XJ6 -100% racji- łaskę robią!
Czytam znów cały temat i nie znalazłem nigdzie informacji, że ktoś sprawdził dół silnika i wydał konkretną diagnozę. Chyba właściciel nie chce się zgodzić na samą wymianę pompy bez sprawdzenia kondycji panewek i korbowodu?
Wy będziecie kopie kruszyć o podejście do klienta a moim zdaniem ważniejsze jest tutaj czy to pojedynczy przypadek i czy jest jakaś akcja serwisowa związana z niewydolnymi pompami. Przeszukałem nieco internetu (w tym niemieckie i angielskie forum) i nie rzuciło mi się nic takiego.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Dlatego też pytałem czy właściciel dostał dokładny kosztorys z ASO bo jak ma mieć rabat 60% tylko na pompę to jednak średni interes.
kosztorys to mogli zrobić i bez rozebrania tylko na ucho zdiagnozowali i narazie w to wierzą. koledze [MENTION=21550]Arluen[/MENTION] też najpierw wymieniali rozrząd, potem chyba coś jeszcze a dopiero za 3 razem rozebrali więcej i wykryli przytarte panewki - odpukać ale w takiej sytuacji to i z rabatem 60% na wszystko w ASO raczej nie opłaca się robić tylko za kilka tysi brać silnik z demontażu
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
tak, ale taniego. trzeba poszukać najlepiej auta przed rozbiórką np walniętego w bok/tył które pali normalnie i robić przekładkę. w ASO silnik to pewnie cennikowo ze 30-40k, nawet ze zniżką 60% dalej naprawa za droga, tym bardziej że kupujesz nieuzbrojony i wszystko przekładasz ze swojego czyli kupa możliwości żeby coś mechanik sknocił. używane auto to wkładać używany silnik IMHO.
Może panewki ? Kurde ciężko mi to określić po obejrzeniu wideo.
Doprecyzowując [MENTION=20089]epsonix[/MENTION]a to mi wymienili panewki i problem nie ustąpił. Dopiero po ponownej rozbiórce góry wyszło że było również zatarte jakieś niewymienialne łożysko w obudowie silnika. Po tej diagnozie wymieniono mi silnik. Koszt samego silnika wg ASO to około 15k euro netto.
Ostatnio edytowane przez Arluen ; 06-03-2020 o 17:10