Dostałem się do stopu, jest na 4 nakrętkach. Dwie pod zaślepkami gumowymi po bokach ramy klapy, oraz dwie pod tapicerką górną klapy bagażnika(ona jest na zatrzaskach ale siedzi mocno). Oczywiście, nowy stop używany nie był w pełni sprawny jak się okazało bo jedna dioda świeciła słabiej więc musiałem z mojego przelutować jedną diodkę. Więc teraz wszytko działa. Wracając do lewej wiązki to warto faktycznie bo wężyk od spryskiwacza szyby tam idzie i jest przerwany, leje wodą w klapie i na szybę... Wystarczy zwykła złączka do wężyka spryskiwaczy (czy rozmiar stale jest ten sam) czy jakaś specjalna do wężyka karbowanego? Sama wiązka elektryczna częściowo była naprawiana ale jeszcze muszę upewnić się czy jest ok.
Przygody z elektryką ciąg dalszy. Nie działa światło stop (bardzo delikatnie się żarzyło - ale sprawdzaliśmy też po demontażu i to nie kwestia instalacji czy źródła, ale samego paska Led), a wiązki sprawne (porządnie zarobione wszystkie przewody), po pół godzinie demontażu trzeciego światła stop i prób mamy diagnozę. Nie działa elektronika na płytce (ebonitowej??), na której zamontowany jest pasek LED od lampy. Chwila namysłu.. i upchnęliśmy w klosz inny pasek LED. Niestety barwa nie ta, a sam pasek nie trafia w "dziurki". Opcje są trzy: - zamówić nową lampę, albo próbować zamówić czerwony pasek LED i upchnąć go w klosz, albo naprawić starę elektronikę.. Tylko który element?
Ktoś coś podpowie?
Kiepska moim zdaniem ta lampa do naprawy, żeby ci nie wchodziła wilgoć później.... ja jak mi padło kilka LEDów to zamówiłem nową... raz na 8 lat to nie taka tragedia![]()
Toyota Corolla TS 1.8 2023, Rover Mini 1991 1275
Ex: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm 2011, Alfa Romeo 164 2.0 V6TB 1995, Honda Civic VIII 1.8, Seat Leon ST FR 1.4TSI 2017, Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 2007 berlina, Fiat Stilo 1.4 MW 2007
Witajcie podpowie ktoś jak wyjąć to 3 światło stop? nie wiem jakim cudem ale nalala mi się tam woda na myjni;p
Ostrożnie (tak żeby nie połamać plastikowe łapki) usuwasz tapicerkę klapy bagażnika, odkręcasz lotkę (o ile masz) i potem się dobierasz do lampy. Nie jest to zkomplikowane, ale trzeba być ostrożny i cierpliwy, żeby se nie połamać mocowania tych plastików![]()
Toyota Corolla TS 1.8 2023, Rover Mini 1991 1275
Ex: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm 2011, Alfa Romeo 164 2.0 V6TB 1995, Honda Civic VIII 1.8, Seat Leon ST FR 1.4TSI 2017, Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 2007 berlina, Fiat Stilo 1.4 MW 2007