na europe nowe radia montowali od konca listopada 2017, w stanach od lipca 2017 bo tam MY2018 byl "prewired for Android Auto & Car Play" w standardzie do pozniejszego updatu firmwaru w ASO za free.
tak jak pisalem da sie wymiec radio ale koszt i jeszcze sposob aktywacji jest troche niepewny - no chyba ze komus wymiania na gwarancji ze wzgledu na jakies problemy - wtedy dostaje nowy typ.
stare radia z 8.8" dzialaja bez problemu - ot chocby przyklad pierwszego u nas na forum kozak-a - auto z lata 2016.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Jednym słowem - aby retrofit miał jakikolwiek sens, trzeba mieć albo nowy typ radia (już wbudowany lub jakimś cudem <<np w postaci 6,5K w ASO>> mieć nieprzypisany egzemplarz) albo czekać na kogoś zdolnego, kto będzie umiał odblokowywać radio (swoją drogą, masakryczne posunięcie ze strony FCA, że nawet jakąś formalną drogą nie da się uzyskać tego kodu radia, tyle dobra z rozbitków w śmietnik).
Ja na razie trochę przez przypadek gratisem wyposażyłem się w podwójny hub - nie wiem czy te wątpliwości były rozwiane, ale daję znać, że w porównaniu z pojedynczym to nie zwykłe wyprowadzenie USB, jest tu dużo komponentów - wydaje się, że cała logika związana z AA/CP dzieje się właśnie tu.
Moje 3 grosze - ja mam auto z 12.2018 - dołożenie w moim przypadku podwójnego huba nic nie dało. Aktywacja była w Witechu w ASO zanim dołożyłem hub. Okazało się, że moje radio to golas (bez navi, dab) i niestety AA/CP nie ruszyło. Kupiłem na allegro radio za 200 PLN i teraz zastanawiam się, co się stanie jeśli to radio włożę do swojego auta.
zapyta o kod
Jak to powiedział Lio - it's very old radio... Mogę oddać do testów.
Na forum Stelvio w USA:
Just went to dealer for the fuel gauge warranty recall fix. I asked them to check the AA screen issue as well. They told me Alfa is working on a software update which will get the AA full screen. Told me to check back every two weeks or so.
To znaczy, że w końcu jednak problem z obsługą pełnego ekranu leży po stronie Alfy? Czyli będzie dostępny nowy soft w Alfie?
Może ktoś zapytać u swojego sensownego ASO? Mnie pewnie w Carserwisie oleją ich ulubionym tekstem: AA nie jest w PL oficjalnie dostępne...