Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 136

Temat: Stelvio FE - dziwny stukot z silnika (46 tys przebiegu)

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR Giulietta 1.4 TB Sport + LPG Tartarini EVO 01

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    [MENTION=10735]Pływak[/MENTION], tak super byłoby gdyby producent brał na siebie i w takiej sytuacji większą część roboty i wykazał się odpowiednią empatią. niestety tak jest nie tylko w AR, i ogólnie nie tylko w branży motoryzacyjnej - dzisiaj wszędzie odbija się człowiek od formularzy kontaktowych, infolinii na które nawet nie idzie się dodzwonić, wszędzie dają 2-4 tyg na odpowiedź, potem odpowiedź nie na temat i widać że granie na czas/zmęczenie.
    [MENTION=81320]alexm[/MENTION] co do wpływu VW to kolega szarpie się (Seat Leon 2016) w sprawie świateł przednich LED od początku - światła nie są podgrzewane i jak jedzie rano do pracy w zimie to mu się szronią - nic nie widzi- przetrze ręcznie za chwile to samo. Walczy na wszystkich szczeblach, również pisze z którymś urzędem (nie pamiętam, jakiś od homologacji), pisze z UOKIK no i nic nie załatwił ani w czasie gwarancji, ani po.
    Przykład jaj z Audi z wykopu podlinkowałem.

Nie jest to fajne, ale czasy są takie że dbają o Ciebie dopóki nie kupisz auta, potem już jesteś petentem. AR zaproponowała Ci partycypację w kosztach części dużą, moze warto skorzystać? Totalnie CIę nie spuścili na drzewo skoro to zaproponowali, gwarancja w końcu się skończyła (tak ledwo co, ale formalnie 1 dzień po i nie ma gwarancji). na cokolwiek się zdecydujesz życzę Ci żeby sprawa zakończyła się jak najszybciej/najtaniej i najłatwiej dla Ciebie.
    Epsonix, żeby było śmieszniej i straszniej, to oni niestety nie dbają o klienta nawet jak chcą sprzedać auto! hehe

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

XJ6 -100% racji- łaskę robią!

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Czytam znów cały temat i nie znalazłem nigdzie informacji, że ktoś sprawdził dół silnika i wydał konkretną diagnozę. Chyba właściciel nie chce się zgodzić na samą wymianę pompy bez sprawdzenia kondycji panewek i korbowodu?
    Wy będziecie kopie kruszyć o podejście do klienta a moim zdaniem ważniejsze jest tutaj czy to pojedynczy przypadek i czy jest jakaś akcja serwisowa związana z niewydolnymi pompami. Przeszukałem nieco internetu (w tym niemieckie i angielskie forum) i nie rzuciło mi się nic takiego.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Czytam znów cały temat i nie znalazłem nigdzie informacji, że ktoś sprawdził dół silnika i wydał konkretną diagnozę. Chyba właściciel nie chce się zgodzić na samą wymianę pompy bez sprawdzenia kondycji panewek i korbowodu?
    +1, tym bardziej że już były przypadki przytarcia panewek przy małych przebiegach w tych silnikach (na pewno jeden na forum po 28tyś km/po roku na gwarancji)
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Dlatego też pytałem czy właściciel dostał dokładny kosztorys z ASO bo jak ma mieć rabat 60% tylko na pompę to jednak średni interes.

Auto

Domyślnie

kosztorys to mogli zrobić i bez rozebrania tylko na ucho zdiagnozowali i narazie w to wierzą. koledze [MENTION=21550]Arluen[/MENTION] też najpierw wymieniali rozrząd, potem chyba coś jeszcze a dopiero za 3 razem rozebrali więcej i wykryli przytarte panewki - odpukać ale w takiej sytuacji to i z rabatem 60% na wszystko w ASO raczej nie opłaca się robić tylko za kilka tysi brać silnik z demontażu
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Rowerzysta Avatar So What!
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Było Subaru Legacy 3.0R, jest Giulia Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    w ASO raczej nie opłaca się robić tylko za kilka tysi brać silnik z demontażu
    Czyli kota w worku ;-)

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał So What! Zobacz post
    Czyli kota w worku ;-)
    tak, ale taniego. trzeba poszukać najlepiej auta przed rozbiórką np walniętego w bok/tył które pali normalnie i robić przekładkę. w ASO silnik to pewnie cennikowo ze 30-40k, nawet ze zniżką 60% dalej naprawa za droga, tym bardziej że kupujesz nieuzbrojony i wszystko przekładasz ze swojego czyli kupa możliwości żeby coś mechanik sknocił. używane auto to wkładać używany silnik IMHO.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    166

Domyślnie

Może panewki ? Kurde ciężko mi to określić po obejrzeniu wideo.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wieliczka, Poland
    Auto
    Alfa 159 SW 1.9 JTDM > Giulia Veloce

Domyślnie

Doprecyzowując [MENTION=20089]epsonix[/MENTION]a to mi wymienili panewki i problem nie ustąpił. Dopiero po ponownej rozbiórce góry wyszło że było również zatarte jakieś niewymienialne łożysko w obudowie silnika. Po tej diagnozie wymieniono mi silnik. Koszt samego silnika wg ASO to około 15k euro netto.
    Ostatnio edytowane przez Arluen ; 06-03-2020 o 17:10