Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: "żywotność" skrzyni

maniak
    Gość

Angry "żywotność" skrzyni

Mam już kolejna Alfę, ale chyba będzie ona ostatnią w kolekcji. Samochód ma 3 lata i przejechał zaledwie16 tys. km. Przebieg jest niewielki, bo samochód używany jest głównie do jazdy po mieście, a ja jestem pierwszym właścicielem. Jest też serwisowany w ASO - co roku z uwagi na małe przebiegi. Ostanio spotkała mnie niemiła niespodzianka. Zepsuło się sprzęgło - po prostu "wpadło" ale , na szczęście" jeszcze brało trochę na dole i udało mi się "pompując" dojechać do warsztatu (ASO). A tam okazało się, że oprócz sprzęgła trzeba jeszcze wymienić skrzynię biegów bo, jak to okreslił mechanik, rozsypała się, spalila się "5" itd. Powiedzcie mi czy możliwe jest, żeby w aucie z tak małym przbiegiem rozsypała się skrzynia biegów?!!! Z pewnością nie wynika to z mojego stylu jazdy - jestem kierowcą z ponaddwudziestoletnim stażem i coś takiego mi się jeszcze nie przytrafiło. Może ktoś ma jakiś pomysł na powalczenie o darmową naprawę. Oczywiście gwarancja się już skończyła, ale to chyba niemożliwe, by skrzynia wytrzymała tylko 16 tys.

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

jak każde auto afka mogla miec jakąś wade wrodzoną. tego nikt nie przewidzi

maniak
    Gość

Domyślnie

Czyli z tego wniosek, że płacić i płakać?

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał maniak Zobacz post
    Czyli z tego wniosek, że płacić i płakać?
    zawsze mozna kupić używana skrzynie i zalozyc ja samemu bez gwarancji itd. a mozna zaplacic aso i miec gwarancje. tak to widze
    a czy plakac? hm powiem tak alfe kupuje sie z milosci a nie z rozsadku. jest to auto nieprzewidywalne

maniak
    Gość

Domyślnie

to już wiem

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

to już wiem
    heheh no to teraz do dziela i zycze powodzonka w naprawie alfy i oby sie nie psuła co miesiac

Superjahu007
    Gość

Domyślnie

A może warto podjechać do innego "serwisu" - Nie bardzo mogę uwierzyć że skrzynia do remontu

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Pompa sprzęgła do wymiany ale żeby coś nie tak było ze skrzynią to raczej wątpliwe
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159SW 2009 2.0 JTDM

Domyślnie

Może czas zmienić warsztat ?
    Pozdrawiam
    Michał (p.maiki)
    Było 146 1.4 TS 97r 2006-2008, 147 1.6 TS 02r 2008-2009, 156SW fl 1.9 JTDM 2003r 2009-2014

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

A tam okazało się, że oprócz sprzęgła trzeba jeszcze wymienić skrzynię biegów bo, jak to okreslił mechanik, rozsypała się, spalila się "5"
    takie coś mogło by nastąpić gdyby wyciekł olej ze skrzyni biegów.a to raczej mało prawdopodobne żeby powstała jakaś nieszczelność w trzy letnim aucie.

proponuję tak jak radzą koledzy podjechać z alfą do innego warsztatu,bo ta diagnoza jest trochę dziwna...

moja alfa jak ją kupiłem miała przejechane 170 tyś.km i po jakimś czasie zauważyłem że przy zmianie zgrzytają biegi.jak się okazało w skrzyni nie było oleju.wykryłem nieszczelność na łączeniu obudowy (częsta przypadłość).
    usunąłem usterkę,zalałem świeży olej i do dziś dnia śmigam.
    obecnie alfa ma prawie 250 tyś. przelotu a biegi same przestały zgrzytać po pewnym czasie.

pozdrawiam!!!

moja druga ulubienica...