Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 55

Temat: Giulia - wersja wyp. silnik. i inne pytania przed zakupem

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Giulietta 1.4 TB (+LPG) '12, Lancer 1.8LPG 143KM, '10, BMW 528i '16

Domyślnie

Cytat Napisał Krzysztof Zobacz post
    A może nie ma tu takich osób, co by jeździli dieslem po niemieckich autostradach i to z prędkością podróżną 125 km/h. Może masz po prostu zbyt wyrafinowane wymagania.
    Myślę, że nie mam zbyt dużych wymagań i to nie chodzi o 125km/h - może być i 110, 120, 130 i może też być 144.7km/h+-0.1

Myślę, że wielu z nas patrzy na ekonomię i nie jeździ zero-jedynkowo.
    Część jeździ z Rodzinami. Zakładam, że w takim przypadku jeździmy w miarę płynnie - tzn. jakaś tam prędkość podróżna, sporadyczne wyprzedzanie, czasami hamowanie - jak to na drodze... Prawdę mówiąc, to z kim bym nie jechał, to stara się utrzymywać w miarę stałą prędkość podróżną.

Myślę, że to znikomy wysiłek - skasować spalanie na początku trasy i po trasie zrobić zdjęcie i wrzucić krótki opis na Forum, tak jak Ty to zrobiłeś z dość wyczerpującym opisem w wątku o spalaniu.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Radzę sobie corollę hybrydę albo jakieś tdi bo już niedobrze się robi jak to się czyta- jak różnica czy pali 5,5, 6, 6,5 ? Wystarczy że będzie wiatr, korek, wypadek i w piz..wynik. Radzę troszkę dajcie na luz bo z wątku apteka się robi.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Oby Giulia 2.2

Domyślnie

Cytat Napisał Dareek Zobacz post
    Radzę sobie corollę hybrydę albo jakieś tdi bo już niedobrze się robi jak to się czyta- jak różnica czy pali 5,5, 6, 6,5 ? Wystarczy że będzie wiatr, korek, wypadek i w piz..wynik. Radzę troszkę dajcie na luz bo z wątku apteka się robi.
    Rożnica pomiędzy spalaniem 5,5l a 6,5l to żadna. Powiedziałbym inaczej 2l diesel musi swoje wypić zwłaszcza jak ma pod 200km (tak wiem, w alfach jest 2.2l). Dla takiego silnika przy 8 biegowym AT przyjmuje spalanie rzędu 6-8,5l/100km przy prędkościach 130-180km/h pewnie w tych ramkach się zamyka alfa. Kupię, chętnie zrobię zdjęcia, a nawet wezmę średnią z 10 przejazdów w obie strony Katowice-Inglostadt (~~850km) i zamieszczę relację dla potomnych Fordem potrafię wykręcić 6,1-6,2l/100km jadąc 150km/h tempomat a innym razem muszę delikatnie z gazem się obchodzić bo 7 z przodu się pokazuje. Jak kolega pisał, nie ma reguły.
    Mimo, że staram się jeździć 160km/h jeśli tylko to możliwe (3700rpm w dieslu to dla mnie norma przy rozpędzaniu się za tira itd), może kilka razy udało mi się na trasie 850km przekroczyć średnią 115km/h

Spalanie w 8 biegowym automacie i 2l (z ogonkiem) silniku diesla musi być dobre, można pisać o benzynie w gazie itd, tylko czy ktoś z nich wspomina o braku miejsca w bagażniku ? a może ile czasu traci na stacjach benzynowych ? Dolicza spalanie benzyny (bezpośredni wtrysk trzeba smarować i chłodzić) ? Pozostańmy przy tym, że diesel jest na trasy. Uwierzę, że jest inaczej jak zobaczę sporo tirów na gaz.

Ustaliłem:
    -Diesel must have 180km+
    -Automat
    -xenon 35W
    -grzane dupy
    -lusterka fotochrom (chyba nie będą potrzebna, nowe okulary kupiłem z fotochrom)
    -chip tuning jest możliwy w okolice 200km- tyle wystarczy
    -Większy ekran 8.8 - zamiast 6.5 cala, Kamera Cofania itd, sam mogę dołożyć jeśli uznam, że będzie taka potrzeba.

Pozostała kwestia zakupu.
    Swego czasu gdzieś przeczytałem, że kupując auto rozbite/uszkodzone można ominąć trochę akcyzy, bierze się, rzeczoznawce i załatwia odpowiedni papierek. Słyszał ktoś o czymś takim ? Nie wyobrażam się płacić 20k zł podatku za chore przepisy

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    BIALYSTOK
    Auto
    alfa romeo

Domyślnie

Cytat Napisał perry4 Zobacz post
    Rożnica pomiędzy spalaniem 5,5l a 6,5l to żadna. Powiedziałbym inaczej 2l diesel musi swoje wypić zwłaszcza jak ma pod 200km (tak wiem, w alfach jest 2.2l). Dla takiego silnika przy 8 biegowym AT przyjmuje spalanie rzędu 6-8,5l/100km przy prędkościach 130-180km/h pewnie w tych ramkach się zamyka alfa. Kupię, chętnie zrobię zdjęcia, a nawet wezmę średnią z 10 przejazdów w obie strony Katowice-Inglostadt (~~850km) i zamieszczę relację dla potomnych Fordem potrafię wykręcić 6,1-6,2l/100km jadąc 150km/h tempomat a innym razem muszę delikatnie z gazem się obchodzić bo 7 z przodu się pokazuje. Jak kolega pisał, nie ma reguły.
    Mimo, że staram się jeździć 160km/h jeśli tylko to możliwe (3700rpm w dieslu to dla mnie norma przy rozpędzaniu się za tira itd), może kilka razy udało mi się na trasie 850km przekroczyć średnią 115km/h

Spalanie w 8 biegowym automacie i 2l (z ogonkiem) silniku diesla musi być dobre, można pisać o benzynie w gazie itd, tylko czy ktoś z nich wspomina o braku miejsca w bagażniku ? a może ile czasu traci na stacjach benzynowych ? Dolicza spalanie benzyny (bezpośredni wtrysk trzeba smarować i chłodzić) ? Pozostańmy przy tym, że diesel jest na trasy. Uwierzę, że jest inaczej jak zobaczę sporo tirów na gaz.

Ustaliłem:
    -Diesel must have 180km+
    -Automat
    -xenon 35W
    -grzane dupy
    -lusterka fotochrom (chyba nie będą potrzebna, nowe okulary kupiłem z fotochrom)
    -chip tuning jest możliwy w okolice 200km- tyle wystarczy
    -Większy ekran 8.8 - zamiast 6.5 cala, Kamera Cofania itd, sam mogę dołożyć jeśli uznam, że będzie taka potrzeba.

Pozostała kwestia zakupu.
    Swego czasu gdzieś przeczytałem, że kupując auto rozbite/uszkodzone można ominąć trochę akcyzy, bierze się, rzeczoznawce i załatwia odpowiedni papierek. Słyszał ktoś o czymś takim ? Nie wyobrażam się płacić 20k zł podatku za chore przepisy
    Jeśli kupujesz auto ze względu na spalanie to nie ten samochód nie ten kącik itp. Brak mi empatii do takich ludzi jak zanim kupią to myślą rok przeglądają internet gazety i musi być jeszcze bagażnik jak w autobusie.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał perry4 Zobacz post
    Rożnica pomiędzy spalaniem 5,5l a 6,5l to żadna...
    Ustaliłem:
    -Diesel must have 180km+
    ...
    Serwus perry4
    Testowałem 150 konną Giulię i jechało się świetnie, ale 150 kucy, to, przynajmniej dla mnie nieco mało jak na tą cenę i tak świetnie prowadzący się samochód.
    Co do spalania - 1l różnicy to jakieś 10kzł na 200kkm (zakładany czas eksploatacji samochodu). Dla mnie to sporo.
    Giulia w benzynie spala powiedzmy 7.5l Pb przy średniej 120km/h, a diesel (niestety wciąż nie wiem ile) - załóżmy 6l, to biorąc uwagę utratę wartości, podatek to pewnie nie ma aż tak kolosalnej różnicy.. (biorąc pod uwagę, że nie robi Tobie różnicy 1l, to może i 1.5l też nie zrobią
    Kierując się dokładnie tą logiką wziąłem benzynę.

PS Jeżeli mieszkasz w DE i jesteś rezydentem, to może warto rejestrować auto w DE.
    PS Jak często chcesz śmigać te trasy - raz na miesiąc.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

Cytat Napisał marekkoczta Zobacz post
    Jeśli kupujesz auto ze względu na spalanie to nie ten samochód nie ten kącik itp. Brak mi empatii do takich ludzi jak zanim kupią to myślą rok przeglądają internet gazety i musi być jeszcze bagażnik jak w autobusie.
    Myślę że jesteś zbyt surowy.. niektórzy jeżdżą typu 80kkm rocznie, gdybyś robił takie przebiegi wtedy inaczej byś do tego podchodził

Ja kupiłem benzynę bo robię ok 15kkm rocznie wiec roznica w kosztach nie będzie aż tak duża A napewno akceptowalne dla mnie za fun z jazdy

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    BIALYSTOK
    Auto
    alfa romeo

Domyślnie

Cytat Napisał niegowic Zobacz post
    Myślę że jesteś zbyt surowy.. niektórzy jeżdżą typu 80kkm rocznie, gdybyś robił takie przebiegi wtedy inaczej byś do tego podchodził

Ja kupiłem benzynę bo robię ok 15kkm rocznie wiec roznica w kosztach nie będzie aż tak duża A napewno akceptowalne dla mnie za fun z jazdy

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
    Kupuje auto oczami a nie spalaniem chociaż alfa klamie strasznie jesli chodzi o spalanie w naszych autach.

Auto
    Oby Giulia 2.2

Domyślnie

Cytat Napisał RalfPi Zobacz post
    Serwus perry4
    Testowałem 150 konną Giulię i jechało się świetnie, ale 150 kucy, to, przynajmniej dla mnie nieco mało jak na tą cenę i tak świetnie prowadzący się samochód.
    Co do spalania - 1l różnicy to jakieś 10kzł na 200kkm (zakładany czas eksploatacji samochodu). Dla mnie to sporo.
    Giulia w benzynie spala powiedzmy 7.5l Pb przy średniej 120km/h, a diesel (niestety wciąż nie wiem ile) - załóżmy 6l, to biorąc uwagę utratę wartości, podatek to pewnie nie ma aż tak kolosalnej różnicy.. (biorąc pod uwagę, że nie robi Tobie różnicy 1l, to może i 1.5l też nie zrobią
    Kierując się dokładnie tą logiką wziąłem benzynę.

PS Jeżeli mieszkasz w DE i jesteś rezydentem, to może warto rejestrować auto w DE.
    PS Jak często chcesz śmigać te trasy - raz na miesiąc.
    I w tym problem. Benzyna tylko na pierwszy rzut oka pije troszkę więcej od diesla. Tak jak piszesz przy 120km/h może to być 1,5l róznicy. Jednak jak będziesz jechał 160km/h to diesel zamiast zakładanych 6l wypije 7l, a z 7,5l benzyny zrobi się lekkim pierdem ponad 10l Nie będę wspominał jak delikatnie z gazem trzeba się obchodzić w TurboPB. Jeżdziłem kaktusem 1,4 turbo. przy 120km/h spalanie w okolicach 5,5l (bajka), jednak jak zacząłem jeździć bardziej agresywnie w przedziale 130-150km/h to 9 z przodu non stop było.
    Trasy robię nie rzadziej jak 2x w miesiącu( raz w miesiącu jestem na tydzień w domu) + czasem bywa tak, że zrobię w miesiąc 6kkm. 200kkm tym samochodem nie planuje zrobić. Myślę ze do 3 lat - max 120kkm
    No chyba, że tak mi się spodoba

Jak pisałem każdy 2l diesel pali mało. Moim zdaniem nikt nie wymyślił lepszego silnika na trasy (sporo mocy, poprawne spalanie, dobra dynamika na trasie) innymi słowy ma wszystkiego po trochę, co cenię sobie w samochodzie na trasy. Benzyna: wybież jedno - chcesz być u celu szybko/tanio. Diesel zrobi to samo tylko lepiej. Taniej ? z pewnością. Szybciej ? zapewne też o ile nie będziemy się ścigać.

ps mi brak empati do ludzi, którzy nie pojmują jak dużo jest dla kogoś innego 100tys wydać (zwłaszcza jak je widzi pierwszy raz w życiu na oczy) i, że takiej osobie zależy, by wydać je dobrze. Jeśli kupujesz samochody jak skarpetki - to gratuluje i zazdroszczę łatwości w wydawaniu pieniędzy.
    Ostatnio edytowane przez perry4 ; 17-03-2020 o 20:01

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto

Domyślnie

Jeżeli kupujesz auto w DE to podatek też jest większy dla Diesli, choć jak planujesz przebiegi rzędu 40kkm, to pewnie Diesel jest uzasadniony chociażby ze względu na ceny ON i PB w DE.

Co do Pb vs ON..
    https://www.youtube.com/watch?v=bh9X...229302&index=7
    https://www.youtube.com/watch?v=C_ey...&index=15&t=0s

Według niego przy 160km/h 184 konne BMW serii 3 w benzynie pali 8.5l/100km.
    150 konny Passat w benzynie 8.4l/100km.
    Chciałbym wiedzieć ile Pali Giulia w Dieslu, bo to wspaniały samochód, tylko chcialem kolejne auto wybrać nieco rozumem, a nie tylko sercem

Auto
    Oby Giulia 2.2

Domyślnie

Według niego przy 160km/h 184 konne BMW serii 3 w benzynie pali 8.5l/100km.
    Od kumpla 3 2.0d 190km przy 160km/h w 2 os +bagaż łyka 6,2-6,5 zależne od ruchu. Zakończmy temat spalanie, bo to nie ma sensu. Zbyt wiele czynników zewnętrznych jak np temp czy szerokość opon. Trzeba przyjąć, że turbo benzyna bez gazu wypali sporo więcej niż diesel, ile to sporo ?Przy mojej nodze... chyba nie dorosłem do posiadania 300km samochodu, który ma sportowy charakter. Miałem w planach swego czasu zrobić s3 8p na 420km, dobrze, że na planach się skończyło... Zostańmy przy spokojnym klekocie, którym się przyjemnie jeździ ~160km/h
    Mieszkam na stałe w PL ~ okolice Katowic. Pracuję na niemieckich papierach w Niemczech. Samochód ma być zarejestrowany w pl, ale fakt większość czasu spędzi na drogach i stacja w de
    Martwi mnie rynek wtórny diesli, a raczej jego brak. Średnio sobie wyobrażam zostać bez auta na pół roku (bo ogłoszenia są, ale nic nie warte, pod warunkiem że są haha)