Ja w nie mam się do czego przyczepić, tyle co na niem jeździłem to było ok. Czasami zaiste ma się wrażenie, że nie wyhamuje, ale złudne wrażenie, zawsze hamuje tylko czasem ostro jak się ma odległość usatawi na jedną kreskę, a tak jeżdżę, jak się ustawi na więcej to już hamuje wcześniej i nie ma takiego wrażenia, ale to moje odczucia. Co do wiaduktów to też na szczęście nie miałem takiego zdarzenia, żeby hamował bez powodu.
Mi raz przyhamował na autostradzie, ale dosyć lekko. Akurat w tym samym momencie na przeciwległym pasie jechało drugie Stelvio i śmialiśmy się z żoną że się w ten sposób komunikują. Teraz patrząc na zapis z rejestratora widzę że to było tuż przed przejściem dla zwierząt nad jezdnią i przy sporym kontraście (ostre słońce + cień).
Hmm ale ten system chyba działa na radar a nie optycznie. Żadne cienie go nie powinny mylić.
Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
Jaram się, że jeździłem147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C
To i ja podziele sie swoimi doswiadczeniami.
Zrobilem juz ponad 20 tys. km. Duzo jezdze z tempomatem i nigdy sie nie zdazylo, zeby auto przychamowalo niepotrzebnie.
Mialem jednak pare razy sytuacje opisana przez [MENTION=82675]Lemmy[/MENTION] w pierwszysm poscie. Zdazylo sie to przy mocno (awaryjnie) hamujacych samochodach przede mna lub w sytuacji, kiedy kto sie wbijal przede mnie z lewego pasa w ostatniej chwili.
Generalnie uwazam, ze tempomat dziala bardzo dobrze.
Ja ogólnie też się nie mam do czego przyczepić. Na początku wkurzała mnie konieczność wciśnięcia gazu podczas ruszania w korku, później odkryłem magiczny guziczek RES na kierownicy. Działanie systemu w kontekście dokładności i reakcji na bodźce oceniam porównywalnie do systemu EyeSight z Subaru, który miałem
okazję krótko przetestować. A tam są dwie kamery po obu stronach lusterka w przeciwieństwie do jednej w Alfie.
Odgrzebuję ten wątek.
Czy tempomat w Stelvio/Giulii może działać w trybie tempomatu nieaktywnego tak, aby samochód utrzymywał stałą prędkość niezależnie od warunków drogowych?
Niekoniecznie. W którymś z testowanych przeze mnie przed zakupem samochodów (chyba było to volvo XC60) była możliwość przejścia z trybu ACC na CC.
Po 2000km obcowania z ACC doszedłem do wniosku, ze jest to jeszcze niedopracowana technologia. W moim przypadku znacznie lepiej sprawdziłby się tradycyjny tempomat.
Ostatnio edytowane przez McStadt ; 31-12-2019 o 23:51