Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: 2,4JTD Przerażliwy dźwięk z rolki

pawel1104
    Gość

Unhappy 2,4JTD Przerażliwy dźwięk z rolki

witam
    w dzisiejszym dniu zaczął wydobywać się spod maski przeraźliwy dźwięk (świerszczenie, dzwonienie). Po podniesieniu maski okazuje się że wydobywa się z rolki zaznaczonej na zdjęciu czerwoną strzałką. Po pryśnięciu jakimś smarowidłem typu WD za rolkę (strzałka zielona) owy dźwięk ustaje ale niestety tylko na ok 2 minuty. Proszę o pomoc co mam robić. Kolega nastraszył mnie że może w każdej chwili zerwać pasek a mnie czeka w niedzielę ważny wyjazd ok 150km.
    Z góry dzięki za szybkie podpowiedzi

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    londyn

Domyślnie Napinacz

sprawc lozysko na napinaczu umnie w 156 20 t spark rozlecial sie napinacz

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

no kolego jedz i kup nowa to jest rolka prowadzaca do paska wspomagania kupisz ja za 70 zl skfa czy innego dobrego producenta i wymienisz sobie sam w jakies 30 min. sciagasz kolo blokujesz napinacz sprezynowy przy alternatorze odkrecasz napinacz obok pompy klimatyzacji i odkrecasz ta rolke zakrecasz nowa naciagasz spowrotem pasek i odblokowujesz napinacz sprezynowy i gotowe . rolke kupisz bez problemu w kazdym sklepie motoryzacyjnym.

pawel1104
    Gość

Domyślnie

no sam tego chyba nie zrobię. Jestem lewy jeśli chodzi o takie rzeczy, no chyba że mam przed sobą instrukcje i to koniecznie ze zdjęciami
    Rozumie że to jest jakaś standardowa rolka pasująca do wszystkich aut czy ma ona jakiś charakterystyczny dla alfy 156 wymiar czy jakiś inny szczegół?
    a gdybym tego nie kupił jutro (sobota) to odradzasz mi podróż?

Serdeczne dzięki za pomoc

Superjahu007
    Gość

Domyślnie

Jeżeli rolka już tak piszczy to raczej tak . Może przejechać jeszcze 2000 km a równie dobrze i tylko 5 km . Wydatek niewielki w stosunku do kwoty jaką będziesz musiał wydać na naprawę po zerwanym pasku .

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

no po prostu musisz kupic rolke prowadzącą plastikowa do alfy ........ o silniku takim czy takim i po problemie. taka rolka jest tam tylko jedna potem jest rolka napinajaca nastepnie kolo pasowe dwumasowe nastepnie napinacz sprezynowy nastepnie kolo alternatora nastepnie kolo pompy wspomagania i kolo sprezarki klimatyzacji. mysle ze kupisz spokojnie i przy odrobinie sprytu spokojnie sam sobie ja wymienisz. jesli by byly problemy mozesz dzonic i na bierzaco powiem co i jak zreszta kazdy przypadkowy byle glupi mechanik zrobi to na poczekaniu w pol godz

pawel1104
    Gość

Domyślnie

obawiam się że u mnie nie kupie takiej części do alfy
    Nawet w salonie Fiata nie mają za wiele części do AR, tylko te co pasują do Fiata. Chyba że pasuje od 1,9JTD?

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

prawdopodobnie bedzie ta sama aczkolwiek moge sie mylic ale wyglad ma ten sam nie pamietam jak ze srednica http://allegro.pl/item737575031_rolk..._fiat_jtd.html
    Ostatnio edytowane przez SYSUNIAdq ; 25-09-2009 o 22:31

adasco
    Gość

Domyślnie

hmmm, u mnie nie byla winna sama rola, ale i ta sprezyna, ktora ja napina. I chlopaki wymienili caly ten element. Dopiero wtedy przestalo piszczec. Zanim kupisz i wymienisz rolke, zobacz, czy sprezyna ktora ja ma naciagac pracuje.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Jesteś pewien że to ta rolka?? Ona bierze stosunkowo małe obciążenia z paska, dużo większe przez co się szybciej i mocniej zużywa, bierze rolka która jest pod nią - wyczajenie która robi hałas to nie taka prosta sprawa, ale zrób to, bądź pojedź do mechańca ze słuchawkami i niech dokładnie sprawdzi.

Ta górna (co zaznaczyłeś i mówisz że piszczy) to koszt mały i prosta sprawa do wymiany. To jest coś takiego, dokładnie nie sprawdzałem tylko "na oko" to to: http://allegro.pl/item748777895_rolk..._60813221.html

Ta niżej, jest też rolką napinającą, wygląda tak: http://allegro.pl/item751449986_alfa...apinajaca.html i już niestety trochę kosztuje. U mnie właśnie padła ta droższa..

Dostęp do rolek w 156 jest tragiczny (w mojej 156 nie wiem jak w innych), w 166 masz wszystko na dłoni, w 156 jest grzebania i kombinowania sporo, jednak jest to wykonalne. Ja jako laik to zrobiłem więc też sobie poradzisz..

Co do tego ile pojeździsz, na pewno sporo jak niedawno zaczęła jarmolić. Kumpel jeździł z taką rolką pół roku bo mu to nie przeszkadzało, a teoretycznie mechanicy powiedzieli że powinna paść od razu..

Jak masz kasę, chwilę czasu, albo mechanika jakiegoś pod ręką, nawet jakiegoś kumpla co trochę grzebie w aucie i ma kilka kluczy to to zrobicie moment, tylko kwestia dobrego zakupu - właściwej rolki..