A na felgę 8,5" mozna wrzucić oponę szer 225? Czy będzie naciągnięta?
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
będzie bardziej naciągnięta niż na 8 które np na pirelkach już też pokazuje lekki naciąg, ogólnie 225 można stosować niby z felgami 7-9" ale to też może zależeć od modelu opony, profilu itp a jakie Ty teraz masz? Myślałem że właśnie jeździsz na 225 i 8.5"?
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Ja mam 4x 245 I na 8,5".
Ale chcę dać przód 225 a tył 255.
Jeszcze nie pojeździłem za dużo, ale po jakiś 300km mogę wstępnie powiedzieć, że jest minimalnie bardziej twardo (to na minus) w porównaniu 18 vs 19 (niższy profil + wyższe ciśnienie w oponie), bardzo dobre i pewne prowadzenie po zakrętach (jakoś szybciej zacząłem jeździć po winklach), świetnie hamuje na suchym (na deszczu nie miałem okazji pojeździć), opona dość cicha, fajnie leży na feldze i nieźle wygląda.
- - - Updated - - -
Jak rozeznawałem temat to minimalna szerokość felgi dla opony 255 to 8,5', optymalna to 9'
To Ty kupiłeś z oponami te felgi z Q (Corsy) czy po prostu taki sam rozmiar jak w Q zakładałeś?
na 8.5 przód i tył jak założysz 225 i 255 odpowiednio to IMHO dziwnie to będzie wyglądać - tył będzie balon na bok a przód mocniej naciągnięty niż u mnie. Na moich pirelkach 225 na 8" z przodu ma dość widoczny naciąg, a tył ma symboliczny. NIe wiem czy dobrze kombinujesz. a nie chcesz zostać na 245 (czy się nei sprawdzają np w koleinach)? albo kombinować z 235/40/R19 lub 235/35R19? no albo felgi sprzedać a kupić 8 i 9 szerokie i na legalu zakładać 225 i 255? podejżewam że ze sprzedażą nie będzie wielkiego problemu - chętnie ktoś przytuli czy to do Giulii/Stelvio a jak nie to do 159/Brery czy Giulietty
Ostatnio edytowane przez epsonix ; 17-04-2020 o 16:10
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Ja kupiłem od kogoś z Bielska 4 x 8,5". Były na tym Pirelli 4x 245.
Chciałem kupić felgi od Q, ale na rynku nic nie ma.
Więc chyba założę 4x245 tak jak mam teraz.
Opony które mam teraz nie dają rady do 4 biegu... Ślizgam się. A jeszcze jak dojdzie trochę NM to może być gorzej. Dlatego chciałem 255 na tył.
za bardzo podkręcasz to swoje auto, teraz tylko problemy haha
zmiana z 245 na 255 to aż taka rewolucja nie będzie. zanim kupisz opony, moze daj jakieś ogłoszenie, zobaczysz odzew. ludzie kupowali do 159/Giulietty felgi z Q i im potworki trochę wychodziły, może ktoś chętny bedzie się wymienić? albo dorwać 10" 2 felgi na tył i wtedy kombinować z szerszą oponą niż 255? był czas że na allegro tylko 10" były dostępne (widziałem kiedyś oferty jako komplet 4szt do Giulii...), może też z handlarzem dałoby się dogadać jeśli takie jeszcze są oferty? pytanie jak Ci się spieszy bardzo. powodzenia w każdym razie.
Ja szukam tych z cienkimi ramionami, ale na rynku brak niestety... Żeby wystawić swoje to muszę najpierw nowe [emoji6]