o Oplu to ja chyba nigdy nic jeszcze nie pisałemniech tak zostanie
...
Dodam jeszcze coś...
VW (z cyklu klękajcie narody): VW to Polo, Golf i Passat i ich inkarnacje (np. auta Skody). SUV'y to sztuka dla sztuki, bo taki Tiguan czy Tuareg to takie same mrzonki sprzedażowe jak Patheon - auto lux ale ogólnie porażka (chyba ten sam błąd popełniła AR z Giulią) ). Oprócz tego w SUVach to dominuje Audi, BMW i auta koreańskie - wystarczy wyjść na ulicę.
Z drugiej strony, takich zarabiających 'mułów' potrzebuje każda firma - w tym AR (KIA też zrobiło Stingera dopiero jak zalało rynek tanimi autami)
Drugi aspekt, który się tu nie pojawił (chyba , bo przeczytałem 75% postów w tym wątku)
VW jest z Niemiec - najbogatszego państwa Europy.
AR z Włoch - kraju na skraju bankructwa.
Stąd obywatel niemiec z dużym prawdopodobieństwem kupi nowe - bo go stać.
Obywatel Włoch, chciałby nowe, ale kupi używane, nie koniecznie włoskie, tylko takie na jakie go stać. Stąd zapewne dlatego Lancia Ypsilon się dobrze sprzedaje we Włoszech - tanie i włoskie.
Subiektywnie:
Szkoda, że FCA łączy się z PSA.
Wg mnie FCA powinno połączyć się z BMW bo BMW nie ma aut małych i użytkowych (Merc ma, Audi to VW więc też ma) a FCA nawet jakby nic nie dostała od BMW to miałaby podniesiony prestiż (ech...) na wzór Mini i być może mogłaby wtedy znowu zaistnieć. Tyle, że BMW też jest w finansowym dołku...
Touareg, suvy Audi i Porsche to nie sztuka dla sztuki tylko dobra sprzedaż z dobrą procentowo marżą... nie wiesz o czym piszesz
...Phaeton to dowód na to że nie można się pchać z buciorami ze złym znaczkiem na salony zarezerwowane dla high fashion
...Touareg, Phaeton
...
Oh chlopie. Zamknales sie w rezerwacie AR, tiguana widziales moze w reklamie i caly czas masz w glowie wyobrazenie ze AR to potega. A wiec:
Taki drobny artykulik: https://www.best-selling-cars.com/br...illion-tiguan/
Oraz ten: https://www.just-auto.com/analysis/w..._id190856.aspx
Dane sprzedazowe EU + USA od lutego 2017 (moment wejscia na rynek stelvio) - wrzesnia 2019:
Stelvio: 88 856 szt
Tiguan: 704 216 szt
Touareg: 54464 szt
Z czym wiec do ludzi...
Tiguan i touareg pnie sie do gory z kazdym rokiem a stelvio w 19 ma zapasc w sprzedazy.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Warto dodać, że Touareg siedzi na plycie MLBevo razem z 12 innymi modelami VAGa co znacząco redukuje koszty. Tak się dzisiaj zarabia na autach. Jedna platforma z jak najszerszą gamą modelową aby dotrzeć do jak najszerszego grona odbiorców. Jeden kupi Touarega, drugi Urusa, a jak ktoś jest ślepy ale ma kase to kupi Bentayge![]()
Jezdzilem stelvio, mam obecnie od roku nowy model touarega, a zona nowego tiguana (230 ps dsg 4x4). Touareg stanowi klase sama dla siebie i fiat nie ma nic co mogloby z nim obecnie konkurowac (wlacznie z grand chiroki - BTW okrutny zyg) a Tiguan jest zwyczajnie znaczaco lepszy od Stelvio. Oprocz oczywistych rzeczy jak zaawansowanie technologiczne przewyzszajace prymitywne stelvio to ma swietna jakosc wykonania. Idealne auto w tym segmencie. Poza tym nie placzcie za segmentem D - to juz ostatnie podrygi. VW nie byl zdecydowany czy projektowac nowego passata ale jednak z uwagi na wciaz bardzo duza sprzedaz (jednak mniejsza jak tiguan, tak golf tez sprzedaje sie gorzej od tiguana) bedzie B9. Suvy sa swietne. Sam wszedlem jeszcze w B8 bo sie z tego smialem. Ale po jezdzie touaregiem juz nie wracam. Sam sie smialem z tego trendu ale teraz doskonale go rozumiem i w 100% popieram. A AR jesli chce przetrwac to wywalac giulie, giuliette i nigdy nie wracac. Walnac super zaawansowanych 5-6 suvov roznej wielkosci i bedzie sie sprzedawac. I nawazniejsze. Moze byc naped na jedno kolo, 2 cylindry, ale ma byc online, laserowe lampy, systemy autonomiczne. Jesli tego nie bedzie to zegnaj marko.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Były silniki spalania wewnętrznego z wodorem jako paliwemŻeby nie było, sam kibicuje Mirai i tej technologii za co tutaj nie raz i nie dwa obrywałem podwójnie. Bo nie dość że wolałbym elektryka zamiast Busso, a jeszcze takiego na wodór to już w ogóle ciężka herezja
Niestety na razie większa szansa na stacje ładowania niż tankowania wodoru, w każdym razie w Polsce.
Ostatnio edytowane przez jersey ; 08-11-2019 o 08:00
A to jest osobny temat i równie ciekawy bo tylko czekać aż problem ze stacjami ładowania w PL wystrzeli w pysk którejś ekipie rządzącej. Chodzi mi o przestarzałą sieć przesyłu energii która już teraz w lato potrafi nie wyrobić a co dopiero w przypadku nagłej i szybkiej elektryfikacji pojazdów...Niestety na razie większa szansa na stacje ładowania niż tankowania wodoru, w każdym razie w Polsce.