Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Temat: Kontrolka "pomarańczowa spiralka"

groszek
    Gość

Domyślnie Kontrolka "pomarańczowa spiralka"

Witam.
    Problem polega na tym,że po odpaleniu silnika, kiedy wszystkie inne kontrolki pogasną, zapala się i mruga przez jakiś czas pomarańczowa kontrolka "spiralka". Chodzi o świecę ale co to może znaczyć dokładnie???

pozdrawiam

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Hamburg, Niemcy
    Auto
    156 3.2 V6 GTA

Domyślnie

Wymiana świec cię czeka. Najlepiej wszytkie od razu, abyś w zimowe mrozy nie miał problemu z odpalaniem. Jest to odpowiedni czas na wymianę, wymień i będziesz miał problem z głowy w zimie. Jak wymienisz tylko tę wadliwą to za chwile wypali się druga i znowu będziesz musiał wymieniać, więc za jednym podejściem wszystkto sie wymienia.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar _cichyy_
    Mieszka w
    czestochowa
    Auto
    Była AR 159 jtdm, Jest : BMW E66 750Li

Domyślnie

Mrygająca kontrolka może także oznaczać błędne działanie sterownika grzania świec ( taka czarna puszka kwadratowa , przykręcona do ściany grodziowej mniej więcej na środku, i od spodu wchodzi kostka i jeden grubszy kabel przykręcony śrubą )
    Ostatnia z Alf : Alfa Romeo 159 ,
    Teraz: Mercedes CLS 55 AMG & Suzuki SV 1000S

OD DUŻEGO SILNIKA LEPSZY JEST ? ..... JESZCZE WIĘKSZY SILNIK

groszek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał _cichyy_ Zobacz post
    Mrygająca kontrolka może także oznaczać błędne działanie sterownika grzania świec ( taka czarna puszka kwadratowa , przykręcona do ściany grodziowej mniej więcej na środku, i od spodu wchodzi kostka i jeden grubszy kabel przykręcony śrubą )
    Mam nadzieje że to tylko świeca i na wymianie się zakończy tj napisał Zomeba. Ostatnio bez przerwy coś mi siada przegub, łożysko, wahacze, teraz świece no i jeszcze czeka mnie wymiana baterii przed zimą... ahhh
    Dzięki Panowie za odpowiedzi
    pozdrawiam

---------- Post dodany o godzinie 20:04 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:43 ----------

Mam jeszcze kilka pytań, to mój pierwszy diesel i nie wiem czy sam mogę wymienić świece. No i podstawowe pytanie to ile ja ich mam? 5?

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Hamburg, Niemcy
    Auto
    156 3.2 V6 GTA

Domyślnie

Masz 4 świece. Jeśli będziesz zamawiał na własną rękę to upewnij się dobrze, bo jest kilka typów świec do 1.9JTD.

Można wymienić samemu... jeśli masz cierpliwość, trochę czasu i lubisz grzebać przy aucie.

Dostęp jest dosyć niewygodny i możesz się zniechęcić, wtedy oddaj do warsztatu.

ViP Rowerzysta Avatar b.piotrus
    Mieszka w
    Otmuchów
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD, Mazda CX-7 2,3

Domyślnie

Zdecydowanie oddaj do warsztatu- koszt wymiany w warsztacie waha się najczęściej w granicach 50 do 100zł, a poza tym, że jest trudny dostęp, jak napisał Zomeba, to jeszcze można taką świecę ukręcić i wtedy ściąganie głowicy, a to już są zdecydowanie wyższe koszta. I wymieniaj wszystkie, nie baw się w pojedyncze.
    Alfa Romeo GT 1,9JTD, Mazda CX-7 2,3,

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

dokladnie nie wymieniaj sam bo jak urwiesz swiece to kaplica;/ a warsztat jak to zrobi to niech sie sam martwi

Użytkownik Romeo Avatar Jimmy
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    AR159 SW 2.4JTDm 20V TI

Domyślnie

podepnę się pod temat świec żarowych...

Jak poznać czy świece żarowe są OK? Czytałem na forum o sprawdzaniu miernikiem lub żarówką, ale:
    Jeśli nie miga kontrolka świec żarowych oznacza to, że świece są napewno OK?

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

jesli nie miga to niby powinno byc ok.

groszek
    Gość

Domyślnie

No właśnie... migało, migało, nie wymieniłem jeszcze i po kilku dniach przestało... Kocham ten samochód!