ZAR93900007041973 wstawiam piwo za sprawdzenie![]()
ZAR93900007041973 wstawiam piwo za sprawdzenie![]()
Cześć , mogę prosić o sprawdzenie VIN? Stawiam browarka.
VIN : ZAR93900005031270
Wyszukiwarka mi nic nie pokazała, więc podrzucam:
https:// historiapojazdu. gov. pl/ [muszę tak, bo ciągle mam 0 postów i nie mogę wrzucać lików]
Trzeba mieć numer rej., VIN i 1 datę rejestracji. Całkiem za darmo (polecam kliknąć wydruk pdf, wtedy podaje wszystkie informacje z systemu).
no to teraz @kołos nie będzie miał co robić. jak mogłeś mu to zrobić???![]()
Moim zdaniem każdy powinien wrzucać VIN, nr rej. i datę 1 rejestracji do ogłoszenia o sprzedaży. Po pierwsze - dla jasności i przejrzystości; po drugie - ze względu na uczciwość i właśnie umożliwienie podstawowego i wstępnego sprawdzenia samochodu każdemu zainteresowanemu bez zbędnych zabiegów (telefony, prośby, płacenie za portale, które sprawdzają tylko po VIN, etc.). Jak ktoś nie ma nic do ukrycia, to nie powinien mieć z tym problemu. Aktualnie sprzedaję jeden samochód i do ogłoszenia wrzuciłem wszystkie dane, a nawet napisałem, że samochód można sobie sprawdzić na portalu rządowym za darmo, nawet nie w minutę :-)
Portal funkcjonuje od 2014r i trzeba być totalnym debilem, żeby ingerować w coś co każdy może sobie bez problemu sprawdzić i prawie każdy doskonale o tym wie. Korekty nastąpiły zanim przebiegi zaczęły być wprowadzone oraz zanim każde sprowadzone auto trafi na pierwszy przegląd. Jest to oczywiście pomocne i w jakimś stopniu ograniczyło proceder, ale narzędzie głównie dla typowych laików, którzy wszytko co się tam znajduje traktują jako 100% pewne, a w bardzo dużym stopniu te dane nie są zgodne z rzeczywistością...
A wiadomo jaką datę ma ten wpis, i czy wiadomo gdzie(jaki kraj) ? Co znaczy "szkody do weryfikacji" ?
Ten samochód jest już mój, ale nie mam żadnych danych czy dokumentów świadczących o jego przeszłości,
oprócz historię z ostatniego roku, przekazana od poprzedniego właściciela, oraz wpisy z CEP.
Czyli że został sprowadzony do PL w 7/2009, w 11/2014 pierwszy zanotowany przebieg w CEP 150 tysięcy (obecnie 170kkm) i ostatnie 5 lat bardzo małe przebiegi, tu 5, tu 3 tyś..tyle co ja już zrobiłem w dwa tygodnie![]()
Wiadomo że cały prawy bok był powtórnie malowany (miernikiem ustalono, na oko nie idzie poznać gdzie co robione)
Zaniepokoiło mnie to że gdy podłączyłem ECU do FES, ten mówił że ostatnie programowanie ECU było przy przebiegu ca. 165 tyś (co by się zgadzało z ingerencją w oprogramowanie względem usunięcia ekologii przez poprzedniego właściciela) ale datę tego programowania pokazuje jako 6/2008 !![]()
Czytam że FES nie jest zbyt miarodajny w tym dziale, ale jednak od razu na myśl przyszło to że Niemiec w dwa lata przejechał 165 tyś, a potem zmniejszył przebieg o 100 tyś i sprzedał Polakowi jako dwuletni z średnim(lub według oczekiwań pl klienta, strasznie dużym) przebiegiem
Jakie piwo ?![]()
Ostatnio edytowane przez irr ; 26-09-2019 o 11:15