Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Bezpieczniki szyb w 166

Stanley
    Gość

Domyślnie Bezpieczniki szyb w 166

Mam prośbę, posiadam polskie tłumaczenie instrukcji do AR 166 ale niestety po liwcie czyli po 2003 roku , ja mam AR 166 2,4 jtd rocznik 2000 i za chiny nie umiem namierzyc bezpiecznika od szyby prawej przedniej, po 2003 roku są one podobno w prawej kieszenie w bagażniku , a u mnie tam sa tylko przekaźniki i jakies bezpieczniki wysokoamperowe, ale nie mam do nich opisu. Potrzebuje wypiac ten bezpiecznik , żeby nie móc sterowac ta szybą , bo sie zacina i do czasu naprawy chce uniknąc omyłkowego jej otwarcia.

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

a nie lepiej poświęcic dwie godzinki rozebrać dzwi wszystko przeczyścic nasmarować od nowa i cieszyć sie sprawnością ??

W tym temacie masz instrukcje http://www.forum.alfaholicy.org/147_...meo_166_a.html
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Stanley
    Gość

Domyślnie

Kolega widze bardzo optymistycznie podchodzi do sprawy, niestety już próbowałem te dzrwi rozebrac ale po odkreceniu tego co wydaje mi sie należy odkrecic , tapicerka nadal bardzo mocno sie trzymała , wiec albo zapomniałem o jakiejs śróbie albo trudno odpinają się zapinki.
    Planuje podejscie nr 2 ale do tego czasu chciałem aby znowu zonka mnie nie zaskoczyła i z minką niewinątka oznajmiła że zapomniała , zeby nie otwierac.

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Odpinając tapicerke dzwi masz dwa wkręty na dole dzwi (czarne na krzyżak), jeden wkręt w "kieszeni" (ten schowek w dzwiach) pod zaślepką.
    Skoro jestes już na dole wyjmujesz lampke z dołu dzwi i wypinasz kabel.
    Następnie z środka uchwytu do zamykania dzwi wyjmujesz gume osłonową pod którą masz dwa wkręty na krzyżak, następnie wyjmujesz panel sterowania i odpinasz kostki.
    Warto przy okazji przecuścic styki bo może to od tego takie zacinania.
    Po wyjęciu panelu zobaczysz dwa wkręty o dość nietypowych końcówkach ale odkrecisz je zwyklym imbusowym kluczem (nie pamiętam dokładnie ale chyba 6).
    Zdejmujesz osłone głośnika (tego dużego na dole) i tutaj musisz być cierpliwy żeby nie połamać srebrnej obramówki, osłona trzyma się na 4 zatrzaskach, zdejmiesz ją za pomocą płaskiego śrubokręta tyle że musisz być nad wyraz ostrożny.
    Odkrecasz głośnik i odpinasz kabel poczym odkrecasz dwie śruby z takimi samymi końcówkami jak pod panelem sterowania.
    Idziemy wyrzej zdejmujesz zaślepke pod klamką gdzie kryje sie śruba na klucz imbusowy, odkrecasz i wyjmujesz panel wraz z głośnikiem wysokotonowym z którego odpinasz kabel.
    Teraz przechodzisz do owtoru od nawiewu na szybe boczną w dzwiach (ten który widzisz przy otwartych dzwiach), jeśli dobrze sie przyjrzysz to zobaczysz tam czarnego wkręta na krzyżak (przy montażu tapiceki spowrotem na miejsce możesz mieć ciężko przykręcić go na miejsce najlepiej miec namagnesowany śrubokręt).
    Po wszystkim co opisałem wyżej zaczynając od dołu odpinasz tapicerke ze spinek których o ile dobrze pamiętam jest około 5 i kiedy już odepniesz wszystkie i tapicerka wisi tylko na listwie u góry ciągniesz całą tapicerke do góry (oczywiście zachowując jej pionowe położenie).
    Do montażu spowrotem prościej możesz mieć jeśli odkrecisz sobie plastikowy rygiel od zamka, a przy zakładaniu tapicerki pamiętaj wypuścić sobie kabel od głośników gółwnie tego przy klamce bo często sie okazuje że ktoś przykręci wszystko a później okazuje sie że nie wypuścił kabla i trzeba znowu wszystko odkręcać
    Jeśli nie miałeś nigdy rozbieranych dzwi to wygłuszenie dzwi będzie jeszcze orginalnie przyklejone jak jestes cierpliwy uda ci sie nie potagrać wygłuszenia i zachować fabryczny klej (tylko musisz to robić w ciepły dzień) jeśli nie jestes cierpliwy wytnij klej nożykiem do tapet a następnie przyklej wygłuszenie na taśme do montażu znaczków samochodowych (5 zł rolka w lakierniczym).
    Mam nadzieje że pomogłem, a tymczasem lece rozbierać tylne dzwi w mojej bo czeka mnie montaż mechanizmu opuszczania szyb który wbrew twierdzeniu że to element nie naprawialny udało mi sie nawijąć od nowa
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA