąco. Dopiero takie połączenie u mnie było szczelne. Po lewej stronie mamy o wiele ciasnej niestety.
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Witam,
Mnie również czeka naprawa wiązki klapy bagażnika z prawej strony. Zastanawiam się jednak, do czego służy ten gruby niebieski przewód, bo resztę przewodów zidentyfikowałem. Ma ktoś jakiś pomysł ?
Najgrubszy jest przewód antenowy. Najczęściej i tak do niczego nie jest podłączony.
Serwus. Praca z jednej strony skończona. Kupiłem 40cm przewody w sklepie elektrycznym (dokładnie nie powiem jakie, ale źle nie wyglądały - byly dość elastyczne). Przeciąłem wiązkę przy przepuście z jednej i z drugiej strony oznaczając wcześniej wszystkie przewody (z lewej strony miałem 3 czarne przewody, więc trzeba uważać). Wszystko polutowałem "na zakładkę", koszulka termokurczliwa i tak po kolei. Całość roboty bez zarabiarki to około 3h dla dwóch osób na lewą stronę (mielieśmy jeszcze wężyk od płynu do spryskiwaczy do zrobienia). Myślę, że parę lat wytrzyma.
![]()