możecie dać sobie na luz? czytał z was ktoś tytuł wątku?
witam, jestem posiadaczem 159, ale chcialbym kupic cos nowszego na przyszly rok, zawsze chcialem heczbeka i cos mocniejszego = pierwsze co przychodzi do glowy to giulietta.
1. pytanie dotyczy silnika, w gre wchodza dwa, 2.0jtdm 170 i 1.8 235. diselek ma 8.0sek do setki czyli wynik bardzo dobry, benzynka 6.8sek wiec 2.0jtdm nie wypada najgorzej do tego po chipie bylby ladny moment, i dlatego sie zastanawiam czy warto sie rozgladac za 1.8?, do tego jeszcze duze spalanie.. i 1.8 nie mozna traktowac jak RS'a ? koszty utrzymania beda podobne jak przy innych silnikach ? sa jakies inne czesci niz przy innych silnikach? np zawieszenie hamulce itd?
2. pytanie co do ceny giulietty, pamietam jak jeszcze poltora roku szukalem 159. i do 20tys na aukcjach nie bylo nic ciekawego. a teraz? ceny sa poprostu smieszne.
a giulietta zas jest 2x drozsza od 159. "ciekawe" egzemplarze na olx zaczynaja sie od 27tys a za 1.8 od 32tys. dlaczego giulietta jest taka droga? i czy po 2 latach nie straca na wartosci tak jak 159 ?
1) Raczej się zastanów jakie trasy i ile km jeździsz - ja brałem 2.0JTDm bo jeżdzę dużo i raczej trasy autostradowe - o ile miałbym brać auto na jeżdzenie po mieście, krótsze trasy i raczej dla frajdy to patrzę za 1.8. Co znaczy "1.8 nie monża traktować jak RS'a?" - Jako Octavie RS? Albo Renault Sport?
2) Tak, 159 spadły ostatnio dużo na cenach - ale też jest to auto które już ma od wprowadzenia na rynek 13 lat... I Giulietty pewnie też w przyszłości spadną (ale zaskoczenie), ale sam mówisz, że zamiast 159 chcesz coś nowszego (= Giulietta jest nowsza), to co się dziwisz, że jest droższa... Przecież 159 jeszcze ostatnio też kosztowały 20-25k standardowo...
P.S: Nie widzę powodu by zakładać taki wątek, co on daje nowego? Można te pytania było dodać do "przyklejonego" wątku "Planowany zakup używanej Giulietty"![]()
Toyota Corolla TS 1.8 2023
Ex: Rover Mini 1991 1275, Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm 2011, Alfa Romeo 164 2.0 V6TB 1995, Honda Civic VIII 1.8, Seat Leon ST FR 1.4TSI 2017, Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 2007 berlina, Fiat Stilo 1.4 MW 2007