Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Mówicie np. o zjazdach z górki? Czy chodzi tylko o jazdę po płaskim i zdjęcie nogi z gazu? Przy zjazdach z górki komputer w moim przypadku wykazuje zerowe spalanie. Mówię tutaj o tym poziomym pasku widocznym na dole ekranu 7".
dokladnie o zjazdach mam na mysli, ja niezaleznie od trybu DNA zawsze spada do 2l
Z takich ciekawostek to zauważyłem jedynie że jadąc na tempomacie przy zjeździe z góry zdarzyło mi się, że Alfa hamowała (to jest ok bo górka była spora) ale też jednocześnie dodawała gazu przez co spalanie było na poziomie kilku litrów. Po wyłączeniu tempomatu i swobodnym zjeździe z góry spalanie było zerowe.
Ale wracając do tematu spalania na poziomie 6l przy takim długim tripie i z taką prędkością nie sądzę aby to było realneJak ktoś wtedy na FB napisał gość chyba tankował w locie
![]()
Temat już był wałkowany wielokrotnie, chyba w wątku o spalaniu.. W skrócie u jednych spada do 0 u innych wisi na ~2.
U mnie 2.0 200 RWD 2018 bez GPF, zawsze spada do 0 po odpuszczeniu gazu podczas jazdy w trybach DN, w trybie A jest funkcja żeglowania powyżej jakiejś prędkości, więc napęd się rozłącza i wskaźnik pokazuje jakieś 1-2 litry.
To że na postoju spada do 0 to inna sprawa, bo co miałby pokazywać.. Nieskończoność ewentualnie.
A w temacie:
gość tam chyba pisał o modyfikacji map, może jeździ na mega ubogiej mieszance.. Dla mnie ten wynik jest nierealny w standardowych warunkach nawet starając się, musi być coś zakombinowane, albo to zwykły troll.
Dla porównania wrzucam swoją ciekawostkę z zeszłorocznej podróży. Ten wynik osiągnięty przy mega spokojnej, jednostajnej jeździe przez te 120 km autostradą cały czas z górki w Austrii. Mapy fabryczne 200KM. Takich warunków nie da się utrzymać przez 13kkm a spalanie i tak wyszło większe i przy mniejszej średniej.
![]()
Ostatnio edytowane przez vincent ; 12-08-2020 o 10:56
Parafrazując inne forum: "GPF z czarnej listy. Temat zamykam."
Dokładnie, wałkowane wielokrotnie (w temacie spalania). Coraz więcej marek ma podobnie. Czyli jak jest zamontowany GPF to nie spada do zera bo musi podawać paliwo, żeby utrzymać wysoką temperaturę (aby dobrze działał GPF i obniżał emisję). Co z tego, że przez to rośnie spalanie, jak emisja spada... Normy muszą się zgadzać...
Czyli od połowy 2018 (kiedy zaczęli montować GPF w Giulii) spalanie prawie nigdy nie spadnie do 0, natomiast w starszych autach to normalka.
Pozdro,
Bartas