Strona 75 z 96 PierwszyPierwszy ... 25656667686970717273747576777879808182838485 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 741 do 750 z 960

Temat: Porady eksploatacyjne

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR Giulietta 1.4 TB Sport + LPG Tartarini EVO 01

Domyślnie

Może i wymysł. To może zaprojektuj akcesoryjne wycieraczki do świateł w Giulietcie to zostaniesz milionerem Spryski muszą być, bo takie przepisy, a nie żaden wymysł (35W muszą mieć). Moim zdaniem te spryski dają radę. No wiadomo, że nie umyją tak jakbyś to na myjni gąbką wypolerował jak psu jaja lancą pod ciśnieniem.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

te spryski pomagają tyle co umarłemu kadzidło. Kolejny poroniony przepis - 35 W musi mieć ale 25W już nie jakby 25W. Wystarczy na trasę wyjechać. Lepiej niech się każdy cieszy co je ma, że nie ma ostrej zimy ponieważ byłby wątek za wątkiem "zgubiłem zaślepkę spryskiwacza - gdzie tanio kupić"

- - - Updated - - -

Cytat Napisał fatcartman Zobacz post
    Poważnie? Cały rok jeżdżę na zimowym, dobrym, takim który nie śmierdzi i dobrze zmywa szyby. Letni w zimie odpada kompletnie . Nawet raz zalewając tam letni płyn w zimie ta dusza może się uszkodzić. Kanaliki są bardzo wąskie żeby ciśnienie było duże a jak to zamarza to ciecz się rozszerza i wypina zaczep dyszy i gubisz to razem z zaslepka. Poza tym zgas sobie światło w garażu, wjedz z brudnymi lampami i spryskaj. Poprawa jest żadna lub marginalna. W volviakach gdzie były wycieraczki lamp miało to sens. Tutaj to jakiś wymysł.
    ze tak napisze sarkastycznie - nie znasz się.
    A na poważnie 0 jest dokładnie jak piszesz - każdy kto to już przeszedł profilaktycznie odpina zasilanie pompki spryskiwacza lamp. Kolega XJ6 nie przerabiał tematu zgubionej zaślepki i uszkodzonej dyszy to nie wie jaki to koszt. Oczywiście może w jego autku jest jakieś poprawione rozwiązanie ale Eper na to nie wskazuje.

Użytkownik Znawca
    Auto

Domyślnie

Kolega nie jest idiota i na mrozie profilaktycznie nie psika. Na mrozie lampki i szybki się nie brudzą, bo nie mają za bardzo czym. Poza tym nie tylko alfy mają spryski i jakoś nikt nic lepszego do tej pory nie wymyślił. Jak wymyślisz wycieraczki do lamp w Giulietcie to dostaniesz Nobla. 25 W nie musza mieć sprysków, bo tak nie oślepiają. 35 W już tak i dlatego maja spryski. To jest logiczne i przypuszczam, że takie przepisy obowiązują tez i na Zachodzie Europy, bo tam auta tez mają spryki, ale jak widze kolega Dareek jest geniuszem techniczno-prawniczym i już wie, że przecież spryski i przepisy je regulujące wymyśliły debile.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Daruj sobie wyjazdki osobiste ....oprócz znajomości przepisów prawa jest też tzw zdrowy rozsądek i praktyka. Stwierdziłem fakt nie tylko ja ale i inni że system w Giulietcie jest wadliwy przy niższych temperaturach może dojść do jego uszkodzenia tj. zgubienia zaślepki i dyszy spryskiwacza. Aspektu "niepsikania na mrozie" wybacz ale nie skomentuję. Jest jeszcze coś takiego w zimie jak mróz i jednocześnie padający śnieg/deszcz- czasem takie zjawisko pogodowe występuje też w Polsce.

Użytkownik Znawca
    Auto

Domyślnie

Czasami ktoś musi ci powiedzieć, że nie jesteś najmądrzejszy na świecie, a niestety, piszę to już nie pierwszy raz, lubisz pouczać innych i mieć ich za totalnych idiotów, włącznie z konstruktorami, inżynierami i jak się dziś okazało, prawnikami. Ty wiesz wszystko najlepiej od nich wszystkich. Jak jetseś taki mądry to mogłeś iść na konstruktora do Alfy albo na legislatora do Sejmu...
    Co do deszczu padającego na mrozie, to jeszcze nie widziałem, ale muszą to być zjawiska jak Yeti w Himalajach (nie warto się nawet nad tym pochylać), a na śnieg spryskiwacz potrzebny jak umarłemu kwiaty.
    Każdy niech sobie używa jak lubi i woli, niech każdemu razem i z osobna odpadają zaślepki i niech się wykosztowuje jak mu się zachciało tego "bubla".

Użytkownik Maniak resoraków Avatar tomkoziolek
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta QV 1,4 MA 170 kM

Domyślnie

Kurcze ta rozmowa donikąd nie prowadzi. Fakt jest faktem że jak postoisz na mrozie albo jedziesz na trasie to często i gęsto jest błoto pośniegowe lub rozpuszczony śnieg z solą i wtedy trzeba spryskać przednią szybę. No i w tym momencie przy włączonych xenonach również będą chciały "wyskoczyć" spryski reflektorów i wtedy dzieją się cyrki. Ale nomen omen tak samo działały mi w Mazdzie i Suzuki sprysk szyby czołowej uruchamiał spryskiwacze reflektorów , tam nigdy nie było problemu z "odlatującymi" zaślepkami czy samymi dyszami. Uważam że konstrukcja naszych spryskiwaczy reflektorów ma wadę konstrukcyjną i nie ma co ukrywać.

Użytkownik Znawca
    Auto

Domyślnie

Dlatego ja już się nie odzywam.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Cytat Napisał XJ6 Zobacz post
    Czasami ktoś musi ci powiedzieć, że nie jesteś najmądrzejszy na świecie, a niestety, piszę to już nie pierwszy raz, lubisz pouczać innych i mieć ich za totalnych idiotów, włącznie z konstruktorami, inżynierami i jak się dziś okazało, prawnikami. Ty wiesz wszystko najlepiej od nich wszystkich. Jak jetseś taki mądry to mogłeś iść na konstruktora do Alfy albo na legislatora do Sejmu...
    Co do deszczu padającego na mrozie, to jeszcze nie widziałem, ale muszą to być zjawiska jak Yeti w Himalajach (nie warto się nawet nad tym pochylać), a na śnieg spryskiwacz potrzebny jak umarłemu kwiaty.
    Każdy niech sobie używa jak lubi i woli, niech każdemu razem i z osobna odpadają zaślepki i niech się wykosztowuje jak mu się zachciało tego "bubla".
    Chłopie nie wiem o Co ci chodzi? - o co się pienisz? uderzyłeś się stało Ci się coś?
    W tym zacietrzewieniu i obrażaniu innych przeczytaj sobie na spokojnie jak zejdzie Ci piana co napisałem.
    Napisałem tylko że spryskiwacze reflektorów w Giuliettach maja wadę konstrukcyjną co potwierdzają inni użytkownicy tego modelu i wielu pracowników ASO co prowadzi do uszkodzenia dyszy i wyłamania zaślepki.
    ps. padający dreszcz przy ujemnej temperaturze to tzw gołoledź.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał tomkoziolek Zobacz post
    Kurcze ta rozmowa donikąd nie prowadzi. Fakt jest faktem że jak postoisz na mrozie albo jedziesz na trasie to często i gęsto jest błoto pośniegowe lub rozpuszczony śnieg z solą i wtedy trzeba spryskać przednią szybę. No i w tym momencie przy włączonych xenonach również będą chciały "wyskoczyć" spryski reflektorów i wtedy dzieją się cyrki. Ale nomen omen tak samo działały mi w Mazdzie i Suzuki sprysk szyby czołowej uruchamiał spryskiwacze reflektorów , tam nigdy nie było problemu z "odlatującymi" zaślepkami czy samymi dyszami. Uważam że konstrukcja naszych spryskiwaczy reflektorów ma wadę konstrukcyjną i nie ma co ukrywać.
    nie znasz sie piszesz głupoty- XJ6 Ci udowodni że się nie znasz -baaa- w tym kraju nawet nigdy gołoledzi nie widział.
    Koniec tematu bo robi się kabaret..

Użytkownik Znawca
    Auto

Domyślnie

No miałem się nie odzywać, ale Twoja definicja gołoledzi to mistrzostwo pseudointelektualnej manipulacji

Za Wikipiedią:
    " Gołoledź – osad w postaci gładkiej, równej, przezroczystej warstwy lodu, pokrywającej podłoże. Powstaje wtedy, gdy deszcz (lub mgła) opada na podłoże o temperaturze niższej od zera. Spadające kropelki rozpływają się i zamarzają. Do gołoledzi najczęściej dochodzi wtedy, gdy po mroźnej i suchej pogodzie, przychodzi ocieplenie, przynoszące również opady lub zamarzania cienkiej warstwy wody, pokrywającej powierzchnię. Jest to zjawisko bardzo groźne, zwłaszcza dla użytkowników dróg i chodników".

A na marginesie to o nic mi nie chodzi. I zakończmy temat.

ZBANOWANY Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulietta 170 KM MultiAir

Domyślnie

Xenony są zbędne i tyle w temacie.