Mniejsza felga, pewnie i szerokość opony mniejsza. Opory toczenia nie są bez znaczenia na zużycie paliwa.
Mniejsza felga, pewnie i szerokość opony mniejsza. Opory toczenia nie są bez znaczenia na zużycie paliwa.
Ci co mnie znają, nie uwierzą:
B-B do A1 na wysokości Częstochowy dwupasmówka z dużym ruchem/światłami + ekspresówka + trochę autostrady - tu już luźno. jazda na N tak żeby żony nie denerwować
Do W-wy już wyszło 8.8, powrót jechałem ostrzej całość 800km 9.1l/100 średnie. niestety przez odcinek częstochowa-piotrków średnia spadła na 88km/h mimo że na A1 czasem 2ka była na prędkościomierzu z przodu![]()
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
No to i ja coś z ostatniego weekendu:
Nasze Alfy coraz lepsze? W tych długich odcinkach zawarte są przejazdy miejskie: 1 dzień w Szczecinie i 2 dni po Berlinie. Droga pomiędzy Berlinem, Szczecinem a Koszalinem to autostrada i expresówka, poza niewielkim odcinkiem pomiędzy Szczecinem a Goleniowem (jeden pas z powodu remontu) reszta dwupasmówka z niewielkim ruchem ale za to w ulewnym deszczu. Od Koszalina do Słupska zwykła droga jednopasmowa i ładna pogoda ale za to większy ruch (nie dało się więcej niż 110-120 km/h i to na krótkich odcinkach).
Ostatnio edytowane przez prezes-tk ; 02-03-2020 o 22:16
Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)
Ja ostatnio zrobiłem prawie 3tys km do Włoch i z powrotem z PUDŁEM na dachu.
Spodziewałem się koszmaru jak chodzi o hałas i spalanie, ale miałem farta, bo w obie strony wiatr był dokładnie w plecy i to mocny.
Efekt: średnio niemal równe 9l/100, przy prędkościach głównie 130-140 na autostradach + kilka fragmentów po krajówkach i na ograniczeniach "emisyjnych" w Austrii do 100 km/h.
Dziś Czwa-Kołobrzeg.
Autostrada tempomat v 160, reszta na ile warunki pozwalały.
Średnia 89 km/h z 670 km.
Spalanie równe 10.
Rok do tyłu wyszło 8, ale tam autostrada była ok 120.