Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: Zniszczył się silnik.. doradźcie

slaw8
    Gość

Domyślnie Zniszczył się silnik.. doradźcie

Witam serdecznie!

Niestety przed wczoraj miałem poważną awarię na trasie. Poszła laweta w ruch, W serwisie dzisiaj rozebrali przy mnie miskę olejową, a w niej.. tłoczek (połamany)! poszedł wał korbowy, blok silnika jest zarysowany, pierścienie do wymiany i nie wiadomo co jeszcze bo dopiero rozkręcają..

Najgorsze bo zainwestowałem w naprawy w tym roku tego samochodu koło 3,5tys złotych.. było nowe zawieszenie, rozrząd, zawory, popychacze, itd.

I teraz nie wiem.. inwestować dalej czy sprzedać na części i kupić coś nowego.. najlepiej byłoby kupić silnik nowy, ale kto wie w jakim stanie będzie i pewnie nie w dużo lepszym.

//Alfa Romeo 146
    1.6 Boxer '96

P.S Podziękowania dla Toldiego za pomoc w zorganizowaniu lawety

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez slaw8 ; 26-09-2009 o 11:24

siwy144
    Gość

Domyślnie

Boxery maja to do siebie że jak kupisz nie sprowadzonego czy co z allegro to długo nie pojeździ...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Slades
    Mieszka w
    Radziejów
    Auto
    Była 145 1.6 TS/ Była 147 1.9 JTD/ Jest 159 1.9 JTDM 16V :D

Domyślnie

moim zdaniem poczekaj na pełny raport o szkodach co jest do wymiany itp. i pózniej sobie wszystko przelicz czy bardziej sie opłaca kupić nowy o którym nic nie wiesz i pewnie bedzie w nim coś do roboty czy reanimować swój w który juz troche kasy poszło i ogólnie wiesz co masz w nim zrobine na "glanc"
    Moja opinia jest taka

Pozdrawiam
    Posiadam Blokady wałków rozrządu zastosowanie:
    Alfa 145 1.4 16V i 1.6 16V ,Alfa 147 1.6 16V ,Alfa 156 1.6 16V
    Oraz VAG USB KKL + Alfadiag. Moge pomóc

Toldi
    Gość

Domyślnie

szczerze? Żałuje że musiałem pomagać w tym przedsięwzięciu a to dlatego że żal mi Ciebie i Twojej alfki... Wiem ile serca i $ włożyłeś w to wozidełko... 3maj się stary i nie poddawaj. Jak będę mógł jeszcze jakoś pomóc daj znać. (w BB jest parę miejsc gdzie takie silniki można znaleźć albo części do AR to jak coś to daj znać - podjade)

pozdro.

Toldi.

Użytkownik Romeo Avatar Gopcio
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD 115KM 2002r

Domyślnie

o kurcze no to pozamiatane :/ mialem podobny problem niedawo koszt calej imprezy wyniusl by mnie na poczatku z szlifem cylinrow nowymi tlokami szlif glowic napawanie walkow i problem z walem korbowym bo nieda sie kupic, kolo 5 tys potem zawiozlem 2 blok i koszty spadly do 3,5 tys wkoncu i tak kupilem silnik za 1400 zl zalozylem i trafilem bardzo dobrze bo nawet mechanik powiedzialem ze trafilem na dobry silnik, no chyba ze bedziesz jezdzil tym autem jeszcze dlugo dlugo to zainwestuj pieniadze w ta kapitalke.
    Było AR 145 Boxer 1,6 ---> Blu Inca AR 147 JTD 1,9 115KM +

Użytkownik Romeo Avatar GrzesiuŻar
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    156 SW 2.5 V6 2002/03 192KM

Domyślnie

Oj, nie zazdroszczę, a rozumiem Cię w 100%, bo sam przerabiałem awarię silnika niedawno i to zaraz po kupnie Belli. Najpierw na spokojnie niech Ci wycenią straty i ile $ za robociznę i ile za części. Ale niech to zrobią dokładnie, u mnie było na początku 3,5k zł około a zrobiło się 4,5... A to spora różnica jak na auto o takiej wartości.. ;/

Ale przede wszystkim powodzenia i szybkiej naprawy, jak jesteś przywiązany to warto inwestować, bo przynajmniej będziesz miał sprawne serce! Tylko mechanik dobry od zabaw Alfą musi być!

Pozdrawiam,
    GrzesiuŻar
    AR 146ti 2.0 16v '96
    AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
    AR 155 2.0 16v '95
    AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
    AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG

Pingwin
    Gość

Domyślnie

Ludzie, podłączajcie auta pod komputery... i to te z salonów ASO, jest wielu mechaników, co odeszli z ASO i mają takie komputery... Wymieniajcie paski, płyny... itd. I nie zarzynajcie zimnego silnika, czyli nie piłujcie wyżej 3000 obrotów jak temperatura nie osiągnie wyżej 80 stopni...
    I nie rozwalicie wtedy silnika!!

slaw8
    Gość

Domyślnie

Witam!

@Pingwin - Wszystkie płyny były świeżutkie i w odpowiedniej ilości, nigdy nie przekraczałem na zimnym powyżej 3,5k - może dlatego, że w zimie zdałem prawo jazdy więc wtedy przestrzeganie tego było wyjątkowo wymagane.
    Na komputerze ostatnio była w lipcu, wcześniej w kwietniu - tak więc cały czas wszystko pod kontrola..
    Paski też nowe - w końcu rozrząd robiłem :-)

Serwis również mam b. dobry - zresztą chyba jedyny w Małopolsce, do którego nie można się przyczepić - wszyscy wiemy o który chodzi

Dzwoniłem dzisiaj i do wymiany blok silnika + korbowód + tłoczki - głowica jest cała Nie wiem gdzie to kupię i za jakie pieniądze,a do tego pewnie spora robocizna dojdzie.. :-/

Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar Gopcio
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD 115KM 2002r

Domyślnie

jednak robisz silnik ???
    Było AR 145 Boxer 1,6 ---> Blu Inca AR 147 JTD 1,9 115KM +

slaw8
    Gość

Domyślnie

Witaj!

A pozostaje mi coś innego ? Nie sprzedam chyba w takim stanie tego samochodu za jakieś normalne pieniądze