Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Temat: Trzęsie przy ruszaniu.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

[QUOTE=Mariusz AutoDS;222215]Dwumas to potocznie sprzęgło (dwumasowe) kolego.. [/QUOTE

Po części prawda, ale koło dwumasowe to jedna część, tarcza sprzęgła to druga, a docisk (niektórzy mówią wycisk) to trzecia. Nie zawsze musi być wymieniane wszystko na raz, ale zazwyczaj, jak ktoś ma padnięty "dwumas", to również i tarcza dostaje po tyłku i wymienia się ją (i docisk) na nową. Zważając na fakt, iż koło dwumasowe kosztuje około 1100-1300 zł, a tarcza z dociskiem 400-600 zł to dodając koszt demontażu i montażu (zależnie od regionu od 200- 400 zł) nie opłaca się zmieniać samego dwumasu, tylko od razu komplet. Wiem, że to kwota niebagatelna, ale wiem też z doświadczenia, że te elementy nie padają po 100 tyś (chyba, że ktoś nieumiejętnie obchodzi się z pedałem sprzęgła, lub mocno podkręcił moment silnika). Przy normalnej jeździe można na oryginalnym zestawie nawet 300 tyś zrobić. Swego czasu Valeo wypuściło na rynek tańszy zamiennik dwumasu do niektórych silników (np CDI), ale z autopsji poznałem "zalety" tego wynalazku i kolega, który to u siebie zamontował w sprinterze, otrzymał zwrot kosztów montażu oraz całej części (nawet sam pracownik Valeo potwierdził, że niestety ten patent się nie przyjął). Efekt był taki, że wszelakie drgania z silnika przechodziły na karoserię i nie dało się wytrzymać takiego stanu rzeczy.

---------- Post dodany o godzinie 22:56 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:51 ----------

Cytat Napisał piotr9008 Zobacz post
    a faktycznie docisk sprzęgła mi już czasem hałasuje tj. jak sprzęgło mam na maxa wciśnięte to czasem występuje taki dziwny odgłos.. da rade obadać na oko ten dwumas? to może jak dam auto do wymiany sprzęgła za 'kilka' km to od razu zlece mechanikowi zeby go obadał...
    Dobry mechanik Ci sprawdzi od razu całe sprzęgło i łożysko mając rozebrane to wszystko. Poza tym jeszcze radzi się wymieniać wysprzęglik hydrauliczny, a jak już będziesz to wszystko robił to zwróć też uwagę na pedał sprzęgła i jego mocowanie do tego wysprzęglika w kabinie. Często przegub, który tam jest lubi się "wyrobić" i wciskając pedał czujesz jakby najpierw luz, a potem dopiero opór sprzęgła. Po zdemontowaniu zawleczki przy połączeniu pedału z wysprzęglikiem widać wyraźnie, czy to jest jeszcze ok, czy może wymaga interwencji.

piotr9008
    Gość

Domyślnie

Belfer27 Dokładnie tak mam! ten luz na sprzęgle...i to całkiem spory.. Gdzie mogę kupić taki przegub? Jak tak pojeżdżę jeszcze pary tys. nic mi się nie rozsypie? Wysprzęglik hydrauliczny, to jest to samo co pompa sprzęgła?
    Z góry dzięki za odp i cierpliwość

Dziś mechanik wymienił mi poduszkę skrzyni i założył drążek. Diametralna różnica!
    Brak wibracji budy na obrotach około 1.5 tys.
    Zmniejszyły się drgania przy ruszaniu, ale niestety pozostały i zauważyłem, że występują już także jak ruszam już nawet z 2 tys obrotów.
    Na biegu 1,2,3 jak daje gazu z 1 tys obrotów drgań brak, na 4 i 5 takowe drgania występują...
    Przy wymianie oleju wymienie kompletne sprzęgło mam nadzieję, że wibrację się skończą.. może polecicie mi jakiś konkretny zamiennik?

Dzięki wszystkim za rady, gdyby nie Wy nie założyłbym tego drążka (ufając mechanikowi) i miałbym grubsze problemy z autem...

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez piotr9008 ; 01-10-2009 o 18:16

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał piotr9008 Zobacz post
    Belfer27 Dokładnie tak mam! ten luz na sprzęgle...i to całkiem spory.. Gdzie mogę kupić taki przegub? Jak tak pojeżdżę jeszcze pary tys. nic mi się nie rozsypie? Wysprzęglik hydrauliczny, to jest to samo co pompa sprzęgła?
    Z góry dzięki za odp i cierpliwość

Dziś mechanik wymienił mi poduszkę skrzyni i założył drążek. Diametralna różnica!
    Brak wibracji budy na obrotach około 1.5 tys.
    Zmniejszyły się drgania przy ruszaniu, ale niestety pozostały i zauważyłem, że występują już także jak ruszam już nawet z 2 tys obrotów.
    Na biegu 1,2,3 jak daje gazu z 1 tys obrotów drgań brak, na 4 i 5 takowe drgania występują...
    Przy wymianie oleju wymienie kompletne sprzęgło mam nadzieję, że wibrację się skończą.. może polecicie mi jakiś konkretny zamiennik?

Dzięki wszystkim za rady, gdyby nie Wy nie założyłbym tego drążka (ufając mechanikowi) i miałbym grubsze problemy z autem...

Pozdrawiam.
    Ten przegub sam nie występuje, jako część zamienna w sklepach. Poszukaj pedałów od AR z małym przebiegiem i w miarę dobrą tą częścią, albo niech Ci ktoś wytoczy z teflonu np, lub obróć to o 90 stopni i luz się zredukuje na jakiś czas. "Wyprzęglik" znajdujący się w środku auta to pompa sprzęgła inaczej, natomiast siłownik sprzęgła to część zamocowana do skrzyni (niektórzy nazywają to odwrotnie, ale skoro dział to nie wywołuj wilka z lasu...).
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 01-10-2009 o 23:01

przemo27
    Gość

Domyślnie

Sprawdzałeś pozostałe poduszki silnika ? U mnie również występowało trzęsienie podczas ruszania i na np. 3 biegu jak dodałem mocniej gazu ( jakby koła traciły przyczepność ) miałem do wymiany poduszkę silnika i w trakcie naprawy wyszło iż pozostałe również są w kiepskim stanie ( w zasadzie to powinno się wymieniać komplet zawieszenia silnika ) więc je wymieniłem wszystkie , następnie koło 2-mas , sprzęgło kpl , pompe sp. siłownik. Obecnie nie występują te drgania i kołysania. Koło 2-mas pomimo ,że już było zużyte nie powodowało tych wibracji . Koło ajbardziej daje znać o swoim stanie zużycia podczas uruchamiania i gaszenia silnika przy niewciśniętym sprzęgle