Witam.
Problem polega na tym,że po odpaleniu silnika, kiedy wszystkie inne kontrolki pogasną, zapala się i mruga przez jakiś czas pomarańczowa kontrolka "spiralka". Chodzi o świecę ale co to może znaczyć dokładnie???
pozdrawiam
Witam.
Problem polega na tym,że po odpaleniu silnika, kiedy wszystkie inne kontrolki pogasną, zapala się i mruga przez jakiś czas pomarańczowa kontrolka "spiralka". Chodzi o świecę ale co to może znaczyć dokładnie???
pozdrawiam
Wymiana świec cię czeka. Najlepiej wszytkie od razu, abyś w zimowe mrozy nie miał problemu z odpalaniem. Jest to odpowiedni czas na wymianę, wymień i będziesz miał problem z głowy w zimie. Jak wymienisz tylko tę wadliwą to za chwile wypali się druga i znowu będziesz musiał wymieniać, więc za jednym podejściem wszystkto sie wymienia.
Mrygająca kontrolka może także oznaczać błędne działanie sterownika grzania świec ( taka czarna puszka kwadratowa , przykręcona do ściany grodziowej mniej więcej na środku, i od spodu wchodzi kostka i jeden grubszy kabel przykręcony śrubą )
Ostatnia z Alf : Alfa Romeo 159 ,
Teraz: Mercedes CLS 55 AMG & Suzuki SV 1000S
OD DUŻEGO SILNIKA LEPSZY JEST ? ..... JESZCZE WIĘKSZY SILNIK
Mam nadzieje że to tylko świeca i na wymianie się zakończy tj napisał Zomeba. Ostatnio bez przerwy coś mi siadaprzegub, łożysko, wahacze, teraz świece no i jeszcze czeka mnie wymiana baterii przed zimą... ahhh
Dzięki Panowie za odpowiedzi
pozdrawiam
---------- Post dodany o godzinie 20:04 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:43 ----------
Mam jeszcze kilka pytań, to mój pierwszy diesel i nie wiem czy sam mogę wymienić świece. No i podstawowe pytanie to ile ja ich mam? 5?![]()
Masz 4 świece. Jeśli będziesz zamawiał na własną rękę to upewnij się dobrze, bo jest kilka typów świec do 1.9JTD.
Można wymienić samemu... jeśli masz cierpliwość, trochę czasu i lubisz grzebać przy aucie.
Dostęp jest dosyć niewygodny i możesz się zniechęcić, wtedy oddaj do warsztatu.
Zdecydowanie oddaj do warsztatu- koszt wymiany w warsztacie waha się najczęściej w granicach 50 do 100zł, a poza tym, że jest trudny dostęp, jak napisał Zomeba, to jeszcze można taką świecę ukręcić i wtedy ściąganie głowicy, a to już są zdecydowanie wyższe koszta. I wymieniaj wszystkie, nie baw się w pojedyncze.
Alfa Romeo GT 1,9JTD, Mazda CX-7 2,3,
dokladnie nie wymieniaj sam bo jak urwiesz swiece to kaplica;/ a warsztat jak to zrobi to niech sie sam martwi
podepnę się pod temat świec żarowych...
Jak poznać czy świece żarowe są OK? Czytałem na forum o sprawdzaniu miernikiem lub żarówką, ale:
Jeśli nie miga kontrolka świec żarowych oznacza to, że świece są napewno OK?
jesli nie miga to niby powinno byc ok.
No właśnie... migało, migało, nie wymieniłem jeszcze i po kilku dniach przestało...Kocham ten samochód!