Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Temat: Kontrolka poduszki powietrznej

mOOn
    Gość

Domyślnie

Sorki że sie podpinam ale mam pytanko w kwestii poduszek. Czy przy wymianie kierownicy wystarczy wyjąć airbag kierowcy, rozpiąc wtyczkę, wymienić kierownicę i złożyć wszystko do kupy? Chcę u siebie wymienić na mniej powycieraną a boję się za to zabrać samemu żeby nie narobić bigosu.

ViP Romeo Avatar puotek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156FL Q2

Domyślnie

Cytat Napisał Gino
    Czy jazda z zapaloną kontrolką airbagu może grozić niekontrolowanym ich odpaleniem? :shock:
    a mnie w ASO powiedziano, że tak się właśnie może to skończyć. Jako przykład przytoczono mi historię pewnego Fiata Palio...

siwy144
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał mOOn
    Sorki że sie podpinam ale mam pytanko w kwestii poduszek. Czy przy wymianie kierownicy wystarczy wyjąć airbag kierowcy, rozpiąc wtyczkę, wymienić kierownicę i złożyć wszystko do kupy? Chcę u siebie wymienić na mniej powycieraną a boję się za to zabrać samemu żeby nie narobić bigosu.
    Odłacz aku tylko bo bedziesz musial przekrecic kluczyk by zdjac kierownice

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Zaświeciła mi się kontrolka poduszki powietrznej. Komputer wskazuje błąd poduszki szyby pasażera. Która to poduszka? Chodzi o kurtynę, czy może o poduszkę czołową? Po prostu nie wiem gdzie szukać przyczyny.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

W styczniu maiłem poważnego dzwona praktycznie czołówka (auto na zyletki), moją starą 156 2.4 z 1999 i skąpiłem na skasowanie błedu i poduszki mi się nie otworzyły. Dlatego uderzyem czajnikiem o kierownice i byłem szyty. Jednak skonczyło się tylko na tym i ogólnych potłuczeniach.
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał kobe83 Zobacz post
    W styczniu maiłem poważnego dzwona praktycznie czołówka (auto na zyletki), moją starą 156 2.4 z 1999 i skąpiłem na skasowanie błedu i poduszki mi się nie otworzyły. Dlatego uderzyem czajnikiem o kierownice i byłem szyty. Jednak skonczyło się tylko na tym i ogólnych potłuczeniach.
    W razie takich "przygód" chcę właśnie tego uniknąć, poza tym lubię mieć w 100% sprawny samochód, a do tego razi mnie ta kontrolka, dlatego proszę o pomoc. Czy może mi ktoś powiedzieć, która to poduszka?
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Nie chce ci źle powiedzić, ale myślę, że to kurtyna jeśli ją masz. W bagażniku pod wykładziną, w prawej storny przy nadkolu są przynajmniej (u mnie) dwie złączki od kurtyn. Ostatnio mam z nimi mały problem bo bład mi mruga co chwile. Wystarczy odchylić wykładzine.
    Temat był tez porusznay tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/147_..._w_dziure.html
    Ostatnio edytowane przez kobe83 ; 11-08-2009 o 09:26
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    WPI / GDA
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v

Question

Nie znalazłem na forum odpowiedzi na moje pytanie dotyczące airbagu a nie chcę zakładać nowego topicu.

Pytanie brzmi:

Czy ktoś z Was robił coś takiego przegląd airbagów? Na nalepce wewnątrz drzwi kierowcy jest informacja żeby zrobić go po 10 latach. Ja mam Bellę z 1999 więc niby wypadałoby teraz. Czy robienie takiego przeglądu jest niezbędne, na czym on polega (wymiana gazu?) i ile mogłoby to kosztować? Mam u siebie 4 poduszki.

Ps. nie świecą mi się żadne kontrolki dłużej niż powinny więc teoretycznie nie ma problemu z srs

obserwator737
    Gość

Domyślnie

w poduszkach nie ma gazu - jest materiał wybuchowy który po podaniu napięcia na zapalnik
    spala się gwałtownie zmieniając w gaz

co do 10 lat - czytałem na forum że jest zakodowana data produkcji w sterowniku i że po 10 latach niby miałoby to nie działać - jak dla mnie teoria mocno nieprawdopodobna...

poduszki powietrzne są nierozbieralne i niczego się w nich nie wymienia , co najwyżej wymiana całego airbagu

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kamien007
    Mieszka w
    Łęczna
    Auto
    Alfa Romeo 156 3.2 Q2 rok 02 Azzurro Nuvola

Domyślnie

witam no też sie borykam z ta kontrolka od poduszki po zakupie auta wogule jak go kupiłem to się świeciło, sprzedawca twierdził ze trzeba skasować błąd . pojechałem na kompa i nic z tego wydałem 60zł i nic nie stwierdzili tylko cos takeigo na kompie jednym i drugim się wyświetlało , mechanik nawet odłaczał tą kostkę poduszki to tylko się wyświetliło ze nie podłączone jak podłączył z powrotem to błąd wewnętrzny ciągle wyskakiwał i powiedział naprawa 200zł