Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Temat: prawidłowe odpalanie diesla

mor
    Gość

Domyślnie prawidłowe odpalanie diesla

WItam może pytanie jest dosyć proste a odpowiedz banalna no ale ja tego do konca nie wiem
    Otóż kiedy kupowalem moja alfe był to moj pierwszy diesel i ktos mi powiedzial, ze powinno sie go odpalac w ten sposob ze przekrecajac kluczyk na pozycje MAR (tak to sie chyba nazywa w kazdym razie ta pozycja przed rozruchem) trzeba poczekać aż niektore kontrolki zgasna i dopiero wtedy odpalac. Tak na moj prosty motoryzacyjny rozum jest to dosyc logiczne bo chyba wtedy swiece zarowe sie nagrzewaja ale jesli sie myle i tak nie jest to prosze o odpowiedz bo za kazdym razem czekam jak ten debil zeby kontrolki zgasly fakt, ze to niby doslownie kilka sekund no ale moze bezsensowne kilka sekund

Użytkownik Romeo Avatar Matti
    Mieszka w
    Babice, Polska
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9JTD 110KM 2001r. Nero fuoco

Domyślnie

Przyzwyczaisz się do tego i wejdzie Ci to w nawyk Ja jak wsiadam do mojej belli i przekręcam kluczyk w pozycję MAR to zanim kontrolki zgasną, mam już zapięte pasy Później, po dopaleniu (z pedałem sprzęgła w podłodze) - światełka, radyjko, przełączenie na wskaźnik temp. zewnętrznej i w drogę Tak się już nauczyłem i zawsze to tak samo wygląda
    Cześć, mam na imię Mateusz i jestem Alfaholikiem

mor
    Gość

Domyślnie

w nawyk mi to juz weszlo bo moja alfe mam od marca, ale dzisiaj sie tak zastanowilem bo niektorzy znajomi pytaja sie po co ja tak czekam Ja oczywiscie mowilem im to co napisalem we wczesniejszym poscie no ale pewny nigdy nie bylem bo wkoncu bez czekania az kontrole zgasna tez odpala

emac156
    Gość

Domyślnie

hmmm no wsiadam przekręcam w pozycję "mar" czekam aż zgaśnie kontrolka od świec żarowych i odpalam - latem prawie natychmiast, zimą kilka sekund w masakryczne mrozy można podgrzać 2razy czyli "mar" gaśnie kontrolka od świec - off - "mar" gaśnie kontrolka od świec odpalasz.
    pozdrawiam

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Hamburg, Niemcy
    Auto
    156 3.2 V6 GTA

Domyślnie

Odnośnie wciśniętego sprzegła podczas odpalania - ja wciskam bo juz taki mam nawyk... ale czy to ma jakies znaczenie? Czy wciskanie sprzegla gdy jest "luz" ma jakies znaczenie?

Superjahu007
    Gość

Domyślnie

Odciążasz rozrusznik o skrzynię biegów i zimą gęsty w niej olej .

Użytkownik Romeo Avatar Matti
    Mieszka w
    Babice, Polska
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9JTD 110KM 2001r. Nero fuoco

Domyślnie

Cytat Napisał Zomeba Zobacz post
    Odnośnie wciśniętego sprzegła podczas odpalania - ja wciskam bo juz taki mam nawyk... ale czy to ma jakies znaczenie? Czy wciskanie sprzegla gdy jest "luz" ma jakies znaczenie?
    Dobre pytanie Z tego co pamiętam to w instrukcji obsługi jest napisane, że silniki JTD należy uruchamiać z wciśniętym do oporu pedale sprzęgła.

Yyy chyba się spóźniłem
    Cześć, mam na imię Mateusz i jestem Alfaholikiem

ViP Rowerzysta Avatar b.piotrus
    Mieszka w
    Otmuchów
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD, Mazda CX-7 2,3

Domyślnie

Na pewno nie musisz czekać aż zgasną wszystkie kontrolki, a jedynie pomarańczowa spiralka. Dodatkowo- odpalaj samochód od razu po zgaśnięciu tej spiralki- nagrzewanie świec odbywa się wtedy, jak świeci się spiralka, jak spiralka gaśnie, tzn. że świece już mają temperaturę i więcej się nie nagrzewają, czyli zaczynają stygnąć. Tak jak koledzy piszą- w lecie to jest czasami tylko mrugnięcie, a w zimie czasami dobrze zagrzać świece na dwa razy- byle nie za często, bo takie przegrzewanie na pewno im zbyt nie służy.
    Alfa Romeo GT 1,9JTD, Mazda CX-7 2,3,

Użytkownik Romeo Avatar koles_02
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    AR 166 2,4JTD 10v CF2 EDC15 99' 140KM Grigio Chiaro

Domyślnie

A ja jak wsiądę do auta ustawiam kluczyk na MAR i słyszę taki cichy pisk od nagrzewających się świec, jak przestaje to odpalam. Spiralka od świec się nie zapala (działa bo jak miałem świece przepaloną to się zapalała).

" - elegancka pomiędzy sportowymi
    - sportowa pomiędzy eleganckimi
    - fascynująca piękność w segmencie E"

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    olsztyn
    Auto
    alfa romeo156 1.9jtd 98r

Domyślnie

Cytat Napisał Matti Zobacz post
    Przyzwyczaisz się do tego i wejdzie Ci to w nawyk Ja jak wsiadam do mojej belli i przekręcam kluczyk w pozycję MAR to zanim kontrolki zgasną, mam już zapięte pasy Później, po dopaleniu (z pedałem sprzęgła w podłodze) - światełka, radyjko, przełączenie na wskaźnik temp. zewnętrznej i w drogę Tak się już nauczyłem i zawsze to tak samo wygląda
    Ja tak samo zanim kontrolka zgaśnie to pasy zapięte Kolega mor pewnie czeka aż wszystkie kontrolki zgasną to sie nie dziwie,że ludzie mówią,że długo