[145] Silniczki podnoszenia szyb

Slades

Nowy
Auto
Była 145 1.6 TS/ Była 147 1.9 JTD/ Jest 159 1.9 JTDM 16V :D
Witam mam pytanie odnośnie silniczków które podnoszą szyby.
A mianowicei interesuje mnie czy mają one jakieś "sprzęgło" lub coś w tym stylu ze sie nie przepalą ja szyby są juz zamkniete a nadal idzie sygnał zebysie podnosiły.

Pytam dlatego że mam centralke z opcją domykania szyb i ona wysyła około 11 sekundowy impuls do domknięcia szyb a szyby w praktyce zamykają sie w 6 seuknd jesli są opuszczone na max. Centralka nie rozróżnia czy szyby są zamkniete czy otwarte i ciągle wysyła impuls. i przez 11 sekund jest tak jakbym ciągle przymał przycisk do podnoszenia.

Nie uszkodzi sie w taki sposób mechanizmu podnoszenia???

Pozdrawiam

Hmmm... no wg mnie, jeżeli nie ma jakiegoś typu 'wysprzęglika' to może się coś stać, typu spalić silniczek etc. Bo jeżeli szyba się zamyka a Ty dalej ciśniesz na przycisk to silnik stara się pracować, a nie może. I dochodzi do czegoś w rodzaju przegwałcenia.. No chyba, że jest cos co do tego nie dopuszcza, choć wątpię, żeby było w autach z takich roczników jak 145/146 etc. I oczywiście jest to tylko moje domyślanie, nie znam busowy silniczka dokładnej... :)

Pozdrawiam,
GrzesiuŻar

tam jest przekażnik i on wybija kiedy jest opor od silniczka.Zamykasz jest opór odłacza prąd,otwierasz jest opór i tez odłacza prąd.Nic sie nie stanie.
Pozdro

Amortyzatory
Powrót